5.4 C
Serres

Ευφυΐα: Το χαρακτηριστικό που προδίδει πόσο έξυπνοι είμαστε

Date:

Μια ευφυής ιδέα ή μια καλή ατάκα είναι πολύ πιθανό να δείξει πόσο έξυπνοι είστε. Ωστόσο, αυτό συσχετίζεται και με τη γεωμετρία του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζουν τώρα ερευνητές από την Αυστραλία. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Nature, η γεωμετρική αρχιτεκτονική που υπάρχει στο εσωτερικό του εγκεφάλου φαίνεται να παίζει ρόλο στη γνωστική ικανότητα, τα συναισθήματα και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επίδραση της γεωμετρίας του εγκεφάλου είναι τέτοια που ξεπερνά ακόμη και τον αντίκτυπο πολύπλοκων νευρικών συνδέσεων του εγκεφάλου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια ηλεκτρικά διεγερμένους νευρώνες, οι οποίοι λαμβάνουν, επεξεργάζονται και μεταδίδουν πληροφορίες μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, σχηματίζοντας αμέτρητες νευρικές οδούς. Κάθε νέα εμπειρία δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι, αλλάζοντας δυνητικά τη μελλοντική συμπεριφορά. Αυτά τα μονοπάτια ενισχύονται με επαναλαμβανόμενες εμπειρίες και μπορούν να εδραιωθούν σε μια μαθημένη δεξιότητα με περαιτέρω επανάληψη.

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 10.000 μαγνητικές τομογραφίες (MRI), αναλύοντας μοτίβα δονήσεων και ταλαντώσεων του εγκεφάλου, καθώς τα άτομα εκτελούσαν διάφορες εργασίες, σχεδιασμένες να διερευνούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Οι ταλαντώσεις του εγκεφάλου καθορίζονται από τα δομικά, γεωμετρικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του», εξηγεί ο δρ. Kevin Aquino από το BrainKey και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συνεργάτης της μελέτης.

Συγκρίνοντας διαφορετικά πρότυπα δραστηριότητας σε μοντέλα εγκεφάλου, οι ερευνητές απομόνωσαν και εξέτασαν τις επιπτώσεις του σχήματος του εγκεφάλου, διαπιστώνοντας ότι η γεωμετρία του εγκεφάλου, δηλαδή το περίγραμμα και η καμπυλότητα, επηρέαζαν σημαντικά τη λειτουργία του, ακριβώς όπως το πώς το σχήμα ενός τυμπάνου καθορίζει τους ήχους που μπορεί να παράγει.Σχέσεις: Τι σκέφτονται πραγματικά οι άνδρες για τις έξυπνες γυναίκες

«Διαπιστώσαμε ότι οι ταλαντώσεις που εξαρτώνται από τη γεωμετρία του εγκεφάλου αντιπροσώπευαν τον ισχυρότερο ανατομικό περιορισμό στη λειτουργία του», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Alex Fornito από το Monash. «Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, επιβεβαιώσαμε ότι η στενή σχέση μεταξύ γεωμετρίας και λειτουργίας καθοδηγείται από μια δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων, που κυριαρχεί σε όλο τον εγκέφαλο, ακριβώς όπως το σχήμα μιας λίμνης επηρεάζεται από τους κυματισμούς που σχηματίζει ένα βότσαλο που πέφτει», συμπλήρωσε.





Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα νέα ευρήματα θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της γήρανσης. «Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, καθώς και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει για την ανάπτυξη νευρολογικών, αλλά και ψυχικών παθήσεων», καταλήγει.

«Αυτή η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε μέχρι πρότινος, ότι διάφορες εργασίες λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες περιοχές αυξημένης δραστηριότητας του εγκεφάλου, αποδεικνύοντας ότι οι προγενέστερες μελέτες πιθανότατα είχαν κατορθώσει να αναδείξουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά στην εγκεφαλική λειτουργία», σχολίασε από την πλευρά του ο δρ. James Pang, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

«Γνωρίζαμε ότι συγκεκριμένες σκέψεις ή αισθήσεις προκαλούν δραστηριότητα σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου, αλλά αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι δομημένα μοτίβα δραστηριότητας διεγείρονται σχεδόν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΥγείαΕυφυΐα: Το χαρακτηριστικό που προδίδει πόσο έξυπνοι είμαστε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα