Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, στις 18 Φεβρουαρίου του 1983. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μαζί με τη γενικότερη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, στις 18 Φεβρουαρίου του 1983.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μαζί με τη γενικότερη αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές επιλογές της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Για πρώτη φορά στο νεοελληνικό κράτος η γυναίκα εξισώθηκε με τον άνδρα σε νομικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, ο θεσμός της προίκας είχε τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με αυτόν, η οικογένεια της νύφης υποχρεούταν να παραχωρήσει στο γαμπρό περιουσιακά στοιχεία ως προϋπόθεση για την τέλεση του γάμου. Η πρακτική αυτή διατηρήθηκε και κατά τα βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια αλλά και μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Στο νέο ελληνικό κράτος, οι γονείς κάθε κοπέλας προσπαθούσαν από τα μικρά χρόνια της μέχρι τη στιγμή που θα την ζητούσε κάποιος να συλλέξουν όση περισσότερη προίκα μπορούσαν για να παντρευτεί. Αυτό πρακτικά σήμαινε την οικονομική εξόντωση των φτωχώτερων οικογενειών ενώ σε πολλές περιπτώσεις η γέννηση ενός κοριτσιού θεωρούταν ως βάρος από την οικογένεια. Στην ουσία η προίκα ήταν μια αποζημίωση στον άντρα, καθώς εξασφάλιζε την ελάφρυνση της οικογένειας σε πολλούς τομείς και του συζύγου από τα βάρη της.

Με το νέο οικογενειακό δίκαιο του 1983 η πρακτική αυτή έπαψε να θεωρείται υποχρεωτική σε νομικό πλαίσιο και άνοιξε ο δρόμος για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, αγώνας που φυσικά συνεχίζεται έως σήμερα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ”Έρευνα” παραγωγής 1976, το οποίο εξετάζει τον θεσμό της προίκας και γυρίστηκε λίγα χρόνια πριν την κατάργησή του.

ΕΡΕΥΝΑ – ΠΡΟΙΚΑ

Η εκπομπή ”Έρευνα” ήταν μια Δημοσιογραφική εκπομπή με θέματα γύρω από την ελληνική πραγματικότητα, που η προβολή της ξεκίνησε το 1974 και συνέχισε ως το 1981. Το συγκεκριμένο επεισόδιο εξετάζει τον αναχρονιστικό θεσμό της προίκας.

Το επεισόδιο φιλοξενεί μια σειρά συνεντεύξεων απλών ανθρώπων οι οποίοι λένε την άποψή τους για το θεσμό της προίκας, καθώς και συζήτηση με τον καθηγητή του Οικογενειακού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κουμάντο για το ίδιο θέμα.

Αρχικά, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τις απόψεις πολιτών. Οι νεότεροι σε ηλικία πολίτες κρίνουν αρνητικά το θεσμό της προίκας, χαρακτηρίζοντάς τον αναχρονιστικό και υποτιμητικό για τις σύγχρονες γυναίκες. Κάποιοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εκφράζονται θετικά απέναντι στο θεσμό αλλά αποτελούν μειοψηφία.

Advertisement
MEGA

Παράλληλα, ο καθηγητής Οικογενειακού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κουμάντος επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή του θεσμού της προίκας από την αρχαιότητα και τα ρωμαϊκά χρόνια έως τις μέρες μας και κρίνει το θεσμό αρνητικά.
Στην συνέχεια, στην κάμερα της εκπομπής μιλούν οικοδόμοι και αρχιτέκτονες και εξηγούν πως πολλά από τα διαμερίσματα που είναι υπό κατασκευή πωλούνται ως προικώα.

Ακόμη, διαπιστώνεται πως η κατάσταση στην επαρχία είναι διαφορετική μιας και εκεί οι θεσμοί αλλάζουν με αργούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι της επαρχίας που μιλούν στην κάμερα της εκπομπής θεωρούν πως η προίκα είναι απαραίτητη.

Έτος παραγωγής: 1976
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σερντάρης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα