Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου, δείχνoυν δύο νέες μεγάλες επιστημονικές έρευνες, μια ... Περισσότερα

επεξεργασμένα τρόφιμα

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου, δείχνoυν δύο νέες μεγάλες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μία ιταλική.

Τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα τρόφιμα και σνακ, τα αεριούχα/ανθρακούχα ποτά, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα φαγητά και όσα θέλουν μόνο ζέσταμα, τα οποία συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, λιπών και αλατιού, ενώ αντίθετα έχουν ανεπαρκείς βιταμίνες και ίνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα με μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και μερικούς καρκίνους.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ταφτς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρ Λου Γουάνγκ της Σχολής Επιστημών Υγείας του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες έρευνες σε βάθος 25ετίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 206.000 άτομα, στα οποία στην πορεία διαγνώστηκαν 1.294 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και 1.922 σε γυναίκες.

Η μελέτη συμπέρανε ότι οι άνδρες που έτρωγαν πολλές άκρως επεξεργασμένες τροφές, είχαν κατά μέσο όρο 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν στο μέλλον με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν πολύ λιγότερες ποσότητες τέτοιων τροφίμων. Δεν διαπιστώθηκε όμως -για λόγους που δεν είναι σαφείς- ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες που έτρωγαν πολλά άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα περισσότερα από τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των άκρως επεξεργασμένων τροφών, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ορθοκολικό καρκίνο. Οι άκρως επεξεργασμένες τροφές γενικότερα έχουν άφθονα σάκχαρα και λίγες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της συνιστά αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου γι’ αυτόν τον καρκίνο», δήλωσε η Γουάνγκ.

Η πιο έντονη συσχέτιση μεταξύ ορθοκολικού καρκίνου στους άνδρες και άκρως επεξεργασμένων τροφίμων βρέθηκε στα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα που βασίζονται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα ψάρια. Επίσης αυξημένος είναι ο κίνδυνος λόγω μεγάλης κατανάλωσης διαφόρων ποτών και χυμών με ζάχαρη. Από την άλλη, βρέθηκε μείωση του κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο, ιδίως στις γυναίκες, που συχνά έτρωγαν άκρως επεξεργασμένα γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό BMJ, οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαριαλάουρα Μπονάτσιο του ιατρικού ινστιτούτου IRCCS NEUROMED, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 23.000 άτομα με μέση ηλικία 55 ετών. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του φαγητού και των ποτών που κατανάλωναν κατά τα τελευταία 14 χρόνια, συσχετίστηκε με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή καρκίνου.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν τη λιγότερο υγιεινή διατροφή, με περισσότερα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Advertisement
Babis

Οι δύο μελέτες ενισχύουν το επιχείρημα ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας ο περιορισμός ορισμένων τουλάχιστον τύπων άκρως επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού. Η βασική εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η προώθηση και η ευκολότερη πρόσβαση σε τροφές φρέσκες και με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.

Η ευκολία των προμαγειρευμένων και γρήγορων φαγητών έχει αυξήσει τους κινδύνους για καρκίνο του εντέρου. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «τα επεξεργασμένα με χημικό τρόπο τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο στο ράφι, αλλά πολλά από αυτά είναι λιγότερο υγιεινά συγκριτικά με τις μη επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει οι καταναλωτές να αποκτήσουν επίγνωση για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινών τροφίμων και, στη θέση τους, να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

20/03/26 8:52 μμ

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

Από τους πρώτους 65 φοιτητές και τη διελκυστίνδα καθαρεύουσας/ δημοτικής, στο σήμερα- Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

20/03/26 8:42 μμ

Από τους πρώτους 65 φοιτητές και τη διελκυστίνδα καθαρεύουσας/ δημοτικής, στο σήμερα- Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

20/03/26 8:27 μμ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

Βουλή - Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:39 μμ

Βουλή – Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:17 μμ

Δήμος Σερρών: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων για την αντιπυρική περίοδο – video

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Θέσεις και αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - "Τι ΔΗΠΕΘΕ θέλουμε;"

20/03/26 8:07 μμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Θέσεις και αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – “Τι ΔΗΠΕΘΕ θέλουμε;”

Πώς η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον Έβρο

20/03/26 8:32 μμ

Πώς η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον Έβρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων «Bearing Witness: Trauma and Resilience in Modern Journalism»

20/03/26 8:30 μμ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων «Bearing Witness: Trauma and Resilience in Modern Journalism»

Ιωσήφ Χουρουζίδης: "Η εστίαση προσπαθεί να απορροφήσει τις αυξήσεις, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη" - video

20/03/26 8:00 μμ

Ιωσήφ Χουρουζίδης: “Η εστίαση προσπαθεί να απορροφήσει τις αυξήσεις, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη” – video

Κ.Τσιάρας: Προτεραιότητα ο περιορισμός του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

20/03/26 7:55 μμ

Κ.Τσιάρας: Προτεραιότητα ο περιορισμός του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Αισθητηριακό Δωμάτιο και δράσεις με καλές πρακτικές Μουσείων για την ισότιμη συμμετοχή στην τέχνη

20/03/26 8:28 μμ

Αισθητηριακό Δωμάτιο και δράσεις με καλές πρακτικές Μουσείων για την ισότιμη συμμετοχή στην τέχνη

Κάθειρξη 10 ετών στον Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

20/03/26 7:48 μμ

Κάθειρξη 10 ετών στον Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης