16.3 C
Serres

Σέρρες -ΠΑΣΟΚ: “Η υγεία στην εντατική”

Date:

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στα πλαίσια της ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία αλλά ιδιαίτερα η περιφέρεια έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να βρεθεί στον πυρήνα των προβλημάτων και δίπλα στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη σε δομές υγείας του νομού Σερρών.  

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας του Κινήματος, Γιώργο Φραγγίδη αλλά και με τοπικά στελέχη, από το πρωί πραγματοποίησε επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, στο ΕΚΑΒ Σερρών, στο Κέντρο Υγείας Σερρών αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου είχε σειρά επαφών και συζητήσεων με τις διοικήσεις των Κέντρων Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου, με εργαζομένους και γιατρούς.

Σέρρες -ΠΑΣΟΚ: "Η υγεία στην εντατική"

Πρώτη επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας όπου παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της επαρχίας. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ. Πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός  και όλα τα υπόλοιπα κενά καλύπτονται από γιατρούς των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων. Έλλειψη υπάρχει και στην απαραίτητη κάλυψη αναγκών σε σχέση με το ΕΚΑΒ που πολλές φορές τα βράδια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής. Έλλειψη παρατηρείται σε ειδικότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό που καλείται να προσφέρει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή, στην ενημέρωση και στην πρόληψη των πολιτών. Ειδικότητες όπως οδοντιάτρου, γυναικολόγου, καρδιολόγου και δερματολόγου είναι σχεδόν ανύπαρκτες ή στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζονται μια με δύο φορές το μήνα. 

Επόμενη συνάντηση με την διοίκηση του ΕΚΑΒ Σερρών. Μια λέξη μόνο περιγράφει την κατάσταση που μας παρουσίασαν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι. ΤΡΟΜΟΣ. Σοβαρές ελλείψεις σε οδηγούς και διασώστες, σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα, πολλά από τα οποία που λειτουργούν είναι πολύ παλαιά και κάποια από αυτά είναι σταθμευμένα εδώ και αρκετό καιρό λόγω βλαβών. Μας ανέφεραν επίσης πως από τα 11 ασθενοφόρα που υπήρχαν στην βάρδια για ολόκληρο το νομό αυτή τη στιγμή έχουν γίνει μόλις 3,5 ανά βάρδια τα οποία αναλαμβάνουν και τις διακομιδές προς τη Θεσσαλονίκη. Μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για έναν νομό έκτασης 3.968 χλμ.






Σέρρες -ΠΑΣΟΚ: "Η υγεία στην εντατική"

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο Κέντρο Υγείας Σερρών, ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που θα έπρεπε να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Αντ’αυτού έπειτα από τις συναντήσεις με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας και με εκπροσώπους των εργαζομένων διαπιστώσαμε πως το κέντρο λειτουργεί μόνο μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες και εξυπηρετεί ελάχιστα περιστατικά εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων και κυρίως ειδικοτήτων αιχμής μιας και δεν υπάρχει Παθολόγος, Καρδιολόγος, ούτε Γενικής Ιατρικής με αποτέλεσμα το κέντρο να μην ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει μια  βασική δομή πρωτοβάθμιας υγείας. Επίσης ενημερωθήκαμε για την αγορά ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος μαστογραφίας, μέτρησης οστικής πυκνότητας, υπερήχου και διαφόρων άλλων δυνατοτήτων που χρησιμοποιείται ελάχιστα μιας και στο δυναμικό του κέντρου υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος. Εδώ να επισημάνουμε πως είναι ζωτικής σημασίας η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σερρών όλο το εικοσιτετράωρο με όλες τις ειδικότητες καθώς θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας στην πόλη και θα αποσυμφορήσει τον όγκο εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο. 

Τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Έπειτα από συναντήσεις με την διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και με τους γιατρούς και τους εργαζομένους βρεθήκαμε μπροστά σε μια σοβαρή διάσταση απόψεων. Η μεν διοίκηση μας παρουσίασε μια αρκετά καλή εικόνα για τη λειτουργία του νοσοκομείου από την άλλη, γιατροί και νοσηλευτές μας παρέθεσαν κραυγές απόγνωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και μας μίλησαν για τριτοκοσμικές καταστάσεις στις εφημερίες τρόμου όπου ένας γιατρός αναγκάζεται σε πολλαπλάσιες εφημερίες από το κανονικό κάθε μήνα. Σε ένα γενικό πλαίσιο βέβαια η εικόνα του νοσοκομείου προκαλεί ΘΛΙΨΗ. Η Ουρολογική Κλινική παραμένει κλειστή εδώ και 1,5 χρόνο, προγραμματισμένα χειρουργεία πραγματοποιούνται ελάχιστα και αυτά μετά από πολύμηνη αναμονή. Από γιατρούς υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες με κορυφαίες αυτές των καρδιολόγων και των αναισθησιολόγων όπου υπάρχουν μόνο τρεις για ένα νοσοκομείο που έχει πάνω από 400 κλίνες και καλύπτει νομό με πάνω από 150.000 πληθυσμό. Μάλιστα όπως μας ενημέρωσαν το νοσοκομείο Σερρών λειτουργούσε για 1,5 χρόνο μόλις με έναν αναισθησιολόγο. Επίσης το 40% των γιατρών στο νοσοκομείο είναι επικουρικό προσωπικό το οποίο μαζί με αυτούς των οργανικών θέσεων καλύπτει μόλις το 57% των αναγκών του για μια εύρυθμη λειτουργία. Στο νοσηλευτικό προσωπικό επίσης υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις όπως και 140 κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό. Νούμερα και αριθμοί που απέχουν παρασάγγας από αυτά που μας παρουσίασε η διοίκηση του νοσοκομείου. Μέσα σε λίγη ώρα, στο ίδιο κτήριο, γίναμε μάρτυρες δύο διαφορετικών συστημάτων υγείας. Από τη μια το σύστημα υγείας που αφηγείται ο κ. Μητσοτάκης και από την άλλη του συστήματος υγείας που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

Το συμπέρασμα από τις επισκέψεις στις δομές υγείας αλλά και τις συναντήσεις με διοικήσεις, γιατρούς και εργαζομένους είναι πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί σοβαρά και χρειάζεται αναγέννηση, αναδιοργάνωση και ενίσχυση για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας επικοινωνιακά και δημοσκοπικά. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει άλλη λύση. Η πραγματική αύξηση και η κατάλληλη στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανάγκη και πρωταρχική επιλογή. Επιλογή ζωής. Γι’αυτό το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίζει να αναδεικνύει το θέμα της Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παρεμβαίνει πολιτικά και θεσμικά με προτάσεις. Και κοινοβουλευτικά και κοινωνικά θα είμαστε πάντα παρόντες για να έχουν οι Σερραίοι την περίθαλψη που τους αξίζει!

ΣέρρεςΣέρρες -ΠΑΣΟΚ: "Η υγεία στην εντατική"

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πεντανόστιμα τσουρέκια- Τοπική παραδοσιακή συνταγή από το Νέο Σούλι Σερρών

Τσουρέκια έφτιαχναν τη Μεγάλη Πέμπτη, τα διακοσμούσαν με κόκκινα αυγά...

Σέρρες: Τι να προσέξουμε στη νηστεία και στο τραπέζι του Πάσχα- video

Στην Νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να...

Σέρρες: Αυξημένη η κίνηση στη λαϊκή αλλά μόνο για τα απαραίτητα- video

Αυξημένη παρατηρήθηκε το πρωί της Τρίτης  η κίνηση στη...

Σέρρες- ΟΚΑΝΑ: Δράση καλλωπισμού και συντήρησης του αύλειου χώρου -Video

Η Θεραπευτική Μονάδα Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα