Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στη σημαντική αλλαγή του καιρού που αναμένεται προς τα τέλη του μήνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας νέα στοιχεία, καθώς η πολική δίνη καταρρέει. Με ανάρτησή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press


Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στη σημαντική αλλαγή του καιρού που αναμένεται προς τα τέλη του μήνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας νέα στοιχεία, καθώς η πολική δίνη καταρρέει.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ σημείωσε : “Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε η πολική δίνη θα καταρρεύσει και αυτό μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στον καιρό στο βόρειο Ημισφαίριο συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρώπης προς τα τέλη Φλεβάρη – αρχές Μάρτη».

Στη συνέχεια ο Σάκης Αρναούτογλου εξήγησε τι είναι ο πολική δίνη:

Η πολική δίνη είναι μια μεγάλη κυκλωνική περιοχή που περιστρέφεται σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και εκτείνεται από το έδαφος έως την κορυφή της στρατόσφαιρας κι έχει συνήθως δύο διακριτά μοτίβα που εξαρτώνται από το υψόμετρο και τη θερμοκρασία των ανέμων.

Η πρώτη, που ονομάζεται ισχυρή πολική δίνη, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 30 χιλιόμετρα στη μέση στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έχει κυκλικό σχήμα, η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα προς τον εσωτερικό πυρήνα του και οι ισχυρότεροι άνεμοι βρίσκονται συνήθως στην εξωτερική άκρη του. Αυτή η ισχυρή περιστροφή περιορίζει – συγκρατεί τις ψυχρές αέριες μάζες μόνο στις πολικές περιοχές, διατηρώντας ήπιες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Καναδά αλλά και στην Ευρώπη.

Η δεύτερη, η ασθενής πολική δίνη (εικόνα δεξιά), συνδέεται με τις θερμές περιόδους της στρατόσφαιρας, οι οποίες είναι ξαφνικές θερμάνσεις της πολικής στρατόσφαιρας που προκαλούν αποδυνάμωση της δίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5 χιλιομέτρων (σε χαμηλότερα υψόμετρα αλληλεπιδρά περισσότερο με τα βουνά και το έδαφος) και με ασθενείς ανέμους, προκαλεί την πτώση του ψυχρού, πολικής προέλευσης αέρα προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
Αυτό το επεισόδιο προκαλεί έντονα, χειμερινού τύπου φαινόμενα και “κατεβασιές” πολικών αερίων μαζών ή και θερμές εισβολές σε περιοχές του βορείου ημισφαιρίου συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Φανταστείτε το στην πρώτη περίπτωση σαν μια μπάλα παγωτού σε χωνάκι. Όταν ξεκινά αυτή να λιώνει τότε σταγόνες παγωτού (στην προκειμένη περίπτωση ψυχρές αέριες μάζες) αρχίζουν και κατηφορίζουν σε ζώνες στο χωνάκι.

Advertisement
MEGA

Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, ο αέρας 30 χιλιόμετρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο αναμένεται να παρουσιάσει λοιπόν άνοδο της τάξεως των 50 βαθμών, με τα περισσότερα πλέον αριθμητικά μοντέλα να προβλέπουν ότι ο άνεμος θα αλλάξει διεύθυνση σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον 60ό παράλληλο. Και οι δύο αλλαγές μαζί ονομάζονται Major Warming.

Όπως έχετε καταλάβει, η ύπαρξη ισχυρής ή ασθενούς πολικής δίνης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον καιρό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε αρκετές περιοχές του βορείου Ημισφαιρίου αλλά και της Ευρώπης».

Όσο για το πως θα επηρεαστεί ο καιρός στην Ελλάδα αυτό είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το δείξουν τα προγνωστικά μοντέλα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για το αν αυτή η εξέλιξη θα φέρει νοτιάδες και βροχές ή κρύο και χιόνια στην περιοχή μας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

05/02/26 2:15 πμ

Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

05/02/26 2:14 πμ

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

05/02/26 2:13 πμ

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

Λάρισα: Νέες κινητοποίησεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

05/02/26 2:11 πμ

Λάρισα: Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

05/02/26 2:09 πμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

05/02/26 2:07 πμ

ΔΟΕ: Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

04/02/26 4:43 μμ

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

05/02/26 2:06 πμ

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

05/02/26 2:05 πμ

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

05/02/26 2:03 πμ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

04/02/26 4:29 μμ

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

04/02/26 4:48 μμ

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο