Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Αυγούστου
Date:
Στις 27 Αυγούστου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Αγίου Αρκαδίου βασιλέως, Αγίου Λιβερίου πάπα Ρώμης ομολογητού, Αγίου Οσίου Ποιμένος επισκόπου Κορδούης, Αγίου Φανουρίου Μεγαλομάρτυρος
Γιορτάζουν τα ονόματα Αρκάδιος, Αρκάδης, Αρκαδία, Αρκάδα Λιβέριος, Λυμπέρης, Λιμπέρης, Λιμπέριος, Λιβέρης, Όσιος, Οσία, Φανούριος, Φανούρης, Φάνης, Νούρης, Φανουρία, Φανή
27 Αυγούστου -Άγιος Φανούριος
Μεγαλομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και από τους δημοφιλέστερους Αγίους. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα.
Σύμφωνα με το sansimera.gr, η Εκκλησία δεν γνωρίζει πού και πότε μαρτύρησε, γι’ αυτό και ήταν άγνωστος στους Συναξαριστές. Έγινε γνωστός από την τυχαία ανεύρεση της εικόνας του μεταξύ 1355 και 1369 στη Ρόδο.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο νότιο μέρος των παλαιών τειχών της πόλης βρέθηκε αρχαίος χριστιανικός ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μία καλώς διατηρημένη, που απεικόνιζε ένα νεαρό στρατιωτικό, ο οποίος κρατούσε σταυρό και λαμπάδα αναμμένη, ενώ ολόγυρα της εικόνας ήταν ζωγραφισμένες δώδεκα παραστάσεις με τα μαρτύρια που υπόφερε ο Άγιος. Η εικόνα έφερε επιγραφή με τις λέξεις «Άγιος Φανούριος». Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος Β’ ο Διασπωρηνός (1355-1369) ανοικοδόμησε τον ναό του Αγίου, συνέταξε την ακολουθία του και καθιέρωσε την εορτή του στις 27 Αυγούστου.
Λαογραφία
Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση («φανέρωση») οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω».
Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα πάρουν.
Συνηθέστατα, οι γυναίκες όταν χάσουν κάτι, επικαλούνται τη βοήθειά του, τάζοντάς του μια φανουρόπιτα (κέικ με αλεύρι, μαύρες σταφίδες, ζάχαρη, λάδι, ξύσμα πορτοκαλιού κ.ά.) και τη μοιράζουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μάνας του Αγίου, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν αμαρτωλή. Πολλές φανουρόπιτες φτιάχνονται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, ως ευχαριστήρια προσφορά προς αυτόν ή ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοηθείας για μελλοντικές απώλειες.
Στην Κρήτη, το κέντρο της λαϊκής λατρείας του Αγίου βρίσκεται στην περιοχή Βαλσαμόνερου Ηρακλείου, όπου υπήρχε παλαιότερα μονή αφιερωμένη και στο όνομα του Αγίου Φανουρίου. Εκεί οδηγούν τους υπόπτους για ζωοκλοπή και μπροστά στην εικόνα του αγίου «ξεφανερώνονται», ορκίζονται δηλαδή για την αθωότητα τους.
27 Αυγούστου- Άγιος Λιβέριος ο Ομολογητής, Πάπας Ρώμης
Ο Άγιος Λιβέριος, σύμφωνα με το saint.gr, διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Ιούλιο. Όπως αυτός έτσι και ο Αιθέριος, ήταν συνήγορος του Αθανασίου του Μεγάλου στους αγώνες, που ο πρόμαχος εκείνος της ορθοδοξίας διεξήγαγε κατά του Αρειανισμού και υπέρ του Ορθοδόξου Συμβόλου.
Ακόμα, ο Αιθέριος προστάτεψε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Παύλο τον Α’, όταν ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος (337 μ.Χ.) έπανειλημμένα καταδίωξε για την ορθόδοξη συμπεριφορά του. Και όταν ο Πάπας Λιβέριος ήλθε την Κωνσταντινούπολη και διαφώνησε στα εκκλησιαστικά ζητήματα με τον προστάτη του Αρειανισμού αυτοκράτορα Κωνστάντιο, αυτός τον εξόρισε στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν όμως επανήλθε στο θρόνο του, και ο θάνατος τον βρήκε να ποιμαίνει πάντοτε θεάρεστα την εκκλησία του.
Ο δε Σ. Εύστρατιάδης, για τον άγιο Αιθέριο, αναφέρει ότι ήταν «ἐκ τῶν ὀρθοδόξων παπῶν τῆς Ρώμης, τῶν πολεμησάντων τὸν Ἀρειανισμόν. Ἀπὸ τοῦ 352 ἐπίσκοπος τῆς Ρώμης, συνετέλεσε νὰ καταλάβωσι τοὺς οἰκείους θρόνους οἱ πρὸς αὐτὸν καταφυγόντες Ἀλεξανδρείας Ἀθανάσιος καὶ Παῦλος ὁ ὁμολογητής· ἀλλ᾿ ὁ Ἀρειανὸς αὐτοκράτωρ Κωνστάντιος μετὰ τὸν θάνατον τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ Κώνσταντος, μετεκάλεσεν αὐτὸν εἰς Κωνσταντινούπολη καὶ προσεπάθησε νὰ τὸν ἑλκύση εἰς τὴν αἵρεσιν τοῦ Ἀρείου, καὶ μὴ πεισθέντα ἐξώρισεν εἰς Θρᾴκην (354) ἐπανῆλθεν εἰς τὸν θρόνον τῷ 358, τῇ ἀξιώσει τῶν χριστιανῶν τῆς Ρώμης, καὶ ἀπέθανεν ἐν εἰρήνῃ τῷ 365 (κατ᾿ ἄλλους τὸ 366)»
Γεγονότα στις 27 Αυγούστου
- 1172 Ο Ερρίκος ο Νεότερος και η Μαργαρίτα της Γαλλίας στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα της Αγγλίας.
- 1593 Ο Πιέρ Μπαριέρ αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να δολοφονήσει το βασιλιά Ερρίκο Δ’ της Γαλλίας.
- 1776 Οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τις αμερικανικές στη μάχη του Λονγκ Άιλαντ, στο σημερινό Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
- 1810 Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: το γαλλικό ναυτικό νικά το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, αποτρέποντας την κατάληψη του λιμανιού του Γκραντ Πορτ στο Ιλ ντε Φρανς.
- 1813 Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας νικά μία μεγαλύτερη δύναμη Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων στη μάχη της Δρέσδης.
- 1906 Μακεδονικός Αγώνας: Φονεύεται από κομιτατζήδες ο οπλαρχηγός Παπασταύρος Τσάμης κοντά στα Καλύβια Λάκκου (περιοχή όρους Βιτσίου).
- 1922 (Ιουλιανό Ημερολόγιο) Μικρασιατική Εκστρατεία: Τα τελευταία τμήματα του ελληνικού στρατού εγκαταλείπουν τη Σμύρνη, οι χριστιανικές συνοικίες παραδίδονται στις φλόγες και ξεσπάνε ωμότητες εναντίον του πληθυσμού.
- 2004 Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς αγωνές του 2004 στην Αθήνα.
Γεννήσεις στις 27 Αυγούστου
- 1770 Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ, Γερμανός φιλόσοφος
- 1858 Τζουζέπε Πεάνο, Ιταλός μαθηματικός
- 1864 Χέρμαν Βάινγκερτνερ, Γερμανός γυμναστής
- 1890 Μαν Ραίη, Αμερικανός φωτογράφος και καλλιτέχνης
- 1905 Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντιστασιακός
- 1908 Λίντον Τζόνσον, 36ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1909 Λέστερ Γιανγκ, Αμερικανός σαξοφωνίστας
- 1909 Νίκος Τσιφόρος, Έλληνας συγγραφέας
- 1931 Σρι Τσινμόι, Ινδός πνευματικός δάσκαλος, ποιητής και ζωγράφος
- 1937 Τζέι Σιλβέστερ, Αμερικανός δισκοβόλος
- 1941 Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο
- 1948 Λοχίας Σλάουτερ, Αμερικανός παλαιστής
- 1951 Κρίστοφ Βάκερνάγκελ, Γερμανός ηθοποιός και συγγραφέας
- 1961 Τομ Φορντ, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης
- 1965 Άγγελος Ποστέκογλου, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
- 1972 Γκρέιτ Καλί, Ινδός παλαιστής
- 1976 Μαρκ Γουέμπερ, Αυστραλός οδηγός αγώνων
- 1986 Ναμπίλ Ελ Ζαρ, Μαροκινός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 27 Αυγούστου
- 1312 Αρθούρος Β’, δούκας της Βρετάνης
- 1521 Ζοσκέν ντε Πρε, Φλαμανδός συνθέτης
- 1574 Ευστάχιος, Ιταλός ιατρός
- 1576 Τιτσιάνο, Ιταλός ζωγράφος
- 1590 Πάπας Σίξτος Ε΄
- 1629 Αντώνιος Βασιλάκης, Έλληνας ζωγράφος
- 1635 Λόπε δε Βέγα, Ισπανός συγγραφέας
- 1681 Πατριάρχης Μόσχας Νίκων
- 1857 Ρούφους Ουίλμοτ Γκρίζγουολντ, Αμερικανός κριτικός και εκδότης
- 1922 Χρυσόστομος, αρχιεπίσκοπος Σμύρνης
- 1950 Τσέζαρε Παβέζε, Ιταλός συγγραφέας, κριτικός και μεταφραστής
- 1958 Έρνεστ Ορλάντο Λόρενς, Αμερικανός φυσικός
- 1960 Σταυρούλα Γκουβούση, Ελληνίδα δολοφόνος
- 1965 Λε Κορμπυζιέ, Ελβετός αρχιτέκτονας
- 1975 Χαϊλέ Σελασιέ Α’, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας
- 1975 Ίον Φιλότι Καντακουζηνός, Ρουμάνος ηθοποιός
- 1979 Λούις Μαουντμπάττεν, Άγγλος ναύαρχος και πολιτικός
- 1981 Σοφία Μινεΐκου, Ελληνίδα σύζυγος του Γεωργίου Παπανδρέου
- 1990 Στίβι Ρέι Βον, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας
- 1997 Σωτηρία Μπέλλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
- 2001 Μιχάλης Δερτούζος, Έλληνας ακαδημαϊκός
- 2003 Διονύσης Παγουλάτος, Έλληνας ηθοποιός
- 2005 Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης
- 2006 Μαρία Καποβίγια, υπεραιωνόβια από τον Ισημερινό
- 2011 Λυκούργος Καλλέργης, Έλληνας ηθοποιός
[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]