Χρήστος Σπίρτζης

«Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης παρουσιάζοντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την εισήγηση της στρατηγικής για την πολιτική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είπε ότι η αλλαγή του πολιτικού τοπίου στο χώρο της Τ.Α. προϋποθέτει σχήματα που έχουν προγραμματική συμφωνία σε προοδευτική κατεύθυνση, ανοικτά και νικηφόρα, που έχουν πολιτική αξιοπιστία και διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, «επομένως οφείλουμε να εισφέρουμε και να στηρίξουμε τέτοια σχήματα βάζοντας στην άκρη και κομματικές και οργανωτικές και προσωπικές ιδιοτέλειες». Τόνισε ότι για να επιτευχθεί το τρίπτυχο Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή και να κερδίσουν οι θέσεις του κόμματος για το κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη ανάπτυξη, προαπαιτούμενο είναι «να πετύχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συνδικαλιστικές εκφράσεις που θα υπάρχουν». «Να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη αλλά και η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι άνθρωποι μας, τα μέλη μας και οι φίλοι μας να είναι εκείνοι που θα διαμορφώνουν τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στη βάση, που θα αποτελούν την αιχμή μας μέσα στην κοινωνία», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαμόρφωσης των θέσεων και προτάσεων της πολιτικής από κάτω προς τα πάνω.

Advertisement

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι στα τρία χρόνια που έχει κυβερνήσει στην Τ.Α., έχει προσπαθήσει να ξηλώσει κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να την καταδικάσει στη συνείδηση της κοινωνίας. Είπε ότι πρέπει μια σειρά από μεγάλες τομές που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «να είναι η προγραμματική μας βάση για την προγραμματική σύγκλιση με άλλους χώρους που θέλουμε να συνεργαστούμε. Υποστήριξε πως «αν θελουμε σαν κόμμα να ριζώσουμε, να στηρίξουμε την ΤΑ, την άμεση δημοκρατία, να κινητοποιήσουμε κάθε πολίτη, πρέπει να σεβαστούμε πρώτα και κύρια την ίδια την αυτοδιοίκηση, να μην δείχνουμε μια πατερναλιστική διάθεση απέναντι σε αυτοδιοικητικά σχήματα».

Δίκτυο Αυτοδιοίκησης

Advertisement

Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι προτείνεται εκτός από το τμήμα Αυτοδιοίκησης να ιδρυθεί και το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα υπάρχουν τα 4 μέλη της ΠΓ που έχουν οριστεί, τα μέλη του Τμήματος, οι υπεύθυνοι για τις Περιφέρειες και οι υπεύθυνοι για τους δήμους με αρμοδιότητα έως 3 δήμους ο καθένας για να ξέρει το κόμμα με ποιους πάει και ποιους όχι, την ανθρωπογεωγραφία, τα τοπικά προβλήματα. «Δυστυχώς το κόμμα μας δεν ήξερε, οι Οργανώσεις Μελών μας δεν είχαν ούτε την αυτοδιοικητική ούτε τη συνδικαλιστική κουλτούρα», είπε, προσθέτοντας ότι οι παθογένειες στην ΤΑ δεν σχετίζονται με τάσεις αλλά με δομές. Σχολίασε ότι «επειδή έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι και υπουργοί όταν ήμασταν κυβέρνηση, η ευθύνη δεν πέφτει σε εκείνους, σε όλους μας πέφτει».

«Έχει χρέος η ΚΕ να δομήσει ένα μεγάλο Δίκτυο σαν αυτό που περιγράφεται που θα στελεχωθεί με συντρόφους απ΄όλη την Ελλάδα, με μέλη της ΚΕ, με συντρόφους που έχουν διαθεσιμότητα να ασχοληθούν πραγματικά με το δήμο. Σε αυτή τη λογική δεν χωρούν ούτε συσχετισμοί ούτε τάσεις», είπε. Προσέθεσε επίσης ότι πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις του συνεδρίου όπως η συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συντονιστικών επιτροπών και να γίνουν ενημερωτικές συνεδριάσεις στις Νομαρχιακές Επιτροπές. Ακόμη μίλησε για διερεύνηση συνεργασιών και ανάληψη πρωτοβουλιών που δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης σε προοδευτική προγραμματική βάση και εν συνεχεία, πραγματοποίηση διαδικασιών για τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών σχημάτων και τους επικεφαλής.

«Η μάχη που θα δώσουμε θα είναι νικηφόρα, θα τη δώσουμε όλοι μαζί, χωρίς διαιρέσεις», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Σπίρτζης.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αύγουστος 1945, πυρηνική κόλαση στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

04/08/25 3:47 μμ

Αύγουστος 1945, πυρηνική κόλαση στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι ανασυνταγμένοι πίνακες κατάταξης υποψηφίων για τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών

04/08/25 3:46 μμ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι ανασυνταγμένοι πίνακες κατάταξης υποψηφίων για τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών

Δ. Μιχαηλίδου: Με 10 ακίνητα του Δημοσίου ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής

04/08/25 3:35 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Με 10 ακίνητα του Δημοσίου ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής

Ν. Ανδρουλάκης: «Όσα συνέβησαν στη Βουλή ήταν το κύκνειο άσμα του κ. Μητσοτάκη

04/08/25 3:28 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Όσα συνέβησαν στη Βουλή ήταν το κύκνειο άσμα του κ. Μητσοτάκη

Τουλάχιστον 76 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Υεμένης

04/08/25 3:28 μμ

Τουλάχιστον 76 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Υεμένης

Βρέθηκε το φόρεμα της 32χρονης που κατηγορείται για την δολοφονία του 3χρονου κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο

04/08/25 3:22 μμ

Βρέθηκε το φόρεμα της 32χρονης που κατηγορείται για την δολοφονία του 3χρονου κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο

ΑΑΔΕ: Σε πλήρη εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο χώρο

04/08/25 3:16 μμ

ΑΑΔΕ: Σε πλήρη εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο χώρο

Παραλία Αλωνάκι: Ένας μικρός παράδεισος στην Ηπείρο

04/08/25 1:43 μμ

Παραλία Αλωνάκι: Ένας μικρός παράδεισος στην Ήπειρο – video

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 6 χρόνια πήρε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί επί δεκαετίες

04/08/25 1:37 μμ

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 6 χρόνια πήρε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί επί δεκαετίες

Η METLEN Energy & Metals ξεκινά τη διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

04/08/25 1:29 μμ

Η METLEN Energy & Metals ξεκινά τη διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Μ.Γ.Σ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - Γ.Σ. ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ: Λειτουργούν από κοινού "Ομάδες Αναπτυξιακού Χαρακτήρα"

04/08/25 1:26 μμ

Μ.Γ.Σ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ – Γ.Σ. ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ: Λειτουργούν από κοινού “Ομάδες Αναπτυξιακού Χαρακτήρα”

Φωτογραφία viral από παραλία στην Καβάλα: Πλαστική λεκάνη για προστασία από τον ήλιο!

04/08/25 1:18 μμ

Φωτογραφία viral από παραλία στην Καβάλα: Πλαστική λεκάνη στο κεφάλι για προστασία από τον ήλιο!