Τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 ... Περισσότερα

Στο Μαξίμου τη Δευτέρα οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων - Παρόντες επίσης Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Epiloges Press

Epiloges Press

Τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε της περιοχής σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού, στην οποία έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνουν, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Advertisement
MEGA

Στην Αθήνα θα βρεθούν για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacheski, του Κοσόβου Albin Kurti, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo. Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, της Κροατίας Andrej Plenkovic και της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοπή Βασιλόπιτας για το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΣ και ζήτημα διαδοχής για τη θέση του Προέδρου από τον Σωτήριο Κοτσαμπά

03/02/26 9:30 μμ

Κοπή Βασιλόπιτας για το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΣ και ζήτημα διαδοχής για τη θέση του Προέδρου από τον Σωτήριο Κοτσαμπά

Carbon Farming Schools 2025: ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές

03/02/26 9:18 μμ

Carbon Farming Schools 2025: ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές

Κ.Πασχαλίδης: "Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανάψουμε ξανά τα φώτα στο ιστορικό κτήριο του Ορφέα"

03/02/26 9:10 μμ

Κ.Πασχαλίδης: “Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανάψουμε ξανά τα φώτα στο ιστορικό κτήριο του Ορφέα”

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα - video

03/02/26 7:37 μμ

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα – video

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

03/02/26 7:29 μμ

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

03/02/26 7:23 μμ

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

Η Π.Ε. Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική - video

03/02/26 7:15 μμ

Η Αντιπεριφέρεια Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική – video

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό - video

03/02/26 7:07 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό – video

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν - Το μπρόκολο στο φεγγάρι - video

03/02/26 6:54 μμ

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν – Το μπρόκολο στο φεγγάρι – video

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε την κατάκοιτη θεία του

03/02/26 6:43 μμ

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση την κατάκοιτη θεία του

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 6:33 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 6:31 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας