Κομοτηνή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα aimodosies.gr, από τους e-Αιμοδότες
Date:
Μια πλατφόρμα με πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο καθώς και γι’ αυτές που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έθεσαν σε λειτουργία αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη οι e-Αιμοδότες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών σε αίμα.
Πρόκειται για την πλατφόρμα aimodosies.gr, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για τις 99 υπηρεσίες αιμοδοσίας που λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο, ενώ υπάρχουν και 15 ενημερώσεις από νοσοκομεία και υπηρεσίες αιμοδοσίας, που λειτουργούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου.
Οι e-Αιμοδότες είναι ένα σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας, που δημιουργήθηκε το 2021 από μια ομάδα μια ομάδα νέων, όταν φοιτούσαν στο 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και πλέον, από το 2022 λειτουργεί με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Το μότο του συστήματος e-Αιμοδότες είναι: «Μην προσπερνάς… κάνε την διαφορά! Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να σώσεις μια ζωή… δώσε αίμα!».
«Αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεχτήκαμε πληθώρα μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από χτες λάβαμε 9948 μηνύματα στο Facebook, το Instagram το Tik-tok κλπ, και δεχτήκαμε 465 κλήσεις από κόσμο από όλη την Ελλάδα, που ζητούσε ενημέρωση για το πού μπορεί να δώσει αίμα για τις ανάγκες των τραυματιών από το δυστύχημα. Οπότε ζητήσαμε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των αιμοδοσιών από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τα συγκεντρώσαμε σε μία πλατφόρμα, την aimodosies.gr, όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία, για όλες τις αιμοδοσίες της χώρας, και εκεί αναρτούνται και οι έκτακτες αιμοδοσίες, δηλαδή οι αιμοδοσίες που έχουν διευρυμένο ωράριο αυτές τις ημέρες. Κάποιος που θέλει να δώσει αίμα, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα aimodosies.gr, να δει τις 99 υπηρεσίες αιμοδοσίες που λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και να δει και τις επιπρόσθετες. Μέχρι τώρα έχουμε 15 ενημερώσεις για νοσοκομεία και αιμοδοσίες που θα λειτουργούν πέραν του ωραρίου, πχ το ΑΧΕΠΑ σήμερα θα είναι μέχρι τις 7μμ. Ό,τι νεότερο υπάρχει, μπαίνει σε αυτή την πλατφόρμα», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνιδρυτής της e-Αιμοδότες Άγγελος Χουβαρδάς.
Δυο μαθητές Λυκείου, οι πρωτεργάτες της e- Αιμοδότες
Ο Βίκτωρ Ουγκώ συνήθιζε να λέει πως «τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία ιδέα, που έχει έρθει η ώρα της» και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της εφαρμογής e- Αιμοδότες. Πρωτεργάτες της εφαρμογής υπήρξαν δύο μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, ο Λέανδρος Κουρτίδης και ο Άγγελος Μιχαήλ Χουβαρδάς, οι οποίοι, έπειτα από μία ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους από το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, αντιλήφθηκαν την ελλιπή ενημέρωση γύρω από τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, αλλά και την ανάγκη άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης, σε περίπτωση κάποιας τρέχουσας ανάγκης αιμοδοσίας.
Οι δύο μαθητές, εν μέσω πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2021, οραματίστηκαν και κατάφεραν να υλοποιήσουν, μέσω της δυναμικής που προσφέρει η τεχνολογία τη σχεδίαση και υλοποίηση της εφαρμογής e-Αιμοδότες. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε, όταν οι δημιουργοί της, με την ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, δημιούργησαν την πρώτη έκδοση αυτής της εφαρμογής. «Η καινοτομία της εφαρμογής μας είναι η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των χρηστών για έκτακτες ανάγκες προσφοράς αίματος από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή μας διευκολύνει ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη καθώς και η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες)», εξηγούν οι δημιουργοί της.
«Η e-Αιμοδότες είναι μία πλατφόρμα που είναι σε λειτουργία εδώ και δύο χρόνια, που καταγράφει τις έκτακτες ανάγκες αιμοδοσίας και τις προγραμματισμένες δράσεις, η οποία είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και χρησιμοποιείται από 20 νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Επιστημόνων. Κλείνοντας το 2022, καταφέραμε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας με 25 νέους εθελοντές, μια διαφορετική ομάδα νέων που είναι παθιασμένοι με την κοινωνική προσφορά. Η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη σε 8 νέες περιοχές και νοσοκομεία καθώς και ξεπέρασε τις 500.000 προβολές με περισσότερους από 25.000 μοναδικούς επισκέπτες από την ημέρα που πρώτο κυκλοφόρησε», σημειώνει ο Άγγελος Χουβαρδάς.
Πηγή ΑΠΕ