«Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με τον ακρωτηριασμό της ταυτότητας της πόλης μας. Γι’ αυτό είναι δέσμευση και απόφαση της Κυβέρνησής μας η δημιουργία και η ολοκλήρωση, ... Περισσότερα

Εγκαίνια έκθεσης

Epiloges.tv

Epiloges.tv

«Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με τον ακρωτηριασμό της ταυτότητας της πόλης μας. Γι’ αυτό είναι δέσμευση και απόφαση της Κυβέρνησής μας η δημιουργία και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατό, εδώ στην πόλη μας, του Μουσείου Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας το βράδυ του Σαββάτου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Γ’ κύκλος: Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα».

Advertisement
 

Την έκθεση που στόχο έχει την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα διοργάνωσαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης αποσκοπεί στο «να κρατά άσβεστη τη μνήμη για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αδελφών μας, που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί» και «να εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό».

«Χριστιανοί και Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, έζησαν αρμονικά, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, συμβάλλοντας στην οικονομική ζωή, την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης. Τα κοινά σημεία αναφοράς, όπως αναδεικνύει η Έκθεση, υπερίσχυαν των όποιων διαφορών και εμβάθυναν την ειρηνική συνύπαρξη αλλά και την ευημερία τους», επισήμανε ο υφυπουργός.

Μιλώντας για την έκθεση σημείωσε ακόμη ότι μέσα από αυτή «ξαναζούμε την ατμόσφαιρα της οικονομικής και εμπορικής ζωής της Θεσσαλονίκης, στα τέλη του 19ου αρχές του 20ου αιώνα» και συνεχάρη του διοργανωτές «για την ευκαιρία που μας δίνουν να γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τα έγγραφα, τις ανέκδοτες φωτογραφίες, τα αντικείμενα και τα ιστορικά τεκμήρια, την εικόνα που αναδύεται για την οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη του χθες, τη ζωή της αστικής της τάξης αλλά και τη μεγάλη επίδραση που είχαν στην οικονομία της πόλης μας, η Χριστιανική και η Εβραϊκή κοινότητα».

Η έκθεση

Η εκθεσιακή σειρά «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» έχει ως στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια και μια παρουσίαση που δίνει έμφαση στα πρόσωπα και τις οικογένειες των δύο κοινοτήτων της πόλης. Οι δύο πρώτοι κύκλοι παρουσίασαν θεματικές που σχετίζονταν με τη μουσική, το θέατρο, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό.

Ο τρίτος κύκλος που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση. Η πόλη τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τη μακεδονική ύπαιθρο, ενώ αποτελούσε και την εξαγωγική πύλη των αγροτικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της μακεδονικής ενδοχώρας. Πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, όπως συμβόλαια, τραπεζικοί λογαριασμοί, επαγγελματικές διαφημίσεις στον Τύπο, αλλά και άλλου είδους λιγότερα γνωστά έγγραφα, όπως συμφωνητικά εκμετάλλευσης ορυχείων και μεταλλείων, αναδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που είχαν στην οικονομία της πόλης η χριστιανική και η εβραϊκή κοινότητα.

Advertisement

Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, οι φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλούσια ανθολογία υλικού που δίνει ζωή στους ανθρώπους που κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και εξαγωγική πύλη της μακεδονικής ενδοχώρας.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ’.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό 

28/12/25 12:29 μμ

Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό 

Δήμος Σερρών: Ισχυροί και θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή

28/12/25 12:04 μμ

Δήμος Σερρών: Ισχυροί και θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή

Πολιτεία των Ευχών: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου

28/12/25 11:58 πμ

Πολιτεία των Ευχών: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου

Δωρεά έξι μοτοσυκλετών από τον Αντιπεριφερειάρχη στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών

28/12/25 11:53 πμ

6 καινούργιες μοτοσυκλέτες δωρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών στην ομάδα ΔΙΑΣ Σερρών

Στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το έργο Last Days για τον Κερτ Κομπέιν

28/12/25 11:48 πμ

Στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το έργο Last Days για τον Κερτ Κομπέιν

Η κατάσταση στα μπλόκα των αγροτών στη Μακεδονία

28/12/25 11:48 πμ

Η κατάσταση στα μπλόκα των αγροτών στη Μακεδονία

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ

28/12/25 11:46 πμ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ

Πάτρα: Συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος για πώληση αλκοόλ σε τρεις ανήλικους

28/12/25 11:44 πμ

Πάτρα: Συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος για πώληση αλκοόλ σε τρεις ανήλικους

Παναθηναϊκός: Ξεκάθαρη διάψευση για Τετέ: «Καμία πρόταση, δεν παραχωρείται δανεικός»

28/12/25 10:54 πμ

Παναθηναϊκός: Ξεκάθαρη διάψευση για Τετέ: «Καμία πρόταση, δεν παραχωρείται δανεικός»

Τριάντα μόνιμες παροχές για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων του 2025

28/12/25 10:53 πμ

Τριάντα μόνιμες παροχές για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων του 2025

Σέρρες: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου διοικητή της πυροσβεστικής – Συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση

28/12/25 10:44 πμ

Σέρρες: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου διοικητή της πυροσβεστικής – Συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

28/12/25 10:52 πμ

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη