Ιωάννινα: Τυρί με σοκολάτα - Το ξεχωριστό νέο προϊόν που παράγεται στην Ήπειρο

Τυρί με σοκολάτα. Είναι πλέον γεγονός και παράγεται στην Ήπειρο. Ένα καινοτόμο προϊόν, μοναδικό στην Ελλάδα, είναι μία ξεχωριστή γευστική απόλαυση, καθώς τα αρώματα του τυριού και της σοκολάτας, βρίσκονται σε ισορροπία.

Πριν από 8 μήνες, ξεκίνησε η παραγωγή του δείγματος. Το εγχείρημα πέτυχε, καθώς το αποτέλεσμα της γευσιγνωσίας του προϊόντος την περασμένη εβδομάδα σε γνωστό εστιατόριο των Ιωαννίνων, ενθουσίασε τους ειδικούς και τους πλέον απαιτητικούς στη γεύση.

Advertisement

Η έμπνευση για το ιδιαίτερο τυρί ανήκει στον Γιώργο Ζαρζώνη, ο οποίος έχει εργαστήριο σοκολάτας, αλλά ποτέ, «δεν μένει στην πατροπαράδοτη σχέση με αυτή», όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μετά την έμπνευση, έκανε την πρόταση σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα-πρόκληση.

Ο Σπύρος Καράλης αντιπρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε. μίλησε στο Πρακτορείο για το νέο φιλόδοξο προϊόν.

«Είμαστε για τρεις γενιές, μια παραδοσιακή Γαλακτοβιομηχανία. Την ιδέα του Γιώργου Ζαρζώνη, την βρήκαμε ελκυστική. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν με σοκολάτα.

Ιωάννινα: Τυρί με σοκολάτα - Το ξεχωριστό νέο προϊόν που παράγεται στην Ήπειρο
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Κατά την δοκιμή, είδαμε πως έδεσε πολύ καλά η πάστα με το πρόβειο το γάλα, συγκεκριμένα με το προϊόν γραβιέρα, και σε αναλογία και σε υφή και σε αρώματα. Η μικρή πρώτη παραγωγή, είναι δοκιμαστική. Σίγουρα το προϊόν θα είναι καλύτερο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Ζαρζώνης ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, απαντά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο ερώτημα, ποια ήταν η αφορμή για την έμπνευση. Αφού μας εξηγεί, πως οι αναζητήσεις του για ξεχωριστές ποιοτικές σοκολατένιες γεύσεις, τον οδηγούν συχνά στη λατινική Αμερική, μας περιγράφει μία ημέρα σε σοκολατερία της Κολομβίας. «Ψάχνω για κακάο, για ποικιλίες στην ζούγκλα της Κολομβίας δύο χρόνια, συνεχόμενα.

Advertisement
MEGA

Πέρυσι, όταν πήγα σε μια κλασική σοκολατερία, μου σέρβιραν το φλιτζάνι με την σοκολάτα και δίπλα στον δίσκο, έβαλαν φέτες τυρί.

Ως Έλληνας, πήρα τις φέτες με το τυρί και τις έφαγα μαζί με το ψωμάκι. Η σερβιτόρα που με είδε, αντιλήφθηκε πως δεν γνώριζα την γαστρονομία τους και τότε φέρνει ένα κομμάτι τυρί, το βουτά στην σοκολάτα και μου το προσφέρει. Έτσι, είχα την πρώτη αίσθηση. Σοκολάτα με τυρί. Τότε μου ήρθε η ιδέα. Επιστρέφοντας, έφτιαξα μια δική μου σοκολάτα, βούτυρο κακάου, κακάο και πιπέρια και έκανα την πρόταση στον Σπύρο Καράλη» .

Ο Σπύρος Καράλης, μας αναφέρει, ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το τυρί με σοκολάτα. Η πρώτη παραγωγή θα βρίσκεται στην αγορά μετά από 8 μήνες.

Ιωάννινα: Τυρί με σοκολάτα - Το ξεχωριστό νέο προϊόν που παράγεται στην Ήπειρο
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Ο Γιώργος Ζαρζώνης δεν παρέλειψε να μας πει τη φράση που λένε οι Κολομβιανοί και του αρέσει πολύ. «Σοκολάτα χωρίς τυρί, είναι έρωτας χωρίς φιλιά».

Η γευσιγνωσία του τυριού έγινε στο εστιατόριο των Ιωαννίνων, το «Καντάρι», το οποίο πρόσφατα απέσπασε χρυσό βραβείο στην κατηγορία του. Η πρώτη δοκιμή του τυριού, συνοδεύτηκε με το κρασι Valia Calda, οίνο ερυθρό ξηρό, από την Μονή Βουτσάς στο Ανατολικό Ζαγόρι.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα