Σταϊκούρας: Συναντήθηκε με στελέχη οίκων αξιολόγησης επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων – Παρουσιάζει τις επιδόσεις και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας Τις επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ... Περισσότερα

Σταϊκούρας

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Σταϊκούρας: Συναντήθηκε με στελέχη οίκων αξιολόγησης επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων – Παρουσιάζει τις επιδόσεις και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Τις επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συναντήσεις που έχει με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Σταϊκούρας, παρουσιάζει στα υψηλόβαθμα στελέχη των: Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Société Générale, τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, εστιάζοντας στη θετική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 2021 το 40% του ΑΕΠ – ποσοστό υπερδιπλάσιο, σε σύγκριση με το 2010 – και στο 7μηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν ήδη το 75% του περυσινού επιπέδου, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν το 2021 την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν το 80% του συνόλου του περασμένου έτους.

Αναφέρει ακόμα ότι:

Η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στο 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών τον Ιούνιο του 2022, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 46 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019, και τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται – με το πρωτογενές έλλειμμα να αναμένεται να περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπροσθέτως- σημειώνει- ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης και, τον περασμένο Αύγουστο, εξήλθε από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.


Οι προκλήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, έντονη αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και επιτάσσουν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισημαίνει, δε, ότι, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντικό βήμα, αλλά, από μόνο του, δεν αρκεί για να επιτευχθεί δραστική αλλαγή των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Συνεπώς, όπως σημειώνει, απαιτείται σημαντική ενίσχυση του βαθμού συντονισμού των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο εθνικό επίπεδο, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει την προσήλωση της Κυβέρνησης στη συνέχιση της εφαρμογής συνετών, φιλοαναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών στο οικονομικό πεδίο, οι οποίες βασίζονται σε έξι άξονες:

1ον. Εφαρμογή στοχευμένων, προσωρινών μέτρων στήριξης, ιδίως για τους πιο ευάλωτους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολιτική αυτή δεν διακυβεύει τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δυναμική του δημοσίου χρέους.

Advertisement
ktimatologio

2ον. Αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, που στηρίζεται κυρίως στην οικονομική μεγέθυνση, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, που ενισχύονται από φιλοαναπτυξιακές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

3ον. Εφαρμογή μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής.

4ον. Τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης, της ανάπτυξης του σκέλους των δανείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εφαρμογή του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.

5ον. Διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής, συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων.

6ον. Επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη φάση εφαρμογής του οποίου έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, 372 έργα και υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρηματικά σχέδια αποφοίτων του ΑΠΘ

18/03/26 5:00 μμ

Ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρηματικά σχέδια αποφοίτων του ΑΠΘ

Περισσότερη κοκαΐνη και κεταμίνη στα λύματα στην Ευρώπη (EUDA)

18/03/26 4:55 μμ

Περισσότερη κοκαΐνη και κεταμίνη στα λύματα στην Ευρώπη (EUDA)

Μ. Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά το ΕΣΥ κατάφερε να μειώσει τους χρόνους αναμονής για χειρουργείο

18/03/26 4:31 μμ

Μ. Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά το ΕΣΥ κατάφερε να μειώσει τους χρόνους αναμονής για χειρουργείο

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία του ΠΣΑΤ και οι απονομές

18/03/26 4:24 μμ

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία του ΠΣΑΤ και οι απονομές

Μουσική εμπειρία στο Σπήλαιο Πετραλώνων με όργανα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα

18/03/26 4:18 μμ

Μουσική εμπειρία στο Σπήλαιο Πετραλώνων με όργανα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: «Μηδενική ανοχή στην πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανηλίκους»

18/03/26 4:14 μμ

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: «Μηδενική ανοχή στην πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανηλίκους»

26ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Η γαλλόφωνη κινηματογραφία σε πρώτο πλάνο

18/03/26 4:06 μμ

26ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Η γαλλόφωνη κινηματογραφία σε πρώτο πλάνο

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία του ΠΣΑΤ και οι απονομές

18/03/26 3:16 μμ

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία ΠΣΑΤ και οι απονομές

ΥΠΠΟ: Μνημόνιο Συνεργασίας και Προγραμματική Σύμβαση για τον ψηφιακό πολιτισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη με το ΕΜΠ

18/03/26 3:10 μμ

ΥΠΠΟ: Μνημόνιο Συνεργασίας και Προγραμματική Σύμβαση για τον ψηφιακό πολιτισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη με το ΕΜΠ

Θεσμός στον Δήμο Τρικκαίων το έθιμο των Λαζαρίνων - Αναβιώνει και φέτος

18/03/26 3:09 μμ

Θεσμός στον Δήμο Τρικκαίων το έθιμο των Λαζαρίνων – Αναβιώνει και φέτος

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προετοιμασμένη για όλα, από την αρχή της κρίσης στο Ιράν, η κυβέρνηση

18/03/26 3:07 μμ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προετοιμασμένη για όλα, από την αρχή της κρίσης στο Ιράν, η κυβέρνηση

Νέος σταθμός φόρτισης και 160 ηλεκτρικά λεωφορεία έως το φθινόπωρο για τον ΟΑΣΘ

18/03/26 3:04 μμ

Νέος σταθμός φόρτισης και 160 ηλεκτρικά λεωφορεία έως το φθινόπωρο για τον ΟΑΣΘ