20.8 C
Serres

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Date:

Στον πλέον κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή, υπάρχει ένα μικρό και κρυμμένο εκκλησάκι, όπου χιλιάδες περαστικοί περνούν από μπροστά του, ωστόσο ελάχιστοι το παρατηρούν ή το επισκέπτονται…

Η Παναγία η Ελεούσα που βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ιωάννη Τσιμισκή 48 δεν διακρίνεται ούτε για τα καμπαναριά της, ούτε για τους εντυπωσιακούς περιβόλους και τους τρούλους της, σύμφωνα με το grtimes.gr

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα και ανασκευάστηκε γύρω στο 1978, μετά από σχετική απόφαση της Ιεράς Μονής της Αγίας Θεοδώρας στην οποία ανήκει.

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Από την είσοδο του «κρυμμένου» παρεκκλησιού περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό αποφασίζει να την επισκεφτεί, αν και οι περισσότεροι μπορεί να περάσουν από έξω δεκάδες φορές, ώστε να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.






Το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελεούσης βρίσκεται στον ισόγειο χώρο ενός πολυκαταστήματος στην Τσιμισκή και είναι ένα από τα πέντε μετόχια της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, που είναι και ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου, ενώ εκεί εκλέγονταν οι Επίσκοποι από την Τοπική Επαρχιακή Σύνοδος της Θεσσαλονίκης.

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Επιπλέον, σε αυτή τη μικρή εκκλησία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της επονομαζόμενης Ελεούσης. Στην εν λόγω εικόνα σώζεται μια μοναδική επιγραφή, που δεν έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα σε άλλη εικόνα. Σε αυτήν αναγράφεται χαρακτηριστικά «Ἡ Ἄχραντος καί Μεσίτρια τῶν Χριστιανῶν, τό πῦρ κρατοῦσα, θαῦμα τό πῶς οὐ φλέγεται». Η εικόνα αυτή ανήκει στην περίοδο του 15ου αιώνα και μετά από επιδιορθώσεις και την αφαίρεση μερικών μεταγενεστέρων επιζωγραφήσεων έλαβε την σημερινή μορφή της. Το παρεκκλήσιο γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας.

Τέλος, στο υπόγειο μέρος του ιερού βήματος του ναού της Παναγίας Ελεούσης διασώζεται μέχρι και σήμερα μια βυζαντινή κινστέρνα (υπόγεια δεξαμενή νερού). Στην κινστέρνα αυτή υπάρχει πηγή με αγίασμα, ενώ στο χώρο υπάρχουν κίονες και σταυροθόλια. Το αγίασμα είναι πηγαίο και μαρτυρούνται πολλά θαύματα. Επίσης, στο ναό αυτό εκφωνούνταν τα “Μηνύματα” των εκλεγέντων επισκόπων. Το Μήνυμα ήταν ουσιαστικά η αναγγελία της εκλογής από την Σύνοδο στον υποψήφιο. Στην συνέχεια, ο υποψήφιος έδινε ομολογία πίστεως. Κατά το θρησκευτικό τελετουργικό μνημονευόταν κατά σειρά ο Βασιλεύς, ο Πατριάρχης και ο υποψήφιος επίσκοπος.

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης
ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΠαναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Δωδεκάχρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του ύστερα από μεταξύ τους επεισόδιο στην αυλή σχολείου

Δωδεκάχρονος απείλησε με μαχαίρι συνομήλικο συμμαθητή του ύστερα από...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Έκοψε τις φλέβες της και έπεσε από τον 5ο όροφο

Tραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης στη Θεσσαλονίκη...

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε πεζούς στο κέντρο- Τέσσερις τραυματίες

Τροχαίο με τέσσερις τραυματίες συνέβη το βράδυ της Μεγάλης...

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το φετινό Belles Historic Trail στο Νέο Πετρίτσι Σερρών- Video

Με κεντρικό moto «“Ευ αγωνίζεσθαι” σε μονοπάτια, που έγραψαν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα