Στη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης της δίδυμης δεξαμενής Ευόσμου, χωρητικότητας 20.000 κυβικών μέτρων, που επί 20 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητη στο μεγαλύτερο μέρος της, προχώρησε σήμερα η ΕΥΑΘ ΑΕ, κάνοντας ένα ... Περισσότερα

Έργο «κλειδί» για τη δυτική Θεσσαλονίκη δημοπράτησε η ΕΥΑΘ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης της δίδυμης δεξαμενής Ευόσμου, χωρητικότητας 20.000 κυβικών μέτρων, που επί 20 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητη στο μεγαλύτερο μέρος της, προχώρησε σήμερα η ΕΥΑΘ ΑΕ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της υδροδότησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας.

Advertisement
 

Με βάση δε τον σχεδιασμό υλοποίησης του project, θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση υδάτινου πόρου, λόγω διαρροών στο χρησιμοποιούμενο τμήμα της δεξαμενής και ενεργειακή αυτονομία, καθώς έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην οροφή με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), και σημαντική εξοικονόμηση υδάτινου πόρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας το έργο είναι προϋπολογισμού 600.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκεια κατασκευής του έχει οριστεί στους έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Σε οκτώ με δέκα μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, όπως διευκρινίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το έργο αυτό, παροπλισμένο δυστυχώς εδώ και μια 20ετία, θα εξυπηρετεί πλέον έναν τριπλό στόχο: να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υδροδότηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας, τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού αλλά και του ενεργειακού μας αποτυπώματος, με εξοικονόμηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην εγκατάσταση», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η δίχωρη δεξαμενή Δ5 πάνω από την περιφερειακή οδό στον δήμο Ευόσμου άρχισε να κατασκευάζεται το 1992, οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος, δυτικός θάλαμός της. Το 2001 κατασκευάστηκε και ο δεύτερος, ανατολικός θάλαμος, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω των μεγάλων καθιζήσεων που εκδηλώθηκαν οδηγώντας σε εκτεταμένες ρηγματώσεις. Μάλιστα, η εξειδικευμένη γεωτεχνική και στατική μελέτη που εκπονήθηκε επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας, ότι το μεγάλου ύψους επίχωμα επί του οποίου θεμελιώθηκε η δεξαμενή, έχει εν μέρει αστοχήσει.

Η μελέτη επέμβασης και αποκατάστασης, σύμφωνα με την εταιρεία περιλαμβάνει τσιμεντενέσεις βάθους 3,30 μέτρων, σ’ έναν κάνναβο περίπου 1,50 μ. (απόσταση 1,50Χ1,50 μ.), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η θεμελίωση της δεξαμενής.

Advertisement
Family Kitchen

Παράλληλα, προβλέπεται η αποκατάσταση του φορέα οπλισμένου σκυροδέματος, με επισκευή των ρηγματώσεων και των τοπικών οξειδώσεων των οπλισμών κι εσωτερική επένδυση της δεξαμενής με σύστημα οπλισμένης μεμβράνης, η οποία δεν επικολλάται στο οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά είναι κρεμασμένη από την οροφή. «Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα μόνωσης εφαρμόστηκε ήδη πιλοτικά από την ΕΥΑΘ στη δεξαμενή της Ευαγγελίστριας με μεγάλη επιτυχία, μηδενίζοντας τις απώλειες νερού», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Το προαναφερόμενο έργο, μαζί με σειρά άλλων για την ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης, εξυπηρετεί τη δέσμευση της ΕΥΑΘ να ακολουθεί βιώσιμες πρακτικές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, την κοινωνία και ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα. «Η λειτουργία σύγχρονων ανθεκτικών υποδομών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων παραμένουν αμετακίνητοι στόχοι της εταιρείας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

[φωτογραφίες ΕΥΑΘ]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο