Το τι θα ισχύσει και πώς θα διενεργηθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, περιγράφεται αναλυτικά στις δυο εγκυκλίους που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θ. ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το τι θα ισχύσει και πώς θα διενεργηθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, περιγράφεται αναλυτικά στις δυο εγκυκλίους που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος.

Advertisement
 

Με τις δυο εγκυκλίους, που είναι διαθέσιμες από σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, παρέχεται στους ενδιαφερόμενους πλήρης ενημέρωση για σειρά ζητημάτων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, οι οποίες εισήχθησαν με τον ν.4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021. Ειδικότερα:

  1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.
  2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
  3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019 – 2023.
  4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
  5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.
    Για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών), παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων) ενώ τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.

Οι εγκύκλιοι των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών 2023-Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τις εγκυκλίους.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Advertisement
Family Kitchen


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη λαϊκή αγορά ψήφισαν για ακόμη μια εβδομάδα οι Σερραίοι - video

07/10/25 8:27 μμ

Τη λαϊκή αγορά ψήφισαν για ακόμη μια εβδομάδα οι Σερραίοι – video

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: Τι λένε οι Σερραίοι - video

07/10/25 8:20 μμ

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: Τι λένε οι Σερραίοι – video

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός: Οι εποχιακές ιώσεις έκαναν την εμφάνισή τους - video

07/10/25 8:14 μμ

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός: Οι εποχιακές ιώσεις έκαναν την εμφάνισή τους – video

Δήμος Σερρών: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις διατακτικές επιταγές ενόψει των Χριστουγέννων

07/10/25 8:02 μμ

Δήμος Σερρών: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις διατακτικές επιταγές ενόψει των Χριστουγέννων

ΔΙΠΑΕ Σερρών: Τελετή υποδοχής πρωτοετών φοιτητών - video

07/10/25 7:54 μμ

ΔΙΠΑΕ Σερρών: Τελετή υποδοχής πρωτοετών φοιτητών – video

Δ.Μιχτσόγλου: Ο δήμος Σερρών θα προμηθευτεί μπλε κάδους - video

07/10/25 7:39 μμ

Δ.Μιχτσόγλου: Ο δήμος Σερρών θα προμηθευτεί μπλε κάδους – video

Σέρρες: Ο πλάτανος βαρέθηκε να περιμένει και έπεσε μόνος του - video

07/10/25 7:22 μμ

Σέρρες: Ο πλάτανος βαρέθηκε να περιμένει και έπεσε μόνος του – video

Απάντηση του ΕΚΑΒ Σερρών στην καταγγελία: "Σε 24 λεπτά και όχι 55 η άφιξη του ασθενοφόρου"- video

07/10/25 8:44 μμ

Απάντηση του ΕΚΑΒ Σερρών στην καταγγελία: “Σε 24 λεπτά και όχι 55 η άφιξη του ασθενοφόρου”- video

Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

07/10/25 6:44 μμ

Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σέρρες: Ημερίδα ενημέρωσης για την πρόληψη τριών καρκίνων του πεπτικού συστήματος στο Ιατρικό Κέντρο "ΙΑΣΙΣ"

07/10/25 6:29 μμ

Σέρρες: Ημερίδα ενημέρωσης για την πρόληψη 3 καρκίνων του πεπτικού συστήματος στο Ιατρικό Κέντρο “ΙΑΣΙΣ”

ΔΕΑΒ : Πρόστιμο 2.000 ευρώ στον ΑΟ Μελισσίων

07/10/25 6:49 μμ

ΔΕΑΒ : Πρόστιμο 2.000 ευρώ στον ΑΟ Μελισσίων

Γαλλία: Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026 βρίσκεται η χώρα

07/10/25 6:48 μμ

Γαλλία: Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026 βρίσκεται η χώρα