Η πρόκληση για την ανάπτυξη των περιφερειών είναι εθνική και τοπική, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τρίκαλα, κατά τη συζήτησή του με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου με θέμα «Για τις πόλεις που θέλουμε», στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και το βλέπουμε στα Τρίκαλα με τα έργα που γίνονται, όμως πρέπει να υπηρετούν ένα κοινό όραμα, όπως επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον σκληρό πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτούν μεγάλη σημασία “γιατί θέλουμε τα έργα να υλοποιούνται και πρέπει να πω ότι εδώ στη Θεσσαλία δείχνετε το δρόμο”. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δημιουργία του “μουσείου Τσιτσάνη” και είπε ότι αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα από αυτούς που κάνουν τα Τρίκαλα έναν σημαντικό προορισμό, σε κάτι που συμβάλλουν και τα έργα που προωθεί η κυβέρνηση στην περιοχή.
Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει πολύ καλή ποιότητα ζωής, και μπορούν να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν ποιότητα ζωής, υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, καλά σχολεία νοσοκομεία κλπ.
“Έτσι βγαίνει η περιφέρεια από την απομόνωση” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι το μέλλον για τον ίδιο, είναι η αποκέντρωση των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων παραγωγής ενέργειας, και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ΑΠΕ. Είπε ότι τα Τρίκαλα προσφέρονται για έξυπνη κινητικότητα τόσο με τα ποδήλατα, όσο και με την ηλεκτροκίνηση, ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα της προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια που-όπως είπε- είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση και αποτελεί προτεραιότητα, και “είναι ένας δρόμος από τον οποίο δεν πρέπει να ξεφύγουμε, και πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά ότι διαφορετικότητα είναι πλούτος για την κοινωνία”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην Ακρόπολη “το κάναμε όταν εγκαινιάσαμε το ασανσέρ και μας κατηγόρησαν ότι καταστρέφουμε την Ακρόπολη, ενώ την επισκέφθηκαν στη συνέχεια άτομα που ουδέποτε είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν”.
Αναφέρθηκε στα Μετέωρα και την ραγδαία τουριστική τους ανάπτυξη, και είπε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα και να σκεφτούμε πως θα διαχειριστούμε τον κόσμο που θα επισκέπτεται την περιοχή η οποία αναπτύσσεται.
Αναφέρθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές, λέγοντας ότι έγινε μια επανάσταση και δεν έγινε τυχαία, αλλά η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη. Προσέθεσε ότι η καινοτομία στις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και οι ιδέες θα έρθουν αποκεντρωμένα και όχι απαραίτητα από το κέντρο, και τις οποίες μπορεί να τις υιοθετήσει και το κέντρο και να τις χρηματοδοτήσει στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχουν προληπτικά έργα για τις φυσικές καταστροφές και επισήμανε ότι ο “Ιανός” στοίχισε κοντά στο 1 δις., κόστος που το χαρακτήρισε αδιανόητο για την διάρκεια του φαινομένου, ενώ είπε ότι πλέον αυτά τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά απ’ ότι στο παρελθόν λόγω κλιματικής αλλαγής.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο δήμαρχος Τρικαίων παρουσιάζοντας μια εφαρμογή που δείχνει ποια γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου είναι διαθέσιμα ώστε να τα κλείνουν τα παιδιά και να μην περιμένουν, είπε το εξής: “Εμείς όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική είχαμε έναν κανόνα. Κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις. Κερδίζεις παίζεις. Μπαίνει ο επόμενος”.