Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη άνοδος της θερμοκρασίας έχει καταστήσει τουλάχιστον 20 φορές πιθανότερες τις σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, όπως αυτές φέτος σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία (ιδίως ... Περισσότερα

20 φορές πιθανότερες οι σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη άνοδος της θερμοκρασίας έχει καταστήσει τουλάχιστον 20 φορές πιθανότερες τις σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, όπως αυτές φέτος σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία (ιδίως Κίνα), σε σχέση με πριν έναν αιώνα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι 21 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές της ομάδας World Weather Attribution, οι οποίοι ανέλυσαν ανά τον κόσμο την υγρασία του εδάφους κατά το φετινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θεωρούν ότι οι φετινοί καύσωνες και οι ξηρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατοι» χωρίς τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα αυξανόμενων «αερίων του θερμοκηπίου».

Οι ξηρασίες του 2022 στέρεψαν μεγάλα ποτάμια, κατέστρεψαν γεωργικές καλλιέργειες και αύξησαν τις τιμές αρκετών τροφίμων, πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές, περιόρισαν την υδροηλεκτρική παραγωγή και οδήγησαν σε περιορισμούς στη διαθεσιμότητα του νερού ακόμη και στην Ευρώπη. Η Κίνα ειδικά βίωσε το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 60 ετών, με τον διάσημο τεράστιο ποταμό της Γιανγκτσέ να μένει μισός σε πλάτος.

Η μελέτη εκτιμά ότι τέτοιες ξηρασίες κάποτε, όταν δεν υπήρχε ακόμη η κλιματική αλλαγή, συνέβαιναν μόνο μια φορά κάθε 400 χρόνια, ενώ τώρα πια αναμένεται να επαναλαμβάνονται στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα) κάθε τουλάχιστον 20 χρόνια, με άλλα λόγια είναι 20 φορές πιο πιθανές.

Advertisement
Family Kitchen

Αν μάλιστα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά άλλους 0,8 βαθμούς Κελσίου – πέρα από τους 1,2 βαθμούς που έχει αυξηθεί ήδη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα – έντονες και εκτεταμένες ξηρασίες μπορεί να συμβαίνουν κάθε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντομινίκ Σουμάχερ της πολυτεχνικής σχολής ΕΤΗ της Ζυρίχης. Όπως είπε, «με περαιτέρω άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη πιο ισχυρές και συχνές θερινές ξηρασίες στο μέλλον».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video