του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Λέκτορας Χρηματοοικονομικών City College, University of York Europe Campus

Είναι εμφανές ότι η νέα κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν το χάρτη των πολιτικών που θα εφαρμοστούν την επόμενη τετραετία, τοποθετώντας στα οικονομικά θέματα τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Αποτέλεσε, εξάλλου, και το διακύβευμα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων: η διαχείριση των επιπτώσεων της ακρίβειας, οι ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συνολικά η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί όχι ευκαιριακά αλλά με πιο διαρκή χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προβολή της φιλοεπενδυτικής ατζέντας που αποτελεί χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης.

Advertisement

Οι λόγοι που τοποθετούν την οικονομία πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αφενός η δικαιολογημένη «κόπωση» της κοινωνίας από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, το γεγονός ότι η πραγματική οικονομία και το λιανικό εμπόριο δεν έχει συνέλθει ακόμη καθώς επίσης ότι η ακρίβεια (ειδικά στα τρόφιμα) εξακολουθεί να βαραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αφετέρου, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως βλέπει μια -μοναδική ίσως- ευκαιρία με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να μην υπάρξει μια απλή χρηματοδότηση της ανάπτυξης (με τη στρεβλή λογική των «επιδοτήσεων») αλλά μια αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με ενίσχυση του κλάδου τεχνολογίας και των εξαγωγών, πραγματική και ταχεία αξιοποίηση των κονδυλίων που προφανώς θα συνδέονται και με άλλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει, πάντως, ότι την ίδια ευκαιρία βλέπουν και οι Έλληνες πολίτες. Μια ευκαιρία με μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που θα καταρρίψει παγιωμένες αντιλήψεις για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Μια ευκαιρία που θα ωθήσει τις αποδόσεις της οικονομίας προς τα πάνω και θα φέρει ευημερία. Για αυτό το λόγο επέλεξαν μια κυβέρνηση η οποία γνωρίζει πώς θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος και πολύ περισσότερο χωρίς να κινδυνεύσει να χαθεί η ίδια η ευκαιρία. Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ότι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση να δείξει «εκτελεστικά» προσόντα και να διεκπεραιώνει με ταχύτητα τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωράει η χώρα μπροστά.

Advertisement

Δημοσιεύθηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 02/07/2023.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Γεφυρουδιανά”: Μία γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

06/08/25 2:45 μμ

“Γεφυρουδιανά”: Γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά - Πλάνα των εργασιών από Drone

06/08/25 2:37 μμ

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά – Πλάνα των εργασιών από Drone

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

06/08/25 2:17 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 4:48 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου