Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και του ... Περισσότερα

Η περίοδος 2023-2027 θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη

Epiloges Press

Epiloges Press

Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Advertisement
 

Επιπλέον οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τον πιο φιλοδοξο στόχο των συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).

«Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια και αυτή περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε ο ΠΜΟ.

Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα πέντε επόμενα έτη.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 1850 ως το 1900 και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα ίδια επίπεδα.

– Παρθένο έδαφος –

Τα δεδομένα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα «δεν σημαίνουν πως θα υπερβούμε μόνιμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο αφορά μια μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΜ, ο Πέτερι Τααλάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Πάντως ο ΠΜΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας πως θα ξεπεραστεί προσωρινά το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και αυτό θα συμβαίνει όλο και συχνότερα», υπογράμμισε.

«Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα κάνει να ανέβουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα στα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ», τόνισε αυτός ο ειδικός για το κλίμα.

Για να μην αφήσει καμιά ψευδαίσθηση σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Φινλανδός επέμεινε στην ανάγκη να προετοιμαστούμε, επειδή «ο αντίκτυπος στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον θα είναι σημαντικός».

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται εν γένει με αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και σφοδρές βροχές σε άλλα.

Για τελευταία φορά συνέβη το 2018-2019 και έδωσε τη θέση του σε ένα ιδιαίτερα μακροχρόνιο επεισόδιο σχεδόν τριών ετών, το Λα Νίνια, που προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και πτώση των θερμοκρασιών.

Στις αρχές Μαΐου, ο ΠΜΟ εκτιμούσε πως υπήρχαν 60% πιθανότητες να αναπτυχθεί ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος Ιουλίου και 80% πιθανότητες για ένα τέτοιο φαινόμενο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το Ελ Νίνιο ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τη χρονιά που ακολουθεί την εμφάνισή του, δηλαδή το 2024 σ’ αυτό τον κύκλο.

Advertisement
MEGA

Παρά το γεγονός ότι το Λα Νίνια μετριάζει το αποτέλεσμα αυτό, τα οκτώ τελευταία χρονια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ και το 2016 κατέχει το ρεκόρ.

  • – Από τα χρόνια του 1960 –

«Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, απομακρύνοντάς μας όλο και περισσότερο από το κλίμα που έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Λίον Έρμανσον, ειδικός επιστήμονας της βρετανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, της Met Office.

«Η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι υψηλή, επειδή από τις προβλέψεις φαίνεται εκ των υστέρων πως όλες οι μετρήσεις είναι πολύ αξιόπιστες», υπογραμμίζει ο ΠΜΟ.

Το 2023, οι θερμοκρασίες στον πλανήτη αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την Αλάσκα, τη Νότια Αφρική, τη νότια Ασία και ορισμένα τμήματα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον ΠΜΟ. Ορισμένα τμήματα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι πιθανόν πιο ψυχρά από το μέσο όρο.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EPA/STRINGER

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας