Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Στη θρόμβωση γενικότερα οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκόσμια: Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, το ‘Εμφραγμα ... Περισσότερα

Βόλος: Πατέρας και κόρη έφυγαν από τη ζωή με διαφορά 48 ωρών

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Στη θρόμβωση γενικότερα οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκόσμια: Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, το ‘Εμφραγμα του Μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000. Σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη Φλεβικής Θρομβοεμβολής (ΦΘΕ), αποτελεί η παραμονή στο νοσοκομείο. Πάνω από το 60 % όλων των περιπτώσεων φλεβικών θρομβώσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή εντός 90 ημερών από τη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, γεγονός που την καθιστά κύρια αιτία θανάτου που όμως μπορεί να προληφθεί.

Ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα – λόγω κατάκλισης ή ανάρρωσης ή που νοσηλεύονται λόγω χειρουργικής επέμβασης ή σοβαρού τραυματισμού είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβωση τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

Στον εορτασμό συμμετέχουν 19 Επιστημονικές Εταιρείες και έχει την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Για την πρόληψη της Φλεβικής Θρομβοεμβολής (ΦΘΕ), το προσωπικό του νοσοκομείου θα πρέπει να αξιολογεί τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους για τον κίνδυνο ανάπτυξης ΦΘΕ και να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες διαδικασίες πρόληψης και θεραπείας τόνισε ο Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απερχόμενος Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια τόνισε ο Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Την νόσο αποτελούν η Θρόμβωση των περιφερικών Φλεβών και η Πνευμονική Εμβολή.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη, η οποία γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών και με κατάλληλη κιητοποίηση εντος του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Αποκατάστασης, ενώ σε κάποιους άλλους η διάγνωση της ΦΘΕ καθυστερεί καθως προεξάρχει η νόσος για την οποία εισήλθαν στο Νοσοκομείο, επεσήμανε ο Καθηγητής.

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τα νοσοκομεία, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οργανισμούς ελέγχου ποιότητας νοσοκομείων στην χώρα μας να καταστήσουν το πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου και πρόληψης της ΦΘΕ ως θέμα προτεραιότητας για την ασφάλεια των ασθενών και την μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας κατέληξε ο κ. Ματσάγκας.

Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες διευκρίνισε ο Δημήτρης Ρίχτερ, μέλος Δ.Σ του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για ΦΘΕ. Ενδεικτικά:

Ορθοπεδική χειρουργική (π.χ. ολική χειρουργική ισχίου ή γόνατος)

Μείζονα γενική χειρουργική επέμβαση (ειδικά που αφορά την κοιλιά, τη λεκάνη, το ισχίο ή τα πόδια)

Μεγάλη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση

Ουρολογική χειρουργική

Νευροχειρουργική

Advertisement
MEGA

Καρδιοθωρακική χειρουργική

Μείζονα αγγειοχειρουργική

Χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου

“Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα υποβληθείτε σε κάποια από αυτές τις διαδικασίες, φροντίστε να ζητήσετε μια αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ και να μιλήσετε για την πρόληψη αυτής προτρέπει ο κος Ρίχτερ, συμπληρώνοντας ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην χώρα μας”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουβός θρήνος στην Τούμπα για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

29/01/26 12:59 μμ

Βουβός θρήνος στην Τούμπα για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

29/01/26 12:55 μμ

Σχολεία: Ποιες και πόσες απουσίες σβήνονται λόγω γρίπης

Θεσσαλονίκη: Μοντέλο του Only Fans βγάζει τον σύντροφό της βόλτα με λουρί και μάσκα σε παραλία και Ναυαρίνου

29/01/26 12:51 μμ

Θεσσαλονίκη: Μοντέλο του Only Fans βγάζει τον σύντροφό της βόλτα με λουρί και μάσκα σε παραλία και Ναυαρίνου

Παπασταύρου: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα πολυσύνθετο, απαιτητικό εγχείρημα μοναδικής στρατηγικής σημασίας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο»

29/01/26 12:41 μμ

Παπασταύρου: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα μοναδικής στρατηγικής σημασίας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο»

Εγνατία Οδός: Ηλικιωμένος κινήθηκε για 10 χλμ ανάποδα, προκαλώντας τροχαίο με τραυματισμό

29/01/26 12:05 μμ

Εγνατία Οδός: Ηλικιωμένος κινήθηκε για 10 χλμ ανάποδα, προκαλώντας τροχαίο με τραυματισμό

Η Πειραιώς ενισχύει το πλαίσιο ποιότητας και βιωσιμότητας προμηθειών με τις πιστοποιήσεις ISO 9001 & ISO 20400

29/01/26 11:55 πμ

Η Πειραιώς ενισχύει το πλαίσιο ποιότητας και βιωσιμότητας προμηθειών με τις πιστοποιήσεις ISO 9001 & ISO 20400

ΠΑΟΚ: Αφιερωμένος στους επτά νεκρούς ο αγώνας με τον Πανσερραϊκό

29/01/26 10:59 πμ

ΠΑΟΚ: Αφιερωμένος στους επτά νεκρούς ο αγώνας με τον Πανσερραϊκό

Τρίκαλα: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις τρεις νεκρές εργαζόμενες του εργοστασίου

29/01/26 10:50 πμ

Τρίκαλα: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις τρεις νεκρές εργαζόμενες του εργοστασίου «Βιολάντα»

Για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα ΠΑΟΚ και Λιόν, στη σκιά της τραγωδίας στη Ρουμανία

29/01/26 9:46 πμ

Για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα ΠΑΟΚ και Λιόν, στη σκιά της τραγωδίας στη Ρουμανία

Νίκος Παπαθανάσης: Υπηρεσίες υποστήριξης για την ένταξη φοιτητριών και φοιτητών στην αγορά εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

29/01/26 9:41 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: Υπηρεσίες υποστήριξης για την ένταξη φοιτητριών και φοιτητών στην αγορά εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Η super μαμά από τις Σέρρες που δουλεύει σε απορριμματοφόρο ενώ σπουδάζει - video

29/01/26 9:12 πμ

Η super μαμά από τις Σέρρες που δουλεύει σε απορριμματοφόρο ενώ σπουδάζει – video

Δύο τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα - Ο τρίτος χειρουργήθηκε στη Ρουμανία

29/01/26 9:03 πμ

Δύο τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα – Ο τρίτος χειρουργήθηκε στη Ρουμανία