Εγκαινιάσθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”
Date:
Το αναβαθμισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Γ. Γενηματάς», δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, εγκαινιάσθηκε σήμερα παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας του νοσοκομείου, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αφορούσε στη μελέτη και υλοποίηση της πλήρους οικοδομικής και Η/Μ ανακατασκευής του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος (1.192 τμ) του ΤΕΠ, του περιβάλλοντος αυτού χώρου (1.600 τμ) και του νέου στεγάστρου (350 τμ), καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
Ο διοικητής του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» Ελευθέριος Μπούλιας, αφού ευχαρίστησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη χρηματοδότηση του έργου «Αναδιαρρύθμισης, Ανακαίνισης και Αναβάθμισης του ΤΕΠ» του νοσοκομείου, σημείωσε:
«Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, του οποίου γνώμονας για τη λειτουργία του είναι ο ασθενής και η ασφάλειά του, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, μάς δίνει τη δυνατότητα να στοχεύουμε:
- στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος υγείας του,
- στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του,
- στην παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας,
- στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα με την οποία θα μπορεί να παρέχεται η φροντίδα αυτή και
- στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, στην εκπαίδευση και εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού.
Ιδιαίτερα είναι τα οφέλη και για όλους τους επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου. Μέσω της δωρεάς αποσκοπούμε:
- στην ασφάλειά τους,
- στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε να ασκούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους,
- στο αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας,
- στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους κατά την εκτέλεση του έργου τους».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Πέτρος Καλαντζής, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέφερε στην ομιλία του ότι: «Η δωρεά αυτή εντάσσεται σε μια δέσμη δράσεων που είχαμε εξαγγείλει το 2018 ανταποκρινόμενοι στην εθνική τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μείγμα στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας, ευελπιστώντας ότι αυτές θα συνεισφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».
Συγκεκριμένα, όπως είπε:
- Χρηματοδοτήσαμε την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΚΑΤ, την αναβάθμιση της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς και τη δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, επίσης στο ΚΑΤ.
- Χρηματοδοτήσαμε τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων.
- Προσφέραμε εξοπλισμό για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
- Η σημαντικότερη, όμως, συνεισφορά μας στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ήταν η χρηματοδότηση της μελέτης και της υλοποίησης του έργου Αναδιαρρύθμισης, Ανακαίνισης και Αναβάθμισης του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», που έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να εγκαινιάζουμε σήμερα.
«Πεποίθησή μας στο Ίδρυμα Λάτση είναι ότι κάθε συνδρομή στο έργο της Πολιτείας για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των ελληνικών νοσοκομείων συνιστά καθήκον όλων μας. Καθήκον που από πλευράς μας διαχρονικά υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες, παραμένοντας πιστοί στις αξίες και τις αρχές κοινωνικής προσφοράς του Γιάννη Λάτση», κατέληξε ο κ. Καλαντζής.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του ευχαρίστησε την Μαριάννα Λάτση για τη συμβολή της οικογένειας Λάτση και του Ιδρύματος σε ένα νοσοκομείο που, όπως είπε, το 2021 δέχτηκε 80.000 επισκέψεις και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει δεχτεί 54.000 επισκέψεις.
σημαντικό όμως, πέρα από το να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα, είναι ότι με τη διασφάλιση των 350 εκατ. που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρξει κτιριακή αναδιάρθρωση 80 νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νοσοκομεία όμως δεν είναι μόνο οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός για τα οποία έχουν διασφαλιστεί κονδύλια, είναι οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους βλέπουμε και τώρα εδώ μπροστά μας. Αγαπητοί γιατροί και νοσηλευτές, στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προκηρύξεις 6.000 θέσεων, προσπαθώντας να δώσουμε κίνητρα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να μείνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ… βήμα-βήμα θα λύνονται τα προβλήματα, βήμα-βήμα θα αλλάζει η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η πανδημία εξάντλησε τις ικανότητες όλων και παρόλα αυτά είναι όλοι εδώ και δουλεύουν» και προσέθεσε: «Θέλω να πω ότι αυτό το κτίριο χτίστηκε ως “οίκος αδελφών του Σωτηρία” πριν τον πόλεμο. Για να μη γίνει κατάληψή του από τους Γερμανούς, ο τότε διοικητής του “Σωτηρία” έφερε 2-3 αρρώστους με αιμόπτυση να περπατούν στους διαδρόμους, για να μη μπουν οι Γερμανοί. Έτσι γλίτωσε αυτό το κτίριο και μετά έγινε κομμάτι του Γενικού Κρατικού και λειτουργεί πραγματικά προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους, από την εποχή που έγινε το “ρυθμιστικό” στην αρχή του ΕΣΥ. Είναι, λοιπόν, ένα πάρα πολύ νευραλγικό νοσοκομείο και ένα νευραλγικό ΤΕΠ, ίσως μαζί με τον “Ευαγγελισμό” και το “Ιπποκράτειο”, τα πιο νευραλγικά ΤΕΠ που έχουμε στην Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κύριοι στόχοι της μελέτης για τον σχεδιασμό του νέου ΤΕΠ ήταν, μεταξύ άλλων:
- Να επιλυθούν όλα τα λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν στο ΤΕΠ.
- Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ασθενών και των συνοδών-επισκεπτών.
- Να εξασφαλισθούν όλοι οι χώροι εξέτασης και επεμβάσεων για την ορθή και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών.
- Να εξασφαλισθούν όλοι οι απαιτούμενοι υποστηρικτικοί χώροι για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και τη διευκόλυνση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.
- Να ανυψωθεί η οδός πρόσβασης στην είσοδο του ΤΕΠ (να καταργηθεί η υφιστάμενη ράμπα κλίσης 14%) για τη διευκόλυνση και συνεπίπεδη πρόσβαση των ασθενοφόρων, των κατακεκλιμένων ασθενών, των ασθενών με αμαξίδιο και των παντός είδους τροχήλατων.
- Να σχεδιασθεί νέο μεταλλικό στέγαστρο στην είσοδο του ΤΕΠ που να σηματοδοτεί αισθητικά το Τμήμα και να προστατεύει την κίνηση των ασθενών, επισκεπτών, ασθενοφόρων, οχημάτων, τροχήλατων κλπ από τις καιρικές συνθήκες.
- Να σχεδιασθεί και να εγκατασταθεί ένα εξ ολοκλήρου καινούριο σύστημα ψύξης/θέρμανσης, το οποίο θα τροφοδοτείται μεν από τα υφιστάμενα κεντρικά δίκτυα του νοσοκομείου αλλά, με την τοποθέτηση μιας κεντρικής κλιματιστικής μονάδας, εξοπλισμένης με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και συστήματα αυτόματου ελέγχου, θα δημιουργεί τις κατάλληλες θερμοκρασιακές συνθήκες στους χώρους, ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών και θα επιτύχει τον απαραίτητο αερισμό/εξαερισμό των χώρων, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ