34.2 C
Serres

Ηράκλεια Σερρών: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων για την Ομηρία των Ηρακλειωτών στο Ποζάρεβατς της Σερβίας

Date:

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηράκλειας και κατάθεση στεφάνων  πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Ομηρίας των Ηρακλειωτών στο Ποζάρεβατς της Σερβίας.

H Eπιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κκ Μακάριο , παρουσία πλήθους ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων

Πρίν από 107 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 1916 διατάχθηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής να αδειάσουν οι Ηρακλειώτες και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής το μέτωπο που είχε οριστεί ως μέτωπο του Στρυμόνα.

Οι Ηρακλειώτες την 16η Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν από την Ηράκλεια με κατεύθυνση την Βουλγαρία. Ένας αριθμός 10000 κατοίκων μετατοπίστηκε και έφυγε προς τη Βουλγαρία. Κάποιοι έμειναν εκεί για κάποιους μήνες. Μετά τους μετέφεραν στην Σερβία και το Ποζάρεβατς όπου φιλοξενήθηκαν για τρία χρόνια.

Μετά την λήξη των εχθροπραξιών άρχισαν να επιστρέφουν. Η επιστροφή δεν ήταν ότι πιο εύκολο και ο αριθμός όσων επέστρεψαν ήταν το 1/3 σε σχέση με αυτό που έφυγαν. Οι υπόλοιποι χάθηκαν σε αυτήν την μετατόπιση και ταλαιπωρία.








Ο Δήμαρχος Ηράκλειας και εκ νέου υποψήφιος κ.Γιώργος Κουτσάκης τόνισε πως «είναι μια ιδιαίτερη ιστορική ημέρα για το Δήμο Ηράκλειας ,διότι τιμάται η μνήμη των προγόνων ,οι οποίοι πριν 107 χρόνια εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους, τα σπίτια τους, τις πατρογονικές τους κατοικίες σε μια εξορία ,μια ομηρία που κράτησε 3 χρόνια. Σαν Δήμος οφείλουμε να τιμήσουμε το γεγονός , αδελφοποιηθήκαμε με την πολη της Σερβίας την οποία επισκεπτόμαστε σε ανάλογες στιγμές όπως και αυτοί έρχονται σε δεδομένες στιγμές, στην Πατρίδα μας , στην Ηράκλεια, στο Δήμο Ηράκλειας».

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι μνήμες ξύπνησαν

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Παρασκευή Κωνσταντινίδου

ΣέρρεςΗράκλεια Σερρών: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων για την Ομηρία των Ηρακλειωτών...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φωτιά στις Σέρρες, σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε σήμερα το απόγευμα (27.07.2024) στις Σέρρες μετά...

Σέρρες: Ο καύσωνας κατέστρεψε τα αμπέλια – Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο χωριό Άμπελοι

Πολύ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές στο χωριό Άμπελοι...

Σέρρες: Καίει για δέκατη μέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος (φωτο)

Μάχη με τις φλόγες για δέκατη μέρα συνεχίζουν να...

Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά: Χορήγηση υποτροφιών για φοίτηση στο Ε.Α.Π.

Το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Σερρών ενημερώνει...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα