Date:
Η διαφωνία καλά κρατεί, αλλά εκεί που νομίζετε ότι είστε αρκετά πειστικοί και γρήγορα θα βάλετε σε τάξη τις παράλογες απαιτήσεις του παιδιού σας, μια ηφαιστειακή έκρηξη έρχεται να κάψει τα σωθικά σας με την καυτή λάβα -φράση «Φύγε άσε με σε μισώ».
Ένα ποτάμι θυμού ,αγανάκτησης ,αδικίας ,σας κατακλύζει ,αλλά …πριν το αφήσετε να σας παρασύρει σε πιο άγρια νερά, πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε την μαγική φράση:
«Σε καταλαβαίνω, έχεις δίκιο.»
«Θα τα πούμε σε λίγο. Ας πάρουμε λίγο χρόνο να ηρεμήσουμε και οι δυο»
Σας συμβουλεύω μετά από αυτό να απομακρυνθείτε για λίγο από το παιδί ,κερδίζοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο να ηρεμήσετε και να τακτοποιήσετε τα μπερδεμένα συναισθήματα που σας κατακλύζουν.
Προσπαθήστε να καταλάβετε τι νοιώθετε και τι κρύβετε πίσω από αυτό που νοιώθετε.
Θυμός; Αγανάκτηση ;Ασφαλώς ,αλλά αυτό που χρειάζεται να καταλάβετε είναι ότι πρώτα από όλα έχετε θυμώσει με τον εαυτό σας. Νοιώθετε απογοήτευση ,πιστεύετε ή φοβάστε ότι έχετε αποτύχει ,ότι χάνετε τον έλεγχο και ότι η σχέση με το πιο πολύτιμο πλάσμα της ζωής σας δεν θα είναι έτσι όπως ονειρεύεστε και επιθυμείτε να είναι.
Από την άλλη σκέφτεστε, πως είναι δυνατόν το δικό σας παιδί ,να ξεστομίζει κάτι τόσο σκληρό και πως αντιλαμβάνεται άραγε το νόημα της φράσης που χρησιμοποίησε για να κάμψει τα όρια που προσπαθείτε να τηρήσετε.
Αν το παιδί είναι σε νηπιακή ηλικία να ξέρετε ότι κάπου το άκουσε και όπως πάντα με θαυματουργό τρόπο κατάλαβε ότι είναι ένα σοβαρό όπλο , το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κατάσταση ανάγκης. Δεν συνειδητοποιεί το βάθος και το νόημα της φράσης ,ξέρει όμως ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει όταν θυμώσει.
Αν είναι σε σχολική ηλικία αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα το νόημα της φράσης ,που γι’αυτό (το παιδί)είναι η έκφραση της βαθιάς απογοήτευσης και του μεγάλου θυμού.
Τα παιδιά ζουν στον κόσμο των δικών τους θαυμάτων , μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού (μύθου).
Μέσα σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν όρια και ότι τους δίνει χαρά και νόημα για να ζήσουν το παραμύθι τους ,ότι μα ότι και αν είναι αυτό ,από μια ασήμαντη λιχουδιά μέχρι το να ξενυχτήσουν για να δουν μια ταινία ή κάποιον αθλητικό αγώνα ενώ την άλλη ημέρα έχουν πρωινό ξύπνημα, για το σχολείο ,είναι απόλυτα σημαντικό και μάλιστα απαραίτητο για να συμπληρώσουν τις σελίδες του παραμυθιού τους. Όσο για τα όρια….ποια όρια ;υπάρχουν στα παραμύθια όρια;
Καταλαβαίνετε λοιπόν αγαπημένοι μου γονείς ότι κάθε άρνηση και κάθε όριο που προσπαθείτε να βάλετε (σωστά τις περισσότερες φορές )προκαλεί στο παιδί θυμό διότι νιώθει ότι ματαιώνονται οι προσδοκίες του, ότι χάνει τις χαρές του ότι βγαίνει από την χώρα των δικών του θαυμάτων.
Θυμός, απογοήτευση, λύπη, ματαίωση είναι τα συναισθήματα των παιδιών πίσω από την φράση «σε μισώ».
Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε μια τόσο άβολη και συνάμα δυσάρεστη στιγμή είναι:
- Πάρτε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε εσείς ,αλλά ταυτόχρονα να ηρεμήσει και το παιδί.
- Μην επανέλθετε αμέσως στο καυτό θέμα. Συζητήστε κάτι άλλο κατά προτίμηση ευχάριστο ,θυμηθείτε κάτι αστείο ,διηγηθείτε κάτι με ενθουσιασμό και εκεί που καταλαβαίνετε ότι η ατμόσφαιρα χαλαρώνει ,δώστε ένα φιλί και πείτε στο παιδί. «Ξέρεις κάτι αγάπη μου, έχεις δίκιο και σε καταλαβαίνω». Αυτή η φράση είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός πυροσβεστήρας και είναι σημαντικό να την εννοούμε όταν την λέμε διότι αυτό θα περάσει στο συναίσθημα του παιδιού. Άλλωστε από την πλευρά του έχει δίκιο
- Συζητήστε μαζί του και πείτε του πως νιώθατε και εσείς σαν παιδί και πόσο σας στεναχωρούσαν τα όρια που προσπαθούσαν να σας βάλουν. Εξηγήστε πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες της οικογένειας για την υγεία του την ψυχική και σωματική, κάτι που πολύ σύντομα μεγαλώνοντας θα καταλάβει όπως καταλάβατε και εσείς.
- Προτείνετε του για κάθε «όχι» που δεν μπορεί να γίνει «ναι» ή για κάθε κανόνα που δεν μπορεί να παρακαμφθεί , να βρίσκετε μαζί ένα άλλο «όχι» που μπορεί να γίνει «ναι» ή έναν ευέλικτο κανόνα που μπορεί να παρακαμφθεί. Συμπληρώστε με τρόπο συνωμοτικό, οτι που και που χρειάζονται «οι ζαβολιές» όπως το αλάτι που κάνει το φαγητό λίγο πιο νόστιμο. Όταν όμως τα αλάτι είναι πολύ ,καταστρέφει την υγεία μας.
- Πείτε στο παιδί πόσο το αγαπάτε ,πόσο χαίρεστε όταν είναι χαρούμενο και πόσο λυπάστε όταν δεν καταλαβαίνει τους λόγους που του αρνείστε κάτι, ακριβώς διότι θέλετε να το βοηθήσετε να μεγαλώσει όμορφα και ακίνδυνα.
- Από την άλλη όμως εξηγήστε, ότι το καταλαβαίνετε και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει έτσι.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Κάθε καυγάς και διαφωνία είναι μία ευκαιρία για να δείξουμε στα παιδιά μας με την δική μας στάση ζωής ότι με τον διάλογο ,την επικοινωνία ,την διαπραγμάτευση , μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις να λύνουμε προβλήματα ,γιατί ακόμη και όταν θυμώνουμε πολύ δεν σταματάμε να αγαπάμε , να νοιαζόμαστε και να καταλαβαίνουμε τον άλλο.
Έτσι στο «σε μισώ» απαντάμε -ξέροντας πια-«σε καταλαβαίνω και σε αγαπώ»
-Να ξέρεις καρδιά μου:
«Θα υπάρχουν πάντα οι δύσκολες στιγμές ,έτσι είναι η ζωή ,μία συννεφιά -βροχή, μία λιακάδα.
Αλλά για μένα και στην μεγαλύτερη μπόρα , θα είσαι πάντα η λιακάδα μου παιδί μου λατρεμένο».
Όση αγάπη και κατανόηση επιστρέψετε στα «σε μισώ» τόση αποδοχή ,θαυμασμό και εμπιστοσύνη θα εισπράξετε από τα παιδιά σας.
Κάθε τι όμορφο για να ανθίσει χρειάζεται υπομονή, επιμονή και χρόνο.
Πηγή mothersblog.gr