Date:
Γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, τείνουμε να «ξεσπάμε» στο φαγητό για να χαλαρώσουμε. Οι εύκολες λύσεις φαγητού, στις οποίες συνήθως καταφεύγουμε, είναι είτε τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά ή αντίστοιχα σε σάκχαρα, που όχι απλά δε θα μας ηρεμήσουν, αλλά ενδεχομένως να φέρουν και τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα.
Για να περνάμε τις μέρες μας με ηρεμία, η επιστήμη συνιστά να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τα παρακάτω τρόφιμα, τα οποία μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε την επόμενη φορά που θα πάμε στο σούπερ μάρκετ.
Κίμτσι
Οι Κορεάτες φαίνεται πως έχουν το δικό τους τρόπο να αντιμετωπίζουν το άγχος: τρώγοντας κίμτσι. Πρόκειται για μια κορεατική πρόταση για το τουρσί, μιας και παρασκευάζεται από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Το κίμτσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης θεωρείται βάλσαμο για το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκαταλέγεται στα αγχολυτικά τρόφιμα, καθώς υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, γνωστή και ως έντερο-εγκεφαλικός άξονας.
Αγκινάρα
Εκτός από το κίμτσι, οι αγκινάρες έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, ουσίες όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχονται στις αγκινάρες, είναι γνωστό ότι καταπολεμούν το αίσθημα της κόπωσης – και όταν έχουμε περισσότερη ενέργεια, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις της καθημερινότητας.
Αυγό
Εφόσον πλέον έχει καταρριφθεί η πεποίθηση ότι η κατανάλωση ενός αυγού τη μέρα απειλεί τις τιμές της χοληστερόλης, μπορούμε να τα προτιμούμε όλο και συχνότερα, αναζητώντας ψυχική ισορροπία. Η βασική τους ουσία που συμβάλλει στη ρύθμιση του άγχους είναι η χολίνη, η οποία ανήκει στα θρεπτικά συστατικά του συμπλέγματος β και ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες, όπως η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.
Στρείδια
Τα στρείδια, μαζί με άλλα οστρακοειδή όπως τα μύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα όπως η ταυρίνη. Η ταυρίνη συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει βασικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών – κυρίως της ντοπαμίνης. Ορισμένες μελέτες φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Ταχίνι
Το θρεπτικό αυτό «βούτυρο» σουσαμιού δε θεωρείται τυχαία υπερτροφή. Τόσο το ταχίνι όσο και το σουσάμι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία εξέτασε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη σε νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή σεροτονίνης, η ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση.
Γλυκοπατάτες
Χάρη στη βιταμίνη C και το κάλιο που περιέχουν οι γλυκοπατάτες, μπορούν να μετριάσουν την αντίδραση του οργανισμού στο άγχος. Συν τοις άλλοις, θεωρούνται πλούσια πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι συμβάλλουν στον έλεγχο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Βατόμουρα
Συμπληρώνοντας τη λίστα με τις υπερτροφές, τα βατόμουρα διαθέτουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την αντιγήρανση έως την ενίσχυση της μνήμης. Μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση της διάθεσης. Σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
πηγή ygeiamou