Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και ψηφίζεται αύριο, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο μέτρων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ... Περισσότερα

Υπουργείο Ανάπτυξης: Τρία μέτρα για την ακρίβεια στην αγορά – Κατατέθηκε η τροπολογία

Epiloges Press

Epiloges Press

Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και ψηφίζεται αύριο, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο μέτρων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην αγορά.

Η πρωτοβουλία για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Πιο αναλυτικά η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών)» προβλέπει τρεις ρυθμίσεις. Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» καθώς και την δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων για τον έγκαιρο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών αντιμετώπισης των ατελειών της αγοράς.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.

Επίσης τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis». Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ, εκτός αν η παράλειψη της ανακοίνωσης τιμών οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή αντικειμενικούς λόγους τεχνικής αδυναμίας.

Advertisement
Babis

Επιπλέον, θεσμοθετείται η σήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και οι χονδρέμποροι καταναλωτικών προϊόντων θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» εφόσον μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023, στείλουν έγγραφη δέσμευση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για μείωση τιμών, τουλάχιστον 5% – εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών – για τους επόμενους έξι μήνες. Η δέσμευση των επιχειρήσεων για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» περιλαμβάνει: τον μοναδικό κωδικό («barcode»), την επωνυμία, το είδος και το περιεχόμενο του προϊόντος, ανά μονάδα μέτρησης, την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και τη δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης.

Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα φέρουν ετικέτα με ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι ενώ οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν πλήρως τις μειωμένες τιμές πώλησης των προμηθευτών τους στον τελικό καταναλωτή. Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Η χρήση του ειδικού σήματος, από σούπερ μάρκετ σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

31/01/26 1:05 πμ

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Συνταγή για να μαγειρεύετε εύκολα και άψογα το λευκό ρύζι

31/01/26 11:51 πμ

Συνταγή για να μαγειρεύετε εύκολα και άψογα το λευκό ρύζι

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα ΑΕΙ παρουσίασε η Σ. Ζαχαράκη στους πρυτάνεις

31/01/26 12:30 πμ

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα ΑΕΙ παρουσίασε η Σ. Ζαχαράκη στους πρυτάνεις

Γαλλία: Μια βελανιδιά 340 ετών, από την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, κόπηκε για λόγους ασφαλείας

31/01/26 12:23 πμ

Γαλλία: Μια βελανιδιά 340 ετών, από την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, κόπηκε για λόγους ασφαλείας

Δάσκαλος καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

31/01/26 12:21 πμ

Δάσκαλος καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών η ηθοποιός Κάθριν Ο' Χάρα

31/01/26 12:19 πμ

Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών η ηθοποιός Κάθριν Ο’ Χάρα

Ανέτρεψε το ΣτΕ την απόφασή του για την έκδοση ή ανανέωση διαβατηρίων με την επίδειξη αστυνομικών ταυτοτήτων παλαιού τύπου

31/01/26 12:12 πμ

Ανέτρεψε το ΣτΕ την απόφασή του για την έκδοση ή ανανέωση διαβατηρίων με την επίδειξη αστυνομικών ταυτοτήτων παλαιού τύπου

Μείωση 1,7% σημείωσαν τα οδικά τροχαία δυστυχήματα τον Νοέμβριο πέρυσι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

31/01/26 12:06 πμ

Μείωση 1,7% σημείωσαν τα οδικά τροχαία δυστυχήματα τον Νοέμβριο πέρυσι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Σερβία: Τερμάτισαν τους αποκλεισμούς των συνόρων οι Σέρβοι οδηγοί φορτηγών

30/01/26 7:30 μμ

Σερβία: Τερμάτισαν τους αποκλεισμούς των συνόρων οι Σέρβοι οδηγοί φορτηγών