Εκθέματα «βγαίνουν» από τα μόνιμα σημεία έκθεσής τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και παρουσιάζονται ακόμη και στον πιο απομακρυσμένο επισκέπτη. Αυτός, από την άνεση του προσωπικού του χώρου, μπορεί να ... Περισσότερα

Το Τελλόγλειο ψηφιοποιεί τα εκθέματά του και τα «στέλνει» στους απομακρυσμένους επισκέπτες μέσω της ARTECH

Epiloges Press

Epiloges Press

Εκθέματα «βγαίνουν» από τα μόνιμα σημεία έκθεσής τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και παρουσιάζονται ακόμη και στον πιο απομακρυσμένο επισκέπτη. Αυτός, από την άνεση του προσωπικού του χώρου, μπορεί να τα επεξεργαστεί, να τα παρατηρήσει σφαιρικά, να εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία τους.

Πρόκειται για μία εφαρμογή που «παντρεύει» την τέχνη (art) με την τεχνολογία (technology) και ανήκει στο έργο «Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για Βιωματική Εμπειρία μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών» με ακρωνύμιο: ARTECH.

«Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν να έχουμε βιωματικές δράσεις και εικονική πραγματικότητα και με τον τρόπο αυτό να παρουσιάζουμε τα πιο προβεβλημένα έργα που έχει στην κατοχή του το Τελλόγλειο, σε τρόπο που οι επισκέπτες -ιδίως αυτοί που είναι μακριά, να μπορούν να τα βλέπουν, να τα θαυμάζουν και να μαθαίνουν πολλά πράγματα για τα έργα αυτά, αφού υπάρχουν από τους ειδικούς μας, σαφείς πρόσθετες πληροφορίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νικόλαος Μουσιόπουλος, που είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

«Διανύουμε μια εποχή που γίνεται ευρεία χρήση τεχνολογιών και στα μουσεία, χωρίς να αλλάζει αυτό το σκοπό του μουσείου. Η τεχνολογία είναι το μέσο που μας βοηθάει στο σκοπό, ο οποίος είναι η επαφή του ανθρώπου με την τέχνη. Η αίσθηση του να είναι κάποιος μέσα στο μουσείο δεν αλλάζει με καμία οθόνη, αλλά σίγουρα είναι ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας με το κοινό», είπε, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διοικητικών λειτουργιών του Τελλογλείου Ιδρύματος Βασίλης Γκόνος.

3D περιηγήσεις στο Τελλόγλειο και εκπαιδευτικές εφαρμογές

Τρισδιάστατες τεχνολογίες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικονικές περιηγήσεις, εμπεριέχονται στα παραδοτέα του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται -μετά από τρία χρόνια, τον επόμενο μήνα. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και της Ειδικής Δράσης «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» και παρουσιάστηκε επίσημα χθες το απόγευμα.

Για ένα έργο που εμπλουτίζει το «οπλοστάσιο» του Τελλογλείου με ψηφιακά μέσα, έκανε λόγο ο συντονιστής του έργου Βασίλης Εφόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας TESSERA Multimedia Α.Ε., του τρίτου φορέα -μαζί και με το ΑΠΘ, που παίρνει μέρος στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο. «Μία άλλη κατηγορία εφαρμογών είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στην τέχνη, θα αναδειχθεί ευκολότερα το έργο του Τελλογλείου και το κάθε έργο θα περάσει με έμμεσο τρόπο το μήνυμά του στο παιδί, μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία τεσσάρων παιχνιδιών με διαφορετικό αντικείμενο το καθένα», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Advertisement
MEGA

Σε κάθε περίπτωση όμως και οι ενήλικες μπορούν να …παίξουν με αντικείμενα νέων τεχνολογιών που θα βρουν στον χώρο. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, μπορούν να περιηγηθούν μέσα στο εικονικό περιβάλλον του Τελλογλείου και να επιλέξουν έκθεμα το οποίο επιτρέπεται όχι μόνο να …«αγγίξουν», αλλά και να περιστρέψουν, αν το επιθυμούν.

«Πήραμε τα σκαναρισμένα μοντέλα που μας ήρθαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τα επεξεργαστήκαμε με έναν ειδικό τρόπο ώστε να τα κάνουμε πολύ πιο ελαφριά προκειμένου να παίζουν πολύ πιο γρήγορα στις τελικές συσκευές των γυαλιών, τα βάψαμε, τα φωτίσαμε και στο τέλος τα κάναμε export μέσα σε ειδικά προγράμματα, των οποίων κάνουμε τον κώδικα», τόνισε ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, CEO & 3D Virtual Reality Specialist της 3DMedWorld. «Υπάρχει λοιπόν μία βάση δεδομένων και κάποια βάθρα στα οποία όταν πατάμε πάνω, εμφανίζεται μία μεγάλη λίστα με εκθέματα. Αφού διαλέξουμε αυτό που θέλουμε, αφαιρείται από τη λίστα. Αυτό είναι πολύ βολικό για το χρήστη γιατί έτσι μπορεί να φτιάξει τη δική του έκθεση και να περιηγηθεί σ’ αυτήν γύρω-γύρω και να δει ακριβώς το περιβάλλον που βλέπει ένας φυσικός επισκέπτης στο Τελλόγλειο», συμπλήρωσε.

Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και εμπλουτισμού και -όπως είπε ο κ. Μουσιόπουλος, αποτελούν μία πολύ καλή «προίκα» για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

26/02/26 11:25 μμ

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

26/02/26 11:24 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση - Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

26/02/26 11:02 μμ

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση – Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

Καταγγελία για δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση, στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας, όπου άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης, έκανε σήμερα, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος. Ο κ. Κυρανάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως πρόκειται για «καθαρή ενέργεια με στόχο να υπάρξουν νεκροί δύο ημέρες πριν την επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη». Όπως είπε πρόκειται για καλώδια τηλεδιοίκησης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τα Τέμπη. Τα συγκεκριμένα καλώδια, διευκρίνισε πως είχαν τοποθετηθεί με ειδική προστασία και επικάλυψη από τσιμέντο, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα κλοπών ή φθορών. «Πρόκειται για καθαρή δολιοφθορά από κάποιον που ήθελε νεκρούς δύο ημέρες πριν την επέτειο για τα Τέμπη. Πήγαν έσπασαν το τσιμέντο, έβγαλαν τα καλώδια, τα οποία έχουν διπλή επικάλυψη και προστασία, και με ειδικά εργαλεία τα έκοψαν. Δεν έκλεψαν κάτι, δεν είχαν οικονομικό όφελος, τα έκοψαν και έφυγαν» είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «σοκαριστικό περιστατικό», επισημαίνοντας ότι παρά την ζημιά, το σιδηροδρομικό δίκτυο διαθέτει πλέον επιπλέον δικλείδες ασφαλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα railway.gov.gr, μέσω της οποίας -όπως είπε- παρακολουθείται η θέση των τρένων με μεγάλη ακρίβεια. «Είμαστε πιο ασφαλείς από την εποχή των Τεμπών. Με το νέο σύστημα βλέπουμε πού βρίσκονται τα τρένα με ακρίβεια εκατοστού», κατέληξε, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση. Το πρόβλημα διορθώνεται και αναμένεται αποκατάσταση εντός της ημέρας.

26/02/26 10:58 μμ

Εισαγγελέας για την κοπή καλωδίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

26/02/26 11:06 μμ

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

26/02/26 10:54 μμ

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

26/02/26 10:47 μμ

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

26/02/26 10:40 μμ

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

26/02/26 10:09 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

26/02/26 10:08 μμ

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

26/02/26 9:53 μμ

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι

26/02/26 9:43 μμ

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι