Date:
Υπάρχει μια νόσος, η οποία δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: η μηνιγγίτιδα Β.
Πρόκειται για μια σπάνια νόσο και παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να επανεμφανιστεί.
Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους για να βεβαιωθούν ότι τηρούν τον σωστό προγραμματισμό έχοντας λάβει όλα τα εμβόλια. Σε περίπτωση που τα παιδιά έχουν μείνει πίσω η επίσκεψη στον παιδίατρο για την χορήγησή των εμβολίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Οι γονείς καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.
Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
Οι γονείς επιβάλλεται όχι μόνο να ενημερωθούν για τη νόσο, αλλά και για τη σημασία της πρόληψης. Και ενώ τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, ακόμα και οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Ο νομίατρος και παιδίατρος κ. Αναστάσιος Αναστασιάδης ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός.