Date:
Έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την αμφιλεγόμενη επίδειξη μόδας στην οποία συμμετείχαν διάσημα μοντέλα όπως η Ιρίνα Σάικ και η Ναόμι Κάμπελ
Ο εμβληματικός οίκος υψηλής ραπτικής Schiaparelli άνοιξε χθες την Εβδομάδα Μόδας Άνοιξη-Καλοκαίρι 2023 στο Παρίσι και η επίδειξή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ο κεντρικός σχεδιαστής Daniel Roseberry κατάφερε να ταράξει τα νερά δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις. Η απόφαση του οίκου να… ρίξει στην πασαρέλα διάσημα μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Ιρίνα Σάικ, η Σάλομ Χάρλοου με δημιουργίες που είχαν πάνω τους κεφαλές ζώων προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και κυρίως τους φιλόζωους.
Τρία ζώα – τη λεοπάρδαλη, τον λύκο και το λιοντάρι – και τρία μοντέλα επέλεξε ο σχεδιαστής για να παρουσιάσει τις κραυγαλέες δημιουργίες του. Τη Σάλομ Χάρλοου που περπάτησε φορώντας ένα faux fair φόρεμα με απλικέ λεοπάρδαλη, τη Ναόμι Κάμπελ που φόρεσε faux fair παλτό στολισμένο με ένα κεφάλι λύκου και την Ιρίνα Σάικ που εμφανίστηκε με μαύρο μάξι one-shoulder φόρεμα – παραλλαγή αυτού που φόρεσε η Κάιλι Τζένερ- με εφαρμοσμένο στον ώμο το κεφάλι λιονταριού.
Τα συγκεκριμένα τρία ζώα απεικονίζουν τα τρία «θηρία» που ο Δάντης συναντά στο ταξίδι του στην «Κόλαση» και αποτελούν αλληγορικούς συμβολισμούς για τη λαγνεία, την έπαρση και την απληστία αντίστοιχα.
Ο Roseberry εξήγησε μέσα από το Instagram του ότι τα 3 ζώα σμιλεύτηκαν (από φελιζόλ, ρητίνη, μαλλί και μεταξωτή faux fur) και διακοσμήθηκαν στο χέρι και ότι «έρχονται να τιμήσουν το μεγαλείο της φύσης και να παρέχουν προστασία στη γυναίκα που τα φορά».
Αντιδράσεις για το σόου
Ωστόσο ο σχεδιαστής δεν φάνηκε να πείθει με τις… εξηγήσεις που έδωσε και οι αντιδράσεις έπεσαν βροχή.
PETA: Μεταξοσκώληκες ζεματίστηκαν ζωντανοί
H φιλοζωική οργάνωση PETA κατήγγειλε τις σουρεαλιστικές δημιουργίες του oίκου Schiaparelli, οι οποίες παρουσιάστηκαν, τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι. Ο λόγος ήταν ότι τα φορέματα έφεραν ομοιώματα κεφαλών άγριων ζώων, σε φυσικό μέγεθος και εξαιρετικά αληθοφανή.
«Η διαβεβαίωση του οίκου Schiaparelli ότι “κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε” κατά τη δημιουργία αυτής της κολεξιόν είναι αντικειμενικά ψευδής» σχολιάζει η PETA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η φιλοζωική οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα επίμαχα φορέματα εξυμνούν το κυνήγι κεφαλών άγριων ζώων, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τη χρήση μεταξιού και μαλλιού, υλικά για τα οποία «μεταξοσκώληκες ζεματίστηκαν ζωντανοί και πρόβατα έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης».
Έντονες αντιδράσεις και στο Twitter
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στο Twitter με τους περισσότερους να καταδικάζουν τον οίκο μόδας και να εστιάζουν κυρίως στην αγριότητα την οποία ζούμε.
A disturbing video of #KylieJenner wearing a #lion head at the #Schiaparelli’s fashion show. Although they stated it is faux, how could they possibly think this is fashion? This sends the wrong message & fuels not only the exotic fur trade, but #trophyhunting! 💔
Video by Vogue pic.twitter.com/q0gCWnbvYN— World Animal News (@WorldAnimalNews) January 23, 2023
GD did it first. Schiaparelli in 2023 // G-Dragon 2014 #GDRAGON pic.twitter.com/XvmsQj59yr— BI5BANGVIP (@BiiiiigBang_v) January 23, 2023
🚨 @Schiaparelli, @kyliejenner, @naomicampbell, & @theirishayk must extend this creativity to be 100% vegan & exclude sheep shorn bloody for wool & silkworms boiled alive for silk! 🚨 pic.twitter.com/axz2mg8Xpv— PETA (@peta) January 23, 2023
loved the sustainable execution of posh, love schiaparelli, this is how to 'shock' the public and redefine standards
— 411ˡᵃᵖᵈᵒᵍ = slæ1 (@mockwalk) January 24, 2023
respect https://t.co/KGVnW23ida
Η Ιρίνα Σάικ στηρίζει τον οίκο και τον σχεδιαστή
Η Ιρίνα Σάικ ένα από τα μοντέλα που εμφανίστηκε στο σόου φορώντας τη δημιουργία με το λιοντάρι έκανε ανάρτηση – στήριξης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
«Υποστηρίζω αυτούς τους απίστευτους καλλιτέχνες που δούλεψαν ακούραστα, με τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας μαλλί, μετάξι και αφρό, για να σμιλέψουν αυτό το κεντημένο λιοντάρι, και την εικόνα της υπερηφάνειας, μια εικόνα που επικαλείται η @schiaparelli ενώ εξερευνά θέματα δύναμης. Είναι τιμή μου που κλήθηκα επίσης να δανείσω την τέχνη μου ως γυναίκα σε αυτό», έγραψε στη λεζάντα που συνόδεψε τις φωτογραφίες από την επίδειξη και την προετοιμασία της πριν βγει στην πασαρέλα.
Κατρίνα Τσάνταλη: Εκπλήσσομαι με την ανθρώπινη βλακεία
Η Κατρίνα Τσάνταλη έδειξε για ακόμα μια φορά την ευαισθησία της για τα δικαιώματα των ζώων. Η επιχειρηματίας και συγγραφέας εξοργίστηκε με τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από τον διάσημο οίκο.
«Κάθε φορά εκπλήσσομαι με το πού φτάνει η ανθρώπινη βλακεία… Η παγκόσμια μόδα έχει ούτως ή άλλως αδιανόητη ματαιοδοξία και μέσα σε αυτήν, πολυεπίπεδη κακοποίηση ζώων. Δεν γίνεται το 2023 ακόμα να μιλάμε για γούνες και δέρματα. Κασμίρ και μάλλινα που πρέπει να ξεσκιστεί το ζώο για να τα πάρουν» γράφει αρχικά η Κατρίνα Τσάνταλη.
«On top of that, παίζει παντού σήμερα ένα show (;) που προωθεί τι; Το Trophy Hunting Φυσικά υπάρχουν βλαμμένοι που αγοράζουν παράνομα τέτοια ζώα για να τα έχουν φασούλα τους, μέχρι που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν και τότε ή τα πουλάνε σε ζωολογικούς κήπους ή σε σαφάρι για trophy hunting. Δηλαδή άλλοι βλαμμένοι πληρώνουν αδρά για να πάνε να πυροβολήσουν ένα λιοντάρι που έχει μάθει στην ανθρώπινη παρουσία (άρα δεν κρύβεται) και να το κάνουν χαλί ή να κρεμάσουν το κουφάρι σε έναν τοίχο τους».
Στη συνέχεια η Κατρίνα Τσάνταλη σημείωσε κάποια θλιβερά νούμερα που έχουν σχέση με τη βιομηχανία της μόδας. «2,5 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται ετησίως στον χώρο της μόδας. Για τσάντες. Για παπούτσια. Για ρούχα» σημειώνει και προτείνει στους διαδικτυακούς της φίλους να δουν το ντοκιμαντέρ Slay μέσα από την πλατφόρμα Water Bear -όπου μπορούν να βρουν κι άλλα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ και ταινίες.
«Προφανώς και τα κεφάλια των ζώων δεν είναι αληθινά. Αυτό όμως δεν σταματά να το κάνει προβληματικό από τη στιγμή που υπάρχει το trophy hunting σαν κάτι πολύ πραγματικό στην εποχή μας» διευκρινίζει η Κατρίνα Τσάνταλη. «Πρόσφατα έπαιζε στο Instagram φωτογραφία, κάπου σε δική μας επαρχία, με κουφάρι λιονταριού (αληθινότατου) σε βιτρίνα μαγαζιού. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν pets τέτοια ζώα πολύ κοντά μας. Δεν συμβαίνει μόνο στην California και στο Dubai αυτό. Και όταν μέχρι πέρσυ τα μεγαλύτερα προβλήματα της αστυνομίας στο LA ήταν που κυνηγούσαν λιοντάρια και τίγρεις που το έσκαγαν από τα σπίτια ηλιθίων (και σαφέστατα τα σκότωναν γιατί είναι επικίνδυνα) είναι αδιανόητο να έρχεται σήμερα ένα fashion show με πασίγνωστα μοντέλα με τέτοια εικόνα».
Και καταλήγει: «Ούτε τα παιδάκια της Balenciaga ήταν σε πραγματική σαδομαζοχιστική κατάσταση, αλλά προφανώς υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις».
Βασίλειος Κωστέτσος: Αίσχος!
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Βασίλειου Κωστέτσου ο οποίος μέσα από τα stories του δεν σταμάτησε να κατακεραυνώνει τόσο τον οίκο όσο και τα διάσημα μοντέλα που παρουσίασαν τις αμφιλεγόμενες δημιουργίες.
«Αυτό ΔΕΝ είναι Μόδα!ούτε έμπνευση!
Ούτε ταινία!είναι μια εικόνα!χίλιες λέξεις!….
Ειναι Απλά ένας φορεμένος Εφιάλτης!
Σε λίγο όπως πάνε….με αυτήν την παράφρονα λογική τους θα φοράνε ως αξεσουάρ κόσμημα και σαπούνια με το νούμερο χαραγμένο επάνω των κρεματορίων και θα λένε ο σχεδιαστής-σχεδιάστρια θέλει μέσα απο αυτό να σας πει μια ιστορία ότι τα εμπνεύστηκε απο τους δυστυχείς Εβραίους του Αουσβιτς!που τους έκαναν σαπούνια!
Βρε άντε απο δω!
#activism #saveanimals
ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΥ ΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΩΣ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΜΜΙΑ!!!!!!ΙΣΤΟΡΙΑ!», έγραψε στο γεμάτο οργή μήνυμά του ο Βασίλειος Κωστέτσος.
Ο Βασίλης Ζούλιας στηρίζει την επιλογή του οίκου Schiaparelli
Στον αντίποδα βρέθηκε ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας ο οποίος όπως φαίνεται δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο στο σόου του οίκου.
«Εγώ και ο Περικλής Κονδυλάτος όχι απλά αγαπάμε τα ζώα…. τα λατρεύουμε και πάνω από όλα τα σεβόμαστε και το δείχνουμε από τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας με τα ζώα» γράφει σε ανάρτησή του στο Instagram. «Δεν αγοράζουμε ποτέ ζώα και όλα τα κατοικίδια και των δυο μας είναι αδέσποτα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο κεφάλι της τίγρης που χρησιμοποιήθηκε στο show του οίκου Schiaparelli αλλά και σε παλαιότερο δικό του. «Είναι ένας τρόπος για τη μόδα να τιμήσει τα ζώα. Ποιος θα σκεφτεί κυνήγι τίγρης στην εποχή μας; Σοβαρά τώρα… Και οι δύο εικόνες αφήνουν αποτύπωμα που πηγάζει από την τεράστια δημιουργική αγάπη και τον υπέρμετρο σεβασμό για όλα τα ζώα» αναφέρει ο Βασίλης Ζούλιας.
«Αν και η μόδα και η τέχνη δεν χρειάζεται να εξηγούνται και ούτε η καλλιτεχνική οπτική πρέπει να εξηγείται» κατέληξε ο σχεδιαστής για το γεγονός ότι μπήκε στη διαδικασία να κάνει αυτή την ανάλυση.
Πηγή protothema.gr