Δεκαέξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην διεθνή κατάταξη «Times Higher Education World University Rankings» για το έτος 2022-2023, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Δεκαέξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην διεθνή κατάταξη «Times Higher Education World University Rankings» για το έτος 2022-2023, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχουν την εγχώρια πρωτιά, καθώς κατατάσσονται στις θέσεις 401-500 διεθνώς.

Advertisement
 

Η εν λόγω κατάταξη μαζί την αντίστοιχη της QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities (γνωστή ως Λίστα της Σανγκάης), θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και εγκυρότητα διεθνώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της THE, στην φετινή κατάταξη συμπεριλαμβάνονται 1.799 πανεπιστήμια από 104 χώρες.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνουν την 1η θέση μεταξύ των δεκαέξι ελληνικών Πανεπιστημίων και κατατάσσονται στις θέσεις 401-500 παγκοσμίως. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 2η θέση (θέσεις 501-600) και την 3η θέση μοιράζονται έξι πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) τα οποία τοποθετούνται στις θέσεις 801-1.000 παγκοσμίως. Την 4η θέση στην Ελλάδα μοιράζονται το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 1.001-1.200). Ακολουθούν και μοιράζονται την 5η θέση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθν.ές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (θέσεις 1.201-1.500 παγκοσμίως), ενώ στην 6η θέση στην Ελλάδα (θέσεις 1.500+ παγκοσμίως) βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Με βάση τα στοιχεία της κατάταξης, μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, το ΕΚΠΑ είναι εκείνο με τον υψηλότερο βαθμό ερευνητικής απήχησης και διεθνούς εικόνας. Στο κομμάτι της έρευνας, πρώτο κατατάσσεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αποσπάσει υψηλή βαθμολογία και κατατάσσεται δεύτερο στους τομείς της έρευνας και της ερευνητικής απήχησης.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούν σημαντική επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 33% της συνολικής βαθμολογίας στην κατάταξη Times Higher Education World University Rankings βασίζεται σε έρευνες γνώμης για τη «διδακτική και ερευνητική φήμη» των πανεπιστημίων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι διαχρονικά αυτές οι έρευνες αναδεικνύουν τα ήδη γνωστά πανεπιστήμια, (Harvard, Yale, Oxford κ.ά.) και όχι πανεπιστήμια από μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα.

Οι πρωτιές διεθνώς

Για έβδομη διαδοχική χρονιά, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην 1η θέση της κατάταξης. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ (Ην. Βασίλειο) και του Στάνφορντ (ΗΠΑ) και την πρώτη πεντάδα διεθνώς κλείνει το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology – ΗΠΑ).

Γενικά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «κυριαρχούν» στην κατάταξη με συνολικά 177 πανεπιστήμια, εκ των οποίων επτά στην πρώτη δεκάδα και 12 στην πρώτη 20άδα παγκοσμίως, όμως διαφαίνεται ότι η κυριαρχία τους αμφισβητείται από την Ασία, καθώς ο αριθμός των αμερικανικών πανεπιστημίων που εκπροσωπούνται στην πρώτη 100άδα συνεχίζει να μειώνεται, από 43 το 2018, σε 34 φέτος.

Advertisement

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των πανεπιστημίων της Κίνας στην κατάταξη, καθώς επτά κινέζικα πανεπιστήμια «φιγουράρουν» στο top 100 των κορυφαίων της κατάταξης, με το Πανεπιστήμιο Tsinghua να είναι το κινεζικό ίδρυμα με τις καλύτερες επιδόσεις ευρισκόμενο στην 16η θέση παγκοσμίως. Γενικότερα, η Ιαπωνία ηγείται των ασιατικών χωρών με συνολικά 117 πανεπιστήμια στην κατάταξη, έχοντας το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας, στην 39η θέση.

Στην Ευρώπη, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης της Ελβετίας είναι το ίδρυμα με την υψηλότερη κατάταξη (στην 11η θέση, από τη 15η θέση πέρυσι). Η Γερμανία επιτυγχάνει αξιοσημείωτη παγκόσμια επίδοση με εννέα πανεπιστήμια στα top 100 και 22 στα top 200.

Αναλυτικά, τα δεδομένα της κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2023/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/GRC/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores .

Συνολικά, τα δεδομένα της κατάταξης βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2023/world-ranking.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σ. Νησιούδη: "Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS"

24/10/25 8:03 μμ

Σ. Νησιούδη: “Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS”

Εξοικονομώ 2026: Έρχεται νέο πρόγραμμα με σημαντικές αλλαγές και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

24/10/25 7:54 μμ

Εξοικονομώ 2026: Έρχεται νέο πρόγραμμα με σημαντικές αλλαγές και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel

24/10/25 7:45 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel

Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε 25χρονη που έβαζε την ανήλικη κόρη της να ζητιανεύει ολημερίς

24/10/25 7:32 μμ

Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε 25χρονη που έβαζε την ανήλικη κόρη της να ζητιανεύει ολημερίς

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του Διονύση Σαββόπουλου

24/10/25 7:29 μμ

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του Διονύση Σαββόπουλου

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

24/10/25 7:24 μμ

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μια προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

24/10/25 7:21 μμ

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μια προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

ΟΑΚΑ - Χαλιορής: «Με τιμή και ευθύνη στην Οργανωτική Επιτροπή του Final Four της EuroLeague»

24/10/25 7:18 μμ

ΟΑΚΑ – Χαλιορής: «Με τιμή και ευθύνη στην Οργανωτική Επιτροπή του Final Four της EuroLeague»

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

24/10/25 7:11 μμ

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

Στ. Καλαφάτης: Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλει πρόστιμα περίπου 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, για παραβιάσεις του πλαφόν κέρδους- Όπου μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις εξαντλούμε όλα τα μέσα

24/10/25 6:58 μμ

Στ. Καλαφάτης: Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλει πρόστιμα περίπου 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, για παραβιάσεις του πλαφόν κέρδους- Όπου μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις εξαντλούμε όλα τα μέσα

Η ινδική εταιρεία Reliance, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις

24/10/25 6:52 μμ

Η ινδική εταιρεία Reliance, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

24/10/25 6:50 μμ

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας