Στις ΗΠΑ εκδίδεται, με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, 49χρονος Βούλγαρος ο οποίος κατηγορείται ότι πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, με «όχημα» μία βουλγαρική εταιρία ... Περισσότερα

Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης: Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Βούλγαρος που πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ στη Ρωσία

Epiloges Press

Epiloges Press

Στις ΗΠΑ εκδίδεται, με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, 49χρονος Βούλγαρος ο οποίος κατηγορείται ότι πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, με «όχημα» μία βουλγαρική εταιρία – «βιτρίνα», παρακάμπτοντας τους εμπορικούς περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κατά της απόφασης- έκδοσης, ο 49χρονος θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεσή του και μέχρι τότε παραμένει υπό κράτηση.

Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές τον καταζητούν, καθώς τον κατηγορούν ανάμεσα σε άλλα για «απάτη κατά της κυβέρνησης» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις». Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο – σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος – στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, όταν, σύμφωνα με την εκδοχή του, επέστρεφε στην πατρίδα του, ύστερα από ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.

«Ήρθα για μία μέρα στην Ελλάδα, και ξαφνικά, βγαίνοντας από τα σύνορα με συνέλαβαν, δεν ξέρω γιατί. Εδώ και 7 μήνες η ζωή μου καταστράφηκε», ανέφερε ο 49χρονος κατά τη διαδικασία που έγινε στο ακροατήριο του Εφετείου, απευθύνοντας έκκληση προς του δικαστές να τον βοηθήσουν «να τελειώσει αυτή η φρίκη» που ζει. Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις εις βάρος του καταλογιζόμενες κατηγορίες και ανέφερε ότι εργάζεται από τον Ιούλιο του 2018 στην επίμαχη βουλγαρική επιχείρηση, όταν οι επίδικες εξαγωγές έγιναν τρία χρόνια νωρίτερα. «Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης της εταιρίας, ούτε υπεύθυνος για κάτι», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο 49χρονος.

Γιατί τον κατηγορούν οι ΗΠΑ

Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ (Δυτικής Περιφέρειας του Τέξας) είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του κατηγορώντας τον για πράξεις που επισύρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Όπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, ευαίσθητα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροτσίπ, συστήματα αυτοματισμού κι άλλες πολιτικές βιομηχανικές εφαρμογές, εξήχθησαν από τις ΗΠΑ προς τη Βουλγαρία, όπου επανασυσκευάστηκαν και απεστάλησαν, μέσω της βουλγαρικής εταιρίας, προς τη Ρωσία, κατά παράβαση των εμπορικών περιορισμών που θέτουν οι ΗΠΑ.

Advertisement
Family Kitchen

Ως παραλήπτριες εμφανίζονται δύο εταιρίες μηχανικών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, με έδρα τη Μόσχα, ενώ μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε σύμβαση που αφορά την εξαγωγή υλικού αξίας 3 εκατ. δολαρίων.

Εισαγγελέας: «Απολύτως εικονική η εταιρία»

Στην πρόταση της που έγινε δεκτή από τους δικαστές του Συμβουλίου, η εισαγγελέας της έδρας, τόνισε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος, τονίζοντας ότι το εμπόρευμα που, κατά τα αμερικανικά διωκτικά έγγραφα, εξήχθη, είναι «τεράστιας αξίας» και η βουλγαρική εταιρία «απολύτως εικονική».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ρούχα του «Καποδίστρια» - Η Άρτεμις Ισουφλλάρι, μοδίστρα και σχεδιάστρια ρούχων, μεταφέρει την εμπειρία της

15/02/26 7:22 μμ

Τα ρούχα του «Καποδίστρια» – Η Άρτεμις Ισουφλλάρι, μοδίστρα και σχεδιάστρια ρούχων, μεταφέρει την εμπειρία της

Κ. Κυρανάκης: «Ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το καλοκαίρι»

15/02/26 7:11 μμ

Κ. Κυρανάκης: «Ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το καλοκαίρι»

Στην αγκαλιά της ΑΡΣΙΣ, ανήλικοι μαθαίνουν να στέκονται στα πόδια τους

15/02/26 7:08 μμ

Στην αγκαλιά της ΑΡΣΙΣ, ανήλικοι μαθαίνουν να στέκονται στα πόδια τους

Στ. Παπασταύρου από Μόναχο: Η Ευρώπη να επενδύσει στην ενεργειακή της ασφάλεια – Επιτακτικός στόχος οι προσιτές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

15/02/26 6:55 μμ

Στ. Παπασταύρου από Μόναχο: Η Ευρώπη να επενδύσει στην ενεργειακή της ασφάλεια – Επιτακτικός στόχος οι προσιτές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Άννα Ευθυμίου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου- Δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027

15/02/26 6:49 μμ

Άννα Ευθυμίου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου- Δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027

Απεβίωσε η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη

15/02/26 6:44 μμ

Απεβίωσε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη

Αλεξανδρούπολη: Δύο ανήλικοι και ένας 21χρονος συνελήφθησαν για τη δολοφονία 84χρονου

15/02/26 1:02 μμ

Αλεξανδρούπολη: Δύο ανήλικοι και ένας 21χρονος συνελήφθησαν για τη δολοφονία 84χρονου

Ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Πειραιά – Με τη συνδρομή ρυμουλκών προσέδεσε με ασφάλεια

15/02/26 12:49 μμ

Ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Πειραιά – Με τη συνδρομή ρυμουλκών προσέδεσε με ασφάλεια

«Sing for Greece 2026» - Απόψε η ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής για τον 70ό Διαγωνισμό της Eurovision

15/02/26 12:26 μμ

«Sing for Greece 2026» – Απόψε η ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής για τη Eurovision, η σειρά συμμετοχής

Νέο ρεκόρ από την Ηλιάνα Τριανταφύλλου, «πλησιάζει» την Στεφανίδη

15/02/26 12:20 μμ

Νέο ρεκόρ από την Σερραία Ηλιάνα Τριανταφύλλου, «πλησιάζει» την Στεφανίδη

Δάφνη Καραβοκύρη: Θυμάμαι να περνάω μερόνυχτα με τους άστεγους, ήθελα να ‘μαι κομμάτι της ζωής τους

15/02/26 11:35 πμ

Δάφνη Καραβοκύρη: Θυμάμαι να περνάω μερόνυχτα με τους άστεγους, ήθελα να ‘μαι κομμάτι της ζωής τους

Συγκλονίζει ο Χρήστος Δάντης: Μεγάλωσα με μία μάνα η οποία έχει φάει αρκετό ξύλο

15/02/26 11:29 πμ

Συγκλονίζει ο Χρήστος Δάντης: Μεγάλωσα με μία μάνα η οποία έχει φάει αρκετό ξύλο