Οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον,

Αυξημένος ο κίνδυνος μελλοντικής άνοιας για όσους κάθονται πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση, αλλά όχι στον υπολογιστή

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Advertisement
 

Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καθιστική συμπεριφορά, η οποία έχει συσχετιστεί από καιρό με την εμφάνιση της καρδιομεταβολικής νόσου και τώρα αυτό επεκτείνεται και στην άνοια. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την χρήση υπολογιστή, η οποία είναι επίσης μια καθιστική δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντέηβιντ Ράιχλεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 146.651 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν και ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν καθημερινά σε δύο καθιστικές δραστηριότητες, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης πόσο χρόνο περνούσαν σε σωματική άσκηση και σε άλλες κινητικές δραστηριότητες. Μετά από περίπου 12 χρόνια, 3.507 άτομα είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Advertisement
Babis

Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, χρήση αλκοόλ, επάγγελμα κ.α.), η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση και στον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας. Ο κίνδυνος μειωνόταν κάπως, αν κάποιος συνδύαζε την πολλή τηλεόραση με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, βρέθηκε ότι ο λιγότερος χρόνος σε υπολογιστή σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, πιθανώς επειδή η χρήση υπολογιστή, αν και καθιστική, είναι μια νοητικά διαδραστική δραστηριότητα που κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τελικά, όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, έχει περισσότερη σημασία όχι τόσο ο συνολικός χρόνος καθισιού, όσο σε ποιες ακριβώς καθιστικές δραστηριότητες αφιερώνεται αυτός ο χρόνος, εφόσον η τηλεόραση αλλά όχι ο υπολογιστής αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια.

Advertisement

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2206931119

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας