27.6 C
Serres

ΒΤΑ: 15 Γυπαετοί θα απελευθερωθούν στη Βουλγαρία έως το 2030

Date:

Δεκαπέντε νεαροί γυπαετοί αναμένεται να απελευθερωθούν σε μικρές ομάδες στη Βουλγαρία έως το 2030, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τον Γυπαετό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι να εισαχθεί ξανά στη Βουλγαρία αυτό το απειλούμενο είδος πτηνών. Η πρώτη απελευθέρωση πτηνών έχει προγραμματιστεί για το 2025, δήλωσε ο βιολόγος Σιμεόν Μάριν (Simeon Marin) της Green Balkans.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ, ο Marin πρόσθεσε ότι τα πτηνά θα διατεθούν από το Ίδρυμα Προστασίας Γυπαετών, το οποίο συντονίζει το έργο τεχνητής αναπαραγωγής. Αυτό είναι απαραίτητο διότι διαφορετικά θα ήταν δύσκολο για τους γυπαετούς να ανακάμψουν με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο το έργο επικεντρώνεται στις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να ευδοκιμήσουν αυτά τα πτηνά.

“Το είδος του γενειοφόρου γύπα είναι το μικρότερο σε αριθμό στην Ευρώπη”, σημείωσε ο Marin. Ο Marin είπε ότι τα μεγάλα πουλιά όπως οι κύκνοι, οι πελαργοί και οι γύπες σχηματίζουν ζευγάρια με παρόμοιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. “Δεν μπορούμε να το ονομάσουμε ακριβώς οικογένεια, αλλά τα μεγάλα πουλιά γενικά ζευγαρώνουν για μια ζωή, εκτός αν συμβεί κάτι στον σύντροφό τους, όπως ο θάνατος. Το ζευγάρωμα είναι όμως πολύ δύσκολο”, επισήμανε ο ειδικός.

Οι περιβαλλοντολόγοι βρίσκονται καθημερινά σε επιφυλακή για νεκρά πουλιά.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Παρατήρησης του Γυπαετού στις 14 Οκτωβρίου 2023, οι Green Balkans καλωσορίζουν όλους όσοι βρίσκονται στα ψηλά βουνά της Βουλγαρίας, όπως η Ρίλα και το Πιρίν, για να καταγράψουν και, αν είναι δυνατόν, να φωτογραφίσουν τυχόν παρατηρήσεις γυπών. Ο Marin σχολίασε ότι πιο συχνά μπορούν να εντοπιστούν γρύπες και γυπαετοί. Τα πουλιά αυτά μπορεί να δει κανείς να πετούν ακόμη και πάνω από τη Σόφια. Ο βιολόγος τόνισε ότι κάθε αναφερόμενη παρατήρηση είναι πολύτιμη.

“Οι παρατηρήσεις και τα δεδομένα που συλλέγονται μας δίνουν μια καλύτερη κατανόηση του εύρους εξάπλωσης του είδους και παρέχουν βασικές πληροφορίες για τους επιστήμονες σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης”, προσθέτει η οργάνωση Green Balkans.








Η παρακολούθηση των γυπών ξεκίνησε για πρώτη φορά στις Άλπεις το 2006 και μέχρι στιγμής έχει καλύψει τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Στόχος είναι μια συντονισμένη, ταυτόχρονη απογραφή των γυπών, ώστε να καταστεί δυνατή η λεπτομερής παρακολούθηση της κατάστασης του πληθυσμού τους.

Το 2022, περίπου 1.200 εθελοντές παρατήρησαν 723 τοποθεσίες και εντοπίστηκαν συνολικά 529 γυπαετοί.

Το 2023, ειδικοί σε θέματα γυπαετών θα οργανώσουν συνεδρίες παρακολούθησης σε διάφορες τοποθεσίες παρατήρησης ανοιχτές σε παρατηρητές πουλιών και στο ευρύ κοινό. Οι παρατηρήσεις θα πραγματοποιηθούν στην οροσειρά των Άλπεων, στα γαλλικά Πυρηναία, στο Μαεστράζγκο και την Ανδαλουσία στην Ισπανία και στη Βουλγαρία.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚόσμοςΒΤΑ: 15 Γυπαετοί θα απελευθερωθούν στη Βουλγαρία έως το 2030

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέες εντολές για εκκένωση περιοχών της Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα νέες εντολές εκκένωσης περιοχών...

Μαρόκο: Περισσότεροι από 20 νεκροί μέσα σε 24 ώρες λόγω του αφόρητου καύσωνα

Θανατηφόρος αποδείχθηκε ο καύσωνας που έπληξε το Μαρόκο, αφού...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα