Σέρρες, Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι 40, παλιές, Εκκλησιές»
Date:
Την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., η Κ.Ε.ΔΗ.Σ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Σερρών υποδέχονται τον ποιητή και Καθηγητή «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» κ. Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην παρουσίαση της τελευταίας του ποιητικής συλλογής με τίτλο: «Οι 40, παλιές, Εκκλησιές».
Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη νέα συλλογική ποιητική έκδοση με τίτλο 4×4, στην οποία οι στίχοι του κ.Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου συνηχούν με αυτούς του κ.Κώστα Α. Κρεμμύδα, του κ.Νίκου Φωτόπουλου και του κ.Γιάννη Πανούση σε μια μοναδική Συνάντηση Παντός Καιρού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Cityζεν» (Wine Bar Restaurant) στην Ακρόπολη των Σερρών (Κουλάς).
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η κ. Ισιδώρα Μάλαμα, η οποία και θα παρουσιάσει την ποιητική συλλογή, ενώ για τη συλλογική έκδοση θα μιλήσει η ποιήτρια κ.Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ, κ. Χρυσάνθη Παλάζη.
Τέλος, ο μουσικός κ. Αναστάσης Κατσαρός θα μας ταξιδέψει με τραγούδια σε στίχους του ποιητή.
Βιογραφικό του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου
Ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος είναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.) –το δεύτερο με τη μέθοδο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας νέας ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός, Κύπρος), στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ (Μόσχα, Ρωσία), στο Τμήμα Culture e Società στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο (Παλέρμο) και σε Τμήματα του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει οκτώ επιστημονικά συγγράμματα: Μίμης Σουλιώτης, ο ποιητής των στιγμών και των λέξεων (Gutenberg 2020), Μιλώντας για την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τη Δημιουργική Γραφή… με τον Θάνο Μικρούτσικο (Πατάκης 2017), Η Θεσσαλονίκη στο έργο των Θεσσαλονικέων πεζογράφων (Κώδικας 2006, Επίκεντρο 2013), Σκηνικό – Χαρακτήρες – Πλοκή (Ίων 2011), Τα Ετεροθαλή. Μελέτες για την Παιδική, τη Νεανική και τη Λογοτεχνία για Ενήλικες (Ίων 2012), Η Δημιουργική Γραφή στο Νηπιαγωγείο (Επίκεντρο 2013), Προσαρμογές των Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο. Διαθεματικό πλαίσιο και σχέδια διδασκαλίας τ.Α΄. Υποστηρικτικό υλικό και τ.Β΄ (ΥΠΕΠΘ-Π.Ι. 2008). Περισσότερα από εκατόν πενήντα (150) άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει πέντε (5) διεθνή συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής», έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ο επόπτης της συγγραφής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο (2021). Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, επιστημονικός υπεύθυνος του «Patras World Poetry Festival», του «Larnaka’s World Poetry Festival» και της ιστοσελίδας «Culture Book», ιδρυματικά υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Διεθνές Δίκτυο Memità: “Memory, Identity, Integration to Identify Analysis Models in Media Communication” που συγκροτείται από μέλη Πανεπιστημίων δεκαέξι (16) χωρών απ’ όλο τον κόσμο, πρόεδρος της επιτροπής βραβείων ποίησης «Jean Moréas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες. Ως Επιστημονικά Υπεύθυνος συμμετείχε στη διοργάνωση 4 Θερινών Σχολείων («Δημιουργική Γραφή» και «Διεθνής Ακαδημία Μύθου») με διεθνείς συμμετοχές εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων (2019-2022 Φλώρινα και Κλειτορία). Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – παράρτημα βόρειας Ελλάδας.
Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται έξι (6) ποιητικές συλλογές: Πορτολάνος (Παρατηρητής 1999), Εδουάρδοι και Αλφρέδοι (Μανδραγόρας 2012), Άνω τελείες και τέτοια (Μανδραγόρας 2013), Σημαδούρες (Δίγαμμα 2015), Οι 40, παλιές, Εκκλησιές (Μανδραγόρας 2020), Εγκλησμός / 4χ4 (Πικραμένος 2021 και μία (1) συλλογή διηγημάτων: Μία νουβέλα σε 11 Μικρές και μεγάλες ιστορίες (Γραφομηχανή 2015). Συνέγραψε τους στίχους (και μελοποιήθηκαν ποιήματά του) στα cd Γραφή Καθαρή (Μετρονόμος 2016) και Τα Κρυμμένα (Μετρονόμος 2020). Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει δύο (2) τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής: i. «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ3 (2016-2017, 18 επεισόδια) και ii. «Γραφή Καθαρή» στην ΕΡΤ2 (2019, 12 επεισόδια).