Aλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις παρακολουθήσεις

363
Aλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις παρακολουθήσεις
Aλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις παρακολουθήσεις

Την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φοβάται» μια ευθεία ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Mega και στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας μίλησε επίσης για την καθημερινότητά του ως πολιτικού πρώτης γραμμής, αλλά και για την συνολική του πορεία μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στις συνεχείς «εξορμήσεις» και περιοδείες των ημερών, λέγοντας πως είναι «κούραση» αλλά και «δύναμη» καθώς είναι σε «επαφή με τον κόσμο».

Ερωτηθείς για το αυριανό ντιμπέιτ, προέβλεψε ότι θα είναι «αποστειρωμένο», ότι δεν θα είναι μάλλον κάτι που μπορεί να κάνει τη «διαφορά» και ότι πιθανότατα θα «βαρεθεί ο κόσμος». Γι’ αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ που «επέμενε» να γίνουν «παράλληλοι μονόλογοι 1,5 λεπτού», χωρίς μάλιστα «να έχουν ούτε οι δημοσιογράφοι δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη μη αποδοχή από τον πρωθυπουργό της πρόσκλησης του συγκεκριμένου καναλιού για μια τηλεμαχία μεταξύ τους, «έδειξε» τους επικοινωνιολόγους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «πολύ πειθαρχημένος» στα όσα του λένε. Διευκρίνισε ότι «δεν υποτιμά» τον πολιτικό του αντίπαλο και ότι τον θεωρεί πολύ «ικανό», ωστόσο, μοιράστηκε ότι αν ήταν στη θέση του, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. «Παρά το ότι θυμίζει τον μαθητή στο πρώτο θρανίο, δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα», είπε χαρακτηριστικά, πιθανολογώντας ότι αυτή είναι η συμβουλή των επικοινωνιολόγων του πρωθυπουργού, ενώ συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση» σχετικά με το «γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα». Τέλος, ανέφερε ότι βρίσκεται σε «μειονεκτική θέση» γιατί την τελευταία τετραετία κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μεγάλες δυσκολίες», όπως την πανδημία, την ακρίβεια και τα θέμα τα κράτους δικαίου και «δεν τα πήγε καλά». «Γι αυτό πετάει τη μπάλα στο 2015 και στον Βαρουφάκη», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα έλεγε ο Τσίπρας του ’23 στον Τσίπρα του ’15» είπε: «Θα του έλεγα, δεν έχεις ιδέα τι θα τραβήξεις», ενώ, αφήνοντας αιχμές για την επιλογή Βαρουφάκη, θα έδινε και τη συμβουλή να «προσέχει παραπάνω τους ανθρώπους που εμπιστεύεται». «Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι στην πρώτη γραμμή έχω αυτόν που έχει το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε. Εκεί σοκάρεσαι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα κριτήρια επιλογής συνεργατών δεν πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των φίλων ή των σχέσεων. «Μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας στην πολιτική, δεν εκτιμώ πια μόνο τα βαριά βιογραφικά, αλλά την ανιδιοτέλεια, την ταπεινότητα, την εντιμότητα. Κάποιοι πάρα πολύ φιλόδοξοι, έχουν σχεδιασμούς που δεν συνάδουν με τη συλλογικότητα. Ο βέλτιστος συνδυασμός είναι να έχεις ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν, αλλά που έχουν ταπεινότητα να βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς», συμπλήρωσε, ενώ μοιράστηκε πως «πολύ δύσκολη στιγμή» για εκείνον ήταν όταν σε πλαίσιο ανασχηματισμού κυβέρνησης, αναγκάστηκε να πει σε ανθρώπους που εκτιμά ότι δεν θα είναι πια στη θέση τους.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών. Έχει άλλα κριτήρια το κόμμα μου, δεν έχουν βαρονίες-εκβιασμούς. Είμαστε άναρχοι γιατί η συγκολλητική μας ουσία είναι οι ιδέες, το όραμα και όχι οι βλέψεις για εξουσία. Δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν για να μπουν στην πολιτική, να γίνουν υπουργοί ή πρωθυπουργοί» τόνισε και παραδέχτηκε ότι «μπορεί να ακούγονται πολλές φωνές» αλλά είναι «δείγμα υγείας». Όσον αφορά τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων πλέον στην πολιτική, σημείωσε ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η επικοινωνία», ωστόσο επισήμανε, ότι δεν πρέπει να είναι «επίπλαστο» και χρησιμοποιώντας μια έκφραση της νεολαίας, σημείωσε: «Κάποιες φορές αν προσπαθήσεις να δείξεις κάτι που δεν είσαι, “κριντζάρεις”». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Tic-toc το οποίο, όπως είπε, το χρησιμοποιεί τελευταία μόνος του για να εκφράσει αυθόρμητα κάποια ιδέα που έχει.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και κυρίως όσον αφορά τους νέους, εξέφρασε την άποψη ότι δεν συμμετέχουν γιατί «θεωρούν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν σε κάποιον τι θα κάνουν», ωστόσο προέβλεψε ότι «θα πάνε να ψηφίσουν».

Ο Αλ. Τσίπρας μοιράστηκε επίσης ότι αν και δεν παρακολουθεί συχνά προφίλ πολιτικών αντιπάλων, βλέπει χιουμοριστικά βίντεο που αφορούν σε κείνον ή στην πολιτική γενικότερα, καθώς, όπως σημείωσε, «οι γιοί του έχουν μανία με το Luben και το Ράδιο Αρβύλα». Επιπλέον, ανέφερε πως παρακολουθεί με τους γιους του ποδόσφαιρο και ταινίες, ενώ μίλησε με πολύ καλά λόγια για τη σειρά «Μαέστρο» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει «ανθίσει» η μυθοπλασία στην Ελλάδα, με σειρές που «μπορούν να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο» κάτι που οφείλεται στη «δουλειά που είχε γίνει νωρίτερα με το ΕΚΟΜΕ».

Ερωτηθείς για το πώς εισέπραξαν τα παιδιά του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «την βίωσαν τα παιδιά την νέα πραγματικότητα, δεν τους την περιγράψαμε». «Δουλέψαμε πολύ με τα παιδιά. Δεν είναι η απουσία από το σπίτι, δεν είναι μόνο η δημοσιότητα. Είναι το βάρος της αγάπης και του μίσους», πρόσθεσε, εξηγώντας πως δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να κατανοήσει τις εκδηλώσεις αγάπης και πόσω μάλλον «όταν κάποιος στραβώνει». Ωστόσο, δήλωσε, πως «σε μεγάλο βαθμό» το κατάφεραν «να περάσει όσο πιο εύκολα και φυσιολογικά γίνεται».





Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση του αν κάποιος από τους γιους του ακολουθούσε τα βήματά του στην πολιτική, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρενέβαινε στις επιλογές του, αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να μην το κάνει». Απέρριψε τον όρο «συνεχιστής» και σχολίασε πως «η οικογενειοκρατία μας έχει πληγώσει σαν χώρα», ενώ υπενθύμισε πως στη δική του περίπτωση ήταν από μικρός «σε ροζ συννεφάκι» νομίζοντας ότι «θα αλλάξει τον κόσμο».

Για τη σχέση του μάλιστα με τη σύντροφο του από την εποχή που ήταν παιδιά, δήλωσε ότι είχαν «ένα κοινό κώδικα αξιών» και ότι πίστευαν «στο ίδιο όνειρο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, είχε μια «οραματική, ρομαντική σχέση με την πολιτική» και βρήκε «ταύτιση» σε αυτό στην Μπέτυ Μπαζιάνα. «Ίσως ήμασταν λίγο διαφορετικοί από του άλλους. Δεν μας ενδιέφεραν οι υλικές απολαβές ή να πηγαίνουμε σε κλαμπ, σε ακριβά ξενοδοχεία. Πηγαίναμε διακοπές με μια σκηνή και μ’ ένα σλίπινγκ μπαγκ. Αλλά γυρίσαμε τον κόσμο και ταυτόχρονα διαβάζαμε, είχαμε ένα πάθος να αλλάξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Όσον αφορά, δε, το σήμερα, παραδέχτηκε ότι προτιμάει να πηγαίνουν οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό «χωρίς αστυνομικούς και συνοδεία» γιατί ζουν «σαν κανονική οικογένεια».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε «ευσυγκίνητος», σε απάντηση σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «σιχαίνεται αυτούς που κλαίνε δημόσια αλλά ιδιωτικά δεν συγκινούνται».

Σχετικά, δε, με το χρόνο που περνάει, σημείωσε πως γι’ αυτόν αποτελεί «μεγάλη πρόκληση» για το μέλλον «να αποδείξει ότι μπορεί κανείς να ασχολείται με την πολιτική, ακόμη και αν δεν είναι σε αξιώματα», ωστόσο αρνήθηκε ότι έχει βάλει «ηλικιακό όριο».

Στρέφοντας τέλος το βλέμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη, ρωτήθηκε εάν έχει «γούρια» ή αν αποφεύγει κάποιο πρόσωπο ως «δυσοίωνο» και απάντησε: «Όχι. Δεν έχουμε Μητσοτάκη στο σπίτι».

Κλείνοντας, δε, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει θέσει εφόσον εκλεγεί, να αντιμετωπίσει την «αίσθηση της ασφυξίας που βιώνει ο μέσος πολίτης», λόγω, κυρίως, της ακρίβειας. Μάλιστα, σε ειδική αναφορά στους νέους, χαρακτήρισε «υποτιμητικό» το 150άρι που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και το αντιπαρέβαλε με τις συνολικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη των νέων, των ζευγαριών και των γυναικών και μητέρων, στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους νέους «να μη χαρίσουν την ψήφο τους σε κανέναν» και να πάνε να ψηφίσουν.