Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
19.7 C
Serres

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9 – Ο νέος κωδικός για τους φορολογούμενους

Μέχρι 12 Απριλίου, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, επικαιροποιείται το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Ειδικότερα, προβλέπεται νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή.

Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα.

Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Babis




Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της Απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

Για την αναβάθμιση της εφαρμογής του Ε9 σύμφωνα με τα παραπάνω, η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή την 24.3.2023 για τις ώρες 00:00 έως και 12:00.

Πηγή protothema.gr

ΕλλάδαΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9 - Ο νέος κωδικός για τους...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γρεβενά: “Kυρατζήδων μονοπάτια” στα βουνά με μηχανές

Ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή...

Θεσσαλονίκη: 12ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαρέματος με φελλό στη Νέα Παραλία

Σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί το 12ο Πανελλήνιο...

“Εφυγε” ο ηθοποιός Δημήτρης Κολοβός

“Έφυγε” από την ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Κολοβός, αδελφός...

Το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας: Ένας φυσικός θησαυρός

Μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας, στην...

Τελευταία Νέα