5.4 C
Serres

Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου – Στην Κωστάντζα εγκαινιάστηκε νέο άμισθο προξενείο της Ελλάδας

Date:

Μήνυμα στήριξης του Παρευξείνιου Ελληνισμού από τις ιστορικές κοιτίδες των Ελλήνων στη Ρουμανία και τη Μολδαβία έστειλε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Στόχος της επίσκεψης στο Κισινάου και στην Κωστάντζα ήταν η προώθηση των ελληνικών σπουδών και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, είχε ουσιαστικά αποτελέσματα σε διπλωματικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στη Μολδαβία ο γενικός γραμματέας παραβρέθηκε στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου επίτιμου προξένου της Ελλάδας στο Κισινάου, στο περιθώριο της οποίας είχε σύντομη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Veaceslav Dobinda. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σε μια σημαντική εξέλιξη για την προώθηση των ελληνικών σπουδών στη χώρα, αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης του γενικού γραμματέα και της πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφίας Γραμματά, η ίδρυση και λειτουργία, από το επόμενο εξάμηνο, του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου. Η ελληνική γλώσσα θα αποτελέσει προαιρετικό μάθημα του Πανεπιστημίου, ενώ φοιτητές, καθηγητές και στελέχη του Μολδαβικού Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα. Θα διατεθεί ειδική αίθουσα διδασκαλίας η οποία θα εξοπλιστεί με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με την ευγενική χορηγία από ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία και στη Μολδαβία. Η αίθουσα θα είναι, επίσης, στη διάθεσή της ελληνικής κοινότητας στη Μολδαβία, για μαθήματα ελληνικών κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού», καθώς αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολούθησαν τη διάλεξη του κ. Χρυσουλάκη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, γίνεται γνωστό στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας.

Στην προσφώνησή του κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, Sergiu Cebotari, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της ελληνικής και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι «η παρουσία του άμισθου προξενείου αποτελεί, μεταξύ άλλων, απτή απόδειξη ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται δίπλα στην ομογένεια της Μολδαβίας». Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Veaceslav Dobinda, ο γενικός διευθυντής και ο διευθυντής εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Μολδαβίας, υπογραμμίζοντας το άριστο επίπεδο των ελληνο-μολδαβικών σχέσεων, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παρέστησαν, επίσης, μέλη του διπλωματικού και του προξενικού σώματος, Έλληνες και Μολδαβοί επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής κοινότητας. Στη γόνιμη σύντομη συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Veaceslav Dobinda, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Μολδαβίας.

Στη διάλεξη που έδωσε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην επικράτεια της σημερινής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στις γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται στις σχέσεις των δυο χωρών.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας, μαζί με την πρέσβη Σοφία Γραμματά, επισκέφθηκε την Οικία Κάτσικα – ιστορική έδρα της Φιλικής Εταιρίας στο Κισινάου και τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος της ελληνικής κοινότητας. Ο κ. Χρυσουλάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελευθερία» και τον πρόεδρό του, κ. Γιαννίεφ.

Στη Ρουμανία, στην ιστορική για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό πόλη της Κωστάντζας, ο Γ. Χρυσουλάκης εγκαινίασε με επισημότητα το νέο αμισθο προξενείο της Ελλάδας, παρουσία πλήθους ομογενών και τοπικών αρχών, όπως σημειώνεται. Σε χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «στο βηματισμό των άριστων σχέσεων με τη φίλη Ρουμανία, η Ελλάδα επανέρχεται στην Κωστάντζα, επιβεβαιώνοντας την παρουσία της σε μια ιστορική πόλη για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό». Το νέο άμισθο Προξενείο Κωστάντζας στεγάζεται σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της πόλης, η αποκατάσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική χορηγία. Στο κτίριο πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν και τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.





Επιπλέον, ο Γ. Χρυσουλάκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, όπου είχε συναντήσεις και συνεργασία με ακαδημαϊκούς και φοιτητές. Στο Κοινοβούλιο της χώρας, ο κ. Χρυσουλάκης είχε συνεργασία με τον Dragos Zisopol (Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο), βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας Τεχνικών Επιστημών (ASTR), Δρ Mihai Mihăiță. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους φορέων της ομογένειας, πολιτιστικούς συλλόγους και διδάσκοντες και μαθητές ελληνικών σχολείων, μεταφέροντος το ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας.

Στην πρωτεούσα της Ρουμανίας, ο γενικός γραμματέας μίλησε σε ένα από τα παλαιότερα Κέντρα Νεοελληνικών Σπουδών στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, σε εκδήλωση προς τιμήν της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Όλγας Κατσιαρδή-Hering, και του μεγάλου χορηγού του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Γεωργίου Γαλανάκη. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική παράδοση της ελληνόφωνης ανώτερης εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι, που ξεκίνησε από την Ηγεμονική Ακαδημία του Αγίου Σάββα, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1688/1689, και όπου δίδαξαν σημαίνουσες προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους. Ο κ. Χρυσουλάκης διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών θα σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου όσο και των ευρύτερων πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, επίσης, το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», όπου συναντήθηκε με διδάσκοντες, μέλη του ΔΣ γονέων και κηδεμόνων και μαθητές. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αφού τους συνεχάρη θερμά για το υψηλό επίπεδο ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, τους διαβεβαίωσε για τη στήριξη από πλευράς Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας των προσπαθειών για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Ρουμανία, ως ζήτημα μείζονος προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΊδρυση και λειτουργία Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη φωτιά του ελληνικού εμφυλίου

Ο Λέων Χ. Περαχιά, Ελληνοεβραίος της Θεσσαλονίκης, ανέβηκε κατά...

Τα χριστουγεννιάτικα …ψέματα του Πινόκιο γεμίζουν με τουρίστες την Καστοριά

Ποιος δεν έχει διαβάσει τις ιστορίες του Πινόκιο και...

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα