«Με τα αεροσκάφη Viper κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το επιβάλουν οι καιροί. Το επιβάλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ... Περισσότερα

Παναγιωτόπουλος

Epiloges.tv

Epiloges.tv

«Με τα αεροσκάφη Viper κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το επιβάλουν οι καιροί. Το επιβάλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας». Αυτό τόνισε σήμερα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υπουργού Ανάπτυξης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη – που ήταν παρόντες στην τελετή. «στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ».

Αναφερόμενος στα F-16 Viper, «τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα F-16 στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε: «Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο της».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε ότι «είναι μια μέρα που η Πολεμική Αεροπορία ενδυναμώνεται και κατ’ επέκταση ενδυναμώνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις».

«Θέλουμε να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας. Πρωτίστως όμως, θέλουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι κάθε επιβουλέα».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισήμανε ότι με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, «η έννοια της αποτροπής και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας παίρνουν καινούργιες διαστάσεις, καθιστώντας αυτά τα αεροσκάφη ένα σημαντικότατο μέσο στην επιχειρησιακή σχεδίαση και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής».

Για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο στόλος των ελληνικών F-16, ο αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι «προγραμματίζεται να συνεχιστεί με την αναβάθμιση των F-16 Block50 και την επανεξέταση του ρόλου των F-16 Block30, με γνώμονα τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση κάθε τύπου, με πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού χρήσης».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ, ενώ αναφέρθηκε και στη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυξάνει τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια».

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, «αποτελούν αρχή για τις ΗΠΑ».

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη – ένα πρώην Block 52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι» και ένα πρώην Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας «Όλυμπος» – αναχώρησαν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για τη Σούδα. Και τα δύο αεροσκάφη θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη της 343 Μοίρας για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε αυτά.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην τελετή παράδοσης έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον αρχηγό ΓΕΣ, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο αρχηγός της τακτικής αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, εκπρόσωποι της ΕΑΒ και της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin.

Το πρόγραμμα των F-16

Advertisement
MEGA


Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε το 1989. Τότε η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα πρώτα 40 αεροσκάφη F-16 Βlock 30.

Το 1997, ακολούθησε η παραλαβή 40 αεροσκαφών F-16 Βlock 50 ενώ το 2003 προστέθηκαν 60 ακόμη αεροσκάφη F-16 Βlock 52+.

Η τελευταία παραλαβή αεροσκαφών F-16 έγινε το 2009 με τα 30 πιο σύγχρονα F-16 Βlock 52+ Αdvanced.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper ξεκίνησε το 2020. Το πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό 83 αεροσκαφών F-16 Βlock 52+ και 52+ Αdvanced στην έκδοση Viper.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Βlock 50, αλλά και την μελλοντική απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών, πέμπτης γενιάς πλέον, F-35, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αντανακλά την ισχυρή βούληση να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, που θωρακίζουν την πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μηλιά Μετσόβου: Το χωριό που βαλσάμωσε αρκούδα και τη τοποθέτησε στην πλατεία του

19/03/26 9:40 μμ

Μηλιά Μετσόβου: Το χωριό που βαλσάμωσε αρκούδα και τη τοποθέτησε στην πλατεία του

Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Ιατρών ΙΣΑ, με την ομάδα Βετεράνων του ΑΠΟΛΛΩNΑ ΑΘΗΝΩΝ

19/03/26 9:38 μμ

Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Ιατρών ΙΣΑ, με την ομάδα Βετεράνων του ΑΠΟΛΛΩNΑ ΑΘΗΝΩΝ

Πώς τα φυτά μετακινήθηκαν από τη θάλασσα στην ξηρά και άλλαξαν τη Γη για πάντα

19/03/26 9:37 μμ

Πώς τα φυτά μετακινήθηκαν από τη θάλασσα στην ξηρά και άλλαξαν τη Γη για πάντα

Hellenic Train: Εκπαίδευση και πιστοποίηση των μηχανοδηγών της στο τρένο δοκιμών Coradia Stream

19/03/26 9:36 μμ

Hellenic Train: Εκπαίδευση και πιστοποίηση των μηχανοδηγών της στο τρένο δοκιμών Coradia Stream

Champions League-Η Premier League σούπερ φαβορί για επιπλέον εκπρόσωπο

19/03/26 9:35 μμ

Champions League – Η Premier League σούπερ φαβορί για επιπλέον εκπρόσωπο

Ποιος πληρώνει τις ζημιές σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

19/03/26 9:34 μμ

Ποιος πληρώνει τις ζημιές σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Στην έκθεση «Jeff Koons: "Αφροδίτη" του Lespugue», το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Balloon Venus Lespugue (Orange) συνομιλεί με 10 παλαιολιθικές «Αφροδίτες»

19/03/26 9:31 μμ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Στην έκθεση «Jeff Koons: “Αφροδίτη” του Lespugue», το έργο του καλλιτέχνη Balloon Venus Lespugue (Orange) συνομιλεί με 10 παλαιολιθικές «Αφροδίτες»

Ενημέρωση στις σχολικές τάξεις για τα επαγγέλματα της ψηφιακής εποχής

19/03/26 9:30 μμ

Ενημέρωση στις σχολικές τάξεις για τα επαγγέλματα της ψηφιακής εποχής

Βουλή-Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση επιλέγει μέτρα περιορισμένης εμβέλειας για να βγει από την υποχρέωση»

19/03/26 9:28 μμ

Βουλή-Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση επιλέγει μέτρα περιορισμένης εμβέλειας για να βγει από την υποχρέωση»

Η Ελλάδα στο Διάστημα – Έκθεση για τα 20 χρόνια συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

19/03/26 9:27 μμ

Η Ελλάδα στο Διάστημα – Έκθεση για τα 20 χρόνια συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Συμφωνία στη συνάντηση Τ. Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες - Απομακρύνονται οι κινητοποιήσεις

19/03/26 9:25 μμ

Συμφωνία στη συνάντηση Τ. Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες – Απομακρύνονται οι κινητοποιήσεις

Οι μεγάλες ενεργειακές υποδομές του Κόλπου που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου

19/03/26 9:24 μμ

Οι μεγάλες ενεργειακές υποδομές του Κόλπου που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου