Το φίδι από την τρύπα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καλούνται να βγάλουν εθελοντές άγριας ζωής οι οποίοι, πολλές φορές είναι ανεκπαίδευτοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε κλήσεις για ... Περισσότερα

Ηλ. Στραχίνης: Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ερπετολογικού κέντρου

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το φίδι από την τρύπα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καλούνται να βγάλουν εθελοντές άγριας ζωής οι οποίοι, πολλές φορές είναι ανεκπαίδευτοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε κλήσεις για απομακρύνσεις φιδιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους. Τη διαπίστωση κάνει, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με οχιά που δάγκωσε εθελόντρια όταν προσπάθησε να την απομακρύνει από σχολείο της Θεσσαλονίκης, ο βιολόγος – ερπετολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Ηλίας Στραχίνης.

Advertisement
 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στραχίνης ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει κενό στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών καθώς δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία και το βάρος πέφτει στους πολίτες εθελοντές.

«Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουμε κάθε χρόνο από 40 έως 80 κλήσεις για απομακρύνσεις φιδιών και σκεφτείτε πόσοι άλλοι δεν καλούν καν γιατί μπορεί απλά να σκοτώνουν το φίδι αντ’ αυτού. Γι΄αυτό και υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ερπετολογικού κέντρου για εκπαίδευση, ενημέρωση, σύνδεση με την έρευνα αλλά και λειτουργίας εξειδικευμένης ομάδας δράσης που θα καλείται να μαζέψει τα φίδια» ανέφερε ο κ. Στραχίνης προσθέτοντας ότι έχει ήδη καταθέσει τέτοια πρόταση σε αρμόδιους φορείς αλλά προς το παρόν, δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή της. Στην πρόαση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία εγκαταστάσεων, η περισυλλογή και φιλοξενία ξενικών ειδών και η έρευνα πάνω στη σύσταση των δηλητηρίων φιδιών που πολλές φορές είναι χρήσιμα στην ιατρική.

Εξίσου σημαντική είναι για τον κ. Στραχίνη, η επικοινωνία γιατρών και ερπετολόγων σε τέτοια περιστατικά. «Οι ερπετολόγοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε το είδος που δάγκωσε κάποιο θύμα και επομένως, να γνωρίζουμε ποια είναι η δράση του δηλητηρίου που έχει διοχετευτεί και γι΄αυτό είναι σημαντικό να χτίσουμε δίαυλους επικοινωνίας με την ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών». Πάντως, σύμφωνα με τον βιολόγο, ο αντιοφικός ορός που χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία, δρα με καθυστέρηση σε σχέση με τον προηγούμενο διαθέσιμο τύπο, καθώς ενδείκνυται να χορηγείται μόνο ενδομυϊκά και όχι ενδοφλέβια που θα ήταν αποδοτικότερος χρονικά.

«Οι πολίτες από την πλευρά τους, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών και ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή της αναφυλαξίας, όπως υπέστη η γυναίκα που κλήθηκε να απομακρύνει το φίδι από το σχολείο. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του αναφυλακτικού σοκ και να διαθέτουμε στα φορητά μας φαρμακεία τις κατάλληλες ενέσεις που αποβαίνουν σωτήριες για τη ζωή σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αναφυλαξία είναι έντονη αλλεργική αντίδραση και είναι μια πολύ επικίνδυνη και επείγουσα κατάσταση. Μπορεί να προκληθεί, όχι μόνο από δηλητήρια, αλλά από οποιαδήποτε ουσία στην οποία είναι κάποιος αλλεργικός, ακόμα και από τροφές. Είναι καλό να ενημερωθούμε όλοι από τον γιατρό μας για τους τύπους και τη σωστή χρήση των κατάλληλων φαρμάκων σε αυτή την περίπτωση”.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με την εθελόντρια που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, το χαρακτήρισε μεμονωμένο και συνέστησε ψυχραιμία στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών.

«Καλό θα ήταν να κοπούν όλα τα χόρτα που είναι στο σχολείο και αν θέλουν από την εκπαιδευτική κοινότητα, να με καλέσουν αργότερα για να κάνω αυτοψία στον χώρο και να προτείνω κάποια πράγματα αν χρειάζεται. Το συγκεκριμένο φίδι πάντως, που ήταν αρκετά μεγάλο, μεταφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα στον χώρο παθητικά κάτω από κάποιο αυτοκίνητο, όπως αποδεδειγμένα έχει συμβεί αρκετές φορές».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιουλία Καλλιμάνη: Με ενοχλεί στη νύχτα όταν κάποιος με προσβάλλει, η δράση φέρνει αντίδραση

27/12/25 1:25 μμ

Ιουλία Καλλιμάνη: Με ενοχλεί στη νύχτα όταν κάποιος με προσβάλλει, η δράση φέρνει αντίδραση

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μεγάλο ποσό που δώρισε στον τηλεμαραθώνιο του ANT1

27/12/25 1:19 μμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μεγάλο ποσό που δώρισε στον τηλεμαραθώνιο του ANT1

Πολιτεία των Ευχών – Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

27/12/25 1:05 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σήμερα Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Τι να φτιάξεις με τη γαλοπούλα και τους κουραμπιέδες που περίσσεψαν

27/12/25 10:43 πμ

Τι να φτιάξεις με τη γαλοπούλα και τους κουραμπιέδες που περίσσεψαν

Προδιαγεγραμμένη καύση: Το νέο μοντέλο πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης της καύσιμης ύλης - Πώς θα εφαρμοστεί

27/12/25 10:03 πμ

Προδιαγεγραμμένη καύση: Το νέο μοντέλο πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης της καύσιμης ύλης – Πώς θα εφαρμοστεί

Σχεδόν αγκαλιασμένοι εντοπίστηκαν οι τέσσερις ορειβάτες που σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια

27/12/25 9:49 πμ

Σχεδόν αγκαλιασμένοι εντοπίστηκαν οι τέσσερις ορειβάτες που σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια

Τραγωδία στη Ροδόπη: Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα

27/12/25 9:42 πμ

Τραγωδία στη Ροδόπη: Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα

Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

27/12/25 12:04 πμ

Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

27/12/25 12:03 πμ

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

27/12/25 12:01 πμ

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο (p)

26/12/25 11:59 μμ

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου