Date:
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αξιοποίηση των Λουτρών της Θέρμης, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν από το 2008 και έκτοτε παραδόθηκαν στην εγκατάλειψη. Τον χώρο επισκέφτηκαν το πρωί οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που επιθεώρησαν τον καθαρισμό των τριών υφιστάμενων γεωτρήσεων και τον έλεγχο του ιαματικού υδάτινου αποθέματος.
«Βλέπουμε δύο εικόνες, μία της εγκατάλειψης καθώς επί 15 χρόνια αυτό το διαμάντι είχε εγκαταλειφθεί και μία της ελπίδας, της προοπτικής», δήλωσε αρχικά ο κ. Ζέρβας για τις εργασίες που ξεκίνησαν και όπως υπογράμμισε σηματοδοτούν την έναρξη της προσπάθειας ώστε ο χώρος να βρει ξανά την ταυτότητα που είχε για αιώνες.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Θέρμης για την αξιοποίηση των πηγών: «Η διοίκησή μας από την πρώτη στιγμή αποφάσισε την αξιοποίηση αυτών των πηγών. Ήλθαμε σε επαφή με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο και προχωρήσαμε σε ένα μνημόνιο, που εγκρίθηκε από τα δύο δημοτικά συμβούλια.
Από κοινού έχουμε προγραμματίσει τα βήματα που θα κάνουμε, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα υδροφόρα στρώματα έχουν ακριβώς τις θεραπευτικές ιδιότητες, τη θερμοκρασία, τον όγκο για να αξιοποιηθούν».
Πρόσθεσε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης. «Μέσα στο 2023 να μη χάσουμε στιγμή στην αξιοποίηση αυτής της περιουσίας», είπε ο κ. Ζέρβας.
Ικανοποιημένος από την έναρξη των εργασιών εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θέρμης, λέγοντας πως πρέπει «να πάψει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος όλης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι το νερό των γεωτρήσεων, φαίνεται ότι διατηρεί τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, Θανάσης Ναγκούλης, εξήγησε ότι στόχος των εργασιών που εξελίσσονται είναι να ελεγχθούν οι τρεις γεωτρήσεις. «Πρόκειται να ελέγξουμε το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα αλλά και τις θερμοκρασίες. Και οι τρεις γεωτρήσεις έχουν ζεστό νερό. Η μία, που ήδη δουλεύει, είναι στους 37 βαθμούς και αναμένεται μετά από τρεις ημέρες λειτουργίας να φτάσει τους 38. Οι άλλες είναι λίγο μικρότερες, γύρω στους 37 βαθμούς και οι παροχές είναι αρκετά σημαντικές», σημείωσε
Στην επιθεώρηση έδωσε επίσης το «παρών» ο πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, επισημαίνοντας πως τα κέρδη από την αξιοποίηση της περιοχής θα είναι πολύ μεγάλα και για τους δύο δήμους.
φωτ./Δήμος Θεσσαλονίκης