34.2 C
Serres

Αρχαιολογική έρευνα στην Τερπνή: Τι αποκάλυψαν οι ανασκαφές- Video

Date:

Τα αποτελέσματα της δεύτερης χρονιάς του προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία πόλη της Τερπνής, (θέση Παλαιόκαστρο) Δήμου Βισαλτίας, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τη διεθνή ομάδα ερευνητών και φοιτητών από την Ελλάδα και τη Γαλλία, στην αίθουσα «Αθανάσιος Κασιακόγιας» του Δημαρχιακού Μεγάρου στη Νιγρίτα.

Πρόκειται για το πενταετές πρόγραμμα (2022-2026), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Βισαλτίας.

Οι ανασκαφές στο λόφο αποκάλυψαν οικοδομικές φάσεις των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα της οχύρωσης, ρωμαϊκή βασιλική , συγκρότημα θερμών, εργαστηριακό χώρο με πατητήρια για κρασί των ρωμαϊκών χρόνων, δύο σημαντικές χριστιανικές εκκλησίες στον τύπο της πεντάκλιτης και τρίκλιτης βασιλικής, που ήταν σε χρήση μέχρι και τον 6ο μ.Χ. αιώνα, καθώς και άλλα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά ευρήματα.

Η Διευθύντρια Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Δρ. Laurianne Martinez-Sève δεν έκρυψε την χαρά της για την συμμετοχή της στο ερευνητικό πρόγραμμα








Η θέση «Παλαιόκαστρο» ταυτίζεται με μία από τις αρχαίες πόλεις της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα, που είναι γνωστές από τις αρχαίες ιστορικές πηγές, με μακρά διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Το πρόγραμμα μάλιστα θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο του 2024

ΣέρρεςΑρχαιολογική έρευνα στην Τερπνή: Τι αποκάλυψαν οι ανασκαφές- Video

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φωτιά στις Σέρρες, σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε σήμερα το απόγευμα (27.07.2024) στις Σέρρες μετά...

Σέρρες: Ο καύσωνας κατέστρεψε τα αμπέλια – Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο χωριό Άμπελοι

Πολύ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές στο χωριό Άμπελοι...

Σέρρες: Καίει για δέκατη μέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος (φωτο)

Μάχη με τις φλόγες για δέκατη μέρα συνεχίζουν να...

Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά: Χορήγηση υποτροφιών για φοίτηση στο Ε.Α.Π.

Το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Σερρών ενημερώνει...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα