Το χωρίο Πηγή Σερρών ΔΕΝ επέστρεψε στη δραχμή
Date:
Από τα τέλη Αυγούστου 2022 δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες καθώς και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν τον ισχυρισμό πως ένα χωριό στις Σέρρες επέστρεψε στη δραχμή. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προέρχεται από πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα του 2012, όπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes.gr
Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:
«Επαναστάτες» χωρίς… αιτία; Σε αυτό το χωριό της Ελλάδας παράτησαν το Ευρώ και γύρισαν στη Δραχμή!
Απίστευτο είναι αυτό, που έχουν κάνει σε ένα χωριό της Ελλάδας, το οποίο αποφάσισε να αφήσει το ευρώ και να αρχίσει να συναλλάσσεται μόνο με τις δραχμές.
Η πανέμορφη Πηγή Σερρών αποφάσισε να γυρίσει νομισματική σελίδα την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα της Εθνικής Επετείου. «Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και “χρυσό” το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχος…», είπε η πρόεδρος, τη στιγμή που οι δραχμές μπορούν ακόμη να πουληθούν ακριβά.
Πώς κατάφεραν να επιστρέψουν στη δραχμή
Το πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εμπνευστές ήταν το πού θα βρεθούν τόσα πολλά κέρματα και χαρτονομίσματα δραχμών. Οι κάτοικοι έψαξαν τα σεντούκια τους, ενώ ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση τους έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Βορείου Ελλάδος, τα μέλη της οποίας χάρισαν ένα σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε δραχμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.
Το επόμενο εμπόδιο ήταν με ποια ισοτιμία θα επιστρέψει το πρώην εθνικό μας νόμισμα στα πορτοφόλια των κατοίκων της Πηγής Σερρών. «Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = 500 δραχμές. Φυσικά, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η ισοτιμία 1 ευρώ = 340,75 δραχμές καθώς έχει περάσει μία δεκαετία από την έλευση του ευρώ και η αναλογία αυτή είχε πρακτικά καταργηθεί. Θέλαμε μία εύκολη αναλογία…», τόνισε η κ. Κεχαγιά. Να σημειωθεί ότι νομικοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους πως η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη, εφόσον γίνεται ταυτόχρονα με το ευρώ.
Οι συναλλαγές σε δραχμές γίνονται μόνο στην περιορισμένη αγορά της Πηγής και στην ουσία το χρήμα βρίσκεται σε διαρκή «κίνηση». Ο συνταξιούχος πληρώνει τον καφέ του στο καφενείο, ο καφετζής αγοράζει ψωμί από το φούρνο, ο φούρναρης βάζει βενζίνη στο πρατήριο, ο βενζινάς αγοράζει τσιγάρα, ο περιπτεράς ψωνίζει από το σαντουιτσάδικο της περιοχής κ.λπ.
Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που απολάμβαναν τον καφέ τους στο καφενείο της πλατείας ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της δραχμής. «Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Αμέσως τα μετατρέπω σε 200.000 δραχμές. Ετσι, αισθάνομαι ότι κάτι έχω μέσα στην τσέπη μου. Ενας καφές κάνει 500 δραχμές. Η αίσθηση είναι διαφορετική και νομίζω ότι η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε στα προϊόντα κατά τη δεκαετία του ευρώ…», δήλωσε στον «ΤτΚ» ο 70χρονος Αναστάσης Κεφαλάς.
«Τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα που δίνω πληρώνομαι και δίνω ρέστα σε δραχμές. Οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις δραχμές και τώρα που συναλλάσσονται και πάλι με αυτό το νόμισμα, αντιλαμβάνονται πόσο πολύ ακρίβεια έφερε το ευρώ…», δηλώνει ο Μίμης Σαββαϊδης, ιδιοκτήτης περιπτέρου.
«Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα με τη χρήση της δραχμής. Μόνο οι επισκέπτες μου δίνουν ευρώ. Προσωπικά, προτιμώ τις δραχμές, καθώς κι εγώ με αυτές συναλλάσσομαι. Η ισοτιμία με το ευρώ είναι εύκολη και νομίζω αρκετά λογική. Ετσι, ένας γύρος κοστίζει 2,70 ευρώ ή 1.600 δραχμές», προσθέτει ο Βαλεντίνος Μουρούζης, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου.
Τα επίμαχα δημοσιεύματα παραθέτουν το παρακάτω βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο YouTube την 1η Απριλίου 2012:
Τι ισχύει
Αν κάποιος επιχειρήσει να αναζητήσει το χωρίο «Πηγή Σερρών», είτε μέσω της ιστοσελίδας του Καλλικράτη, είτε μέσω της Ελληνικής έκδοσης της Wikipedia (εδώ κι εδώ) θα διαπιστώσει ότι αυτό δεν υπάρχει.
Η εν λόγω είδηση αποτελεί πρωταπριλιάτικη φάρσα, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής» την 1η Απριλίου 2012, και τότε γνώρισε μεγάλη διάδοση. Το αρχείο της εφημερίδας δεν είναι διαθέσιμο για το συγκεκριμένο έτος, ωστόσο η φάρσα εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τη συγκεκριμένη ημέρα:
Την ίδια ημέρα φάρσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας topontiki.gr, το οποίο αν και δεν ανέφερε πως η είδηση αποτελεί πρωταπριλιάτικο αστείο, έδινε ως πηγή της τον «Ελεύθερο Τύπο». Έκτοτε κατά καιρούς η φάρσα αυτή δημοσιεύεται ως πραγματική είδηση από ιστοσελίδες αλλά και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Σχεδόν 20 μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2013, μετά από ανάλογες δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την είδηση ως πραγματική, ο ιστότοπος newsbeast.gr εντόπισε τον συντάκτη του αρχικού δημοσιεύματος στον «Τύπος της Κυριακής», τον δημοσιογράφο Άγγελο Αγγελίδη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του newsbeast.gr δηλώνοντας τα εξής:
Πώς προέκυψε η ιδέα του δημοσιεύματος ότι ένα χωριό στις Σέρρες επέστρεψε στη δραχμή;
«Δική μου πρόταση ήταν. Πέρασε στην εφημερίδα και δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 1η Απριλίου, 2012. Το θέμα που απασχολούσε τότε ήταν ευρώ ή δραχμή, κρίση κ.λπ. Έτσι, έφτιαξα μία ιστορία, βρήκα ένα ανύπαρκτο χωριό στις Σέρρες και στήσαμε το κομμάτι. Είχαμε βάλει μάλιστα και έναν φίλο να κρατάει χαρτονομίσματα σε δραχμές έξω από κάποιο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη».
Πάντως, 20 μήνες μετά κάνει το γύρο του διαδικτύου και παρουσιάζεται ως αληθινή είδηση. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;
«Ίσως να είναι πολύ ρεαλιστικό το αστείο, ίσως και πολλοί να θέλουν την επιστροφή της. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι με κολακεύει. Δημιουργήσαμε ένα θέμα με ένα ανύπαρκτο χωριό και τώρα προβάλλεται ως αληθινό».
Συμπέρασμα
Το χωριό Πηγή Σερρών δεν υπάρχει. Η είδηση που προβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελεί πρωταπριλιάτικο αστείο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» το 2012 και έκτοτε εμφανίζεται κατά καιρούς σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις ως αληθινή.
Πηγή ellinikahoaxes.gr