Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Σερρών ακυρώθηκε πλειστηριασμός ακινήτου, διαμερίσματος κατοικίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Την αποκάλυψη έκανε ο Σερραίος Δικηγόρος Φώτης Βαγενάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Σερρών ακυρώθηκε πλειστηριασμός ακινήτου, διαμερίσματος κατοικίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

Την αποκάλυψη έκανε ο Σερραίος Δικηγόρος Φώτης Βαγενάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο γνωστός δικηγόρος ανέλυσε το ιστορικό της ακύρωσης του πλειστηριασμού

Στο μεταξύ, στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατ εξαίρεση νομιμοποίησης των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις η οποία θα συνεδριάσει στις 26 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια Αναστασία Κεχαγίδου Χαβαλέ 

Με την υπ΄αρ. 93/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σερρών (διαδ.ασφ.μετρ.) που δημοσιεύτηκε στις 30.11.2022 ακυρώθηκε πλειστηριασμός ακινήτου, διαμερίσματος κατοικίας,  που είχε προγραμματιστεί για τις 2.12.2022.

Το ιστορικό της ακύρωσης του πλειστηριασμού.

Σε βάρος της δανειολήπτριας είχε εκδοθεί διαταγή πληρωμής από το 2014 από το Ειρηνοδικείο Σερρών  για ποσό 14.476,94€ υπερ τραπέζης για απαίτηση προερχόμενη από ληξιπρόθεσμο δάνειο της τραπέζης.

Η κατάσχεση κι ο πρώτος πλειστηριασμός

Το διαμέρισμα της δανειολήπτριας κατασχέθηκε στις 7-12-2021, για αναγκαστική πληρωμή ποσού 20.253,34€, μετά από εντολή εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων που στο εντωμεταξύ ανέλαβε την διαχείριση του δάνειου κι ορίστηκε σε συμβ/φο Σερρών  ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του διαμερίσματός της για τις 20.7.2022 αλλά απέβη άκαρπος λόγω ελλείψεως πλειοδοτών. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό του διαμερίσματός της είχε οριστεί στο ποσό των  80.000€.

Η επίσπευση νέου πλειστηριασμού

Λόγω του άγονου πλειστηριασμού στις 20.7.2022, η   εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων επανήλθε κι υπέβαλε νέα δήλωση επίσπευσης πλειστηριασμού κι ορίστηκε στον ίδιο συμβολαιογράφο Σερρών  νέος πλειστηριασμός για τις 2 Δεκεμβρίου 2022,  με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 80.000€.

Advertisement
MEGA

Ανακοπή κατά της δήλωσης επίσπευσης πλειστηριασμού

Η δανειολήπτρια άσκησε τότε εμπρόθεσμα  Ανακοπή μέσω του  δικηγόρου της Φώτιου Βαγενά κατά της δήλωσης επίσπευσης νέου πλειστηριασμού, όπως είχε το δικαίωμα, η οποία δικάστηκε στο Ειρηνοδικείο Σερρών στις 23 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου  να ακυρωθεί η  πράξη δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού   για να ακυρωθεί η διενέργεια του πλειστηριασμού, καθότι σε περίπτωση ακύρωσης της πράξης δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού, δεν δύναται να διενεργηθεί πλειστηριασμός.

Ως λόγο ανακοπής προέβαλε η δανειολήπτρια την έλλειψη νομιμοποίησης, ότι δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δεν έχει το δικαίωμα να επισπεύδει κατάσχεση  και  πλειστηριασμό, διότι τέτοιο δικαίωμα δεν της έδωσε ο νόμος (αρθρ. 10 Ν. 3156/2003) βάσει του οποίου ανέλαβε τη διαχείριση των δανείων. Έτσι  ερμήνευσε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αρ. 822/2022 απόφασή του. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ανωτέρω λόγο ανακοπής, συντασσόμενο με την παραπάνω απόφαση του Αρείου Πάγου κι ακύρωσε τον πλειστηριασμό για τις 2.12.2022,για το λόγο ότι η επισπεύδουσα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεως δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η απόφαση διέταξε την ακύρωση της δήλωσης επίσπευσης πλειστηριασμού, που πρακτικά σημαίνει την  ακύρωση του πλειστηριασμού για τις 2.12.2022. Υπόψιν ότι η απόφαση επί της ανακοπής δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα. Είναι οριστική κι αμετάκλητη.

Η επόμενη μέρα

Η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων  δεν μπορεί να επισπεύσει πλέον  νέο πλειστηριασμό. Μπορεί να προβαίνει σε αναζήτηση εξώδικου διακανονισμού της απαιτήσεως, κάτι το οποίο άλλωστε και η δανειολήπτρια θα επιδιώξει, να προβεί σε διακανονισμό της οφειλής, χωρίς την απειλή πλειστηριασμού και χωρίς να επιβαρυνθεί με τα έξοδα της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, τα οποία πλέον η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δεν μπορεί να της τα χρεώσει και να τα αναζητήσει από την δανειολήπτρια.

Σημειωτέον, τέλος,  ότι στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατ’ εξαίρεση νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΑΠ 1873/2022), η οποία θα συνεδριάσει στις 26.1.2023. Υπερ της αποφασης 822/2022 άσκησε Παρέμβαση η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος  Στην απευκταία περίπτωση που  η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ερμηνεύοντας το αρθρ. 10 παρ.1 Ν. 3156/2003, κρίνει κατά πλειοψηφία αντίθετα, ότι δηλαδή  ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν δικαίωμα να επισπεύδουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, τότε για όσα δάνεια δεν έχουν ρυθμιστεί συναινετικά κι εξωδικαστικά, οι γνωστές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Cepal, Intrum, DoValue, QQuant κλπ) θα μπορούν να επανέλθουν με νέα προγράμματα πλειστηριασμών. Οπότε, συνιστάται η όσο το δυνατόν έγκαιρη τακτοποίηση, διακανονισμός και ρύθμιση  των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανοιξιάτικη περιοδεία του Λευτέρη Πασσιά

13/03/26 9:03 πμ

Η ανοιξιάτικη περιοδεία του Λευτέρη Πασσιά

Ήχησαν σειρήνες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας που χρησιμοποιείται από το NATO

13/03/26 8:42 πμ

Ήχησαν σειρήνες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας που χρησιμοποιείται από το NATO

Αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα συνετρίβη στο Ιράκ

13/03/26 8:34 πμ

Αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα συνετρίβη στο Ιράκ

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη, τον κυνήγησαν και τον μαχαίρωσαν στην πλάτη

13/03/26 8:58 πμ

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη, τον κυνήγησαν και τον μαχαίρωσαν στην πλάτη

Θ.Λεονταρίδης: Άλλα δύο εργαστήρια για τις αναλύσεις στα αμνοερίφια

13/03/26 12:13 πμ

Θ.Λεονταρίδης: Άλλα δύο εργαστήρια για τις αναλύσεις στα αμνοερίφια

Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για παράταση προθεσμίας διόρθωσης ΚΑΔ και αναστολή επιβολής κυρώσεων

13/03/26 12:10 πμ

Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για παράταση προθεσμίας διόρθωσης ΚΑΔ και αναστολή επιβολής κυρώσεων

ΑΝΕΣΕΡ: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για έκτακτο προσωπικό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

13/03/26 12:05 πμ

ΑΝΕΣΕΡ: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για έκτακτο προσωπικό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

«Θέλω και εγώ να προσφέρω»: Το ΓΕΣ καλεί με νέο βίντεο τις γυναίκες να υπηρετήσουν

13/03/26 12:01 πμ

«Θέλω και εγώ να προσφέρω»: Το ΓΕΣ καλεί με νέο βίντεο τις γυναίκες να υπηρετήσουν

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - video

12/03/26 11:54 μμ

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – video

ΘΕΜΑ Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

12/03/26 11:46 μμ

ΘΕΜΑ: Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

12/03/26 11:44 μμ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό

12/03/26 11:42 μμ

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό