Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και άνω. Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με τους ίδιους ... Περισσότερα

Covid-19: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο

Epiloges Team

Epiloges Team

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και άνω. Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με τους ίδιους τρόπους που ίσχυαν έως τώρα: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω των φαρμακείων. Επιπλέον, οι πολίτες που έχουν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού με το παλιό εμβόλιο θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για επαναπρογραμματισμό με το νέο εμβόλιο.

Η χώρα μας έχει προμηθευτεί 1,6 εκατ. δόσεις εμβολίου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

o Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

o Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

o Άτομα με ανοσοκαταστολή

o Έγκυες γυναίκες

o Επαγγελματίες υγείας

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, μπορεί οποιoσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί. Έτσι, υπάρχουν συστάσεις της Επιτροπής για τις ομάδες κινδύνου, αλλά δυνητικά δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες. Άρα, και τα υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον το επιλέξουν.

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τη χρονική περίοδο 2023-2024, είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

o Για τα παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών: η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τους κανόνες εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό

o Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσα έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

o Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

o Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Τέλος, οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Σχετικά με τους κανόνες εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι)

o Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου.

Advertisement
MEGA

o Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό). Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

o Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό). Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

o Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό). Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Επιπρόσθετες πληροφορίες

o Η διενέργεια κατ’ οίκον εμβολιασμών θα συνεχιστεί κανονικά, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.

o Το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

o Η ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού (για τους ατελώς εμβολιασμένους πολίτες που είχαν κάνει πχ την πρώτη δόση εμβολιασμού) θα γίνει με το νέο εμβόλιο. Το διάστημα που πρέπει να περάσει από τον 1ο εμβολιασμό είναι το ίδιο που προβλεπόταν και με το προηγούμενο εμβόλιο (8 εβδομάδες).

o Σχετικά με την νόσηση, η σύσταση της Επιτροπής είναι να διενεργείται ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε δύο δαχτυλίδια μνήμης-Αντικείμενα κρατούμενου σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας αποδόθηκαν στον 83χρονο γιο του

02/02/26 6:06 μμ

Από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε δύο δαχτυλίδια μνήμης-Αντικείμενα κρατούμενου σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας αποδόθηκαν στον 83χρονο γιο του

Βραβεία Grammy: Στο στόχαστρο της PETA η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και η Lady Gaga

02/02/26 5:48 μμ

Βραβεία Grammy: Στο στόχαστρο της PETA η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και η Lady Gaga

Σέρρες: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε ο 56χρονος που κατηγορείται για βιασμό της 78χρονης θείας του

02/02/26 5:41 μμ

Σέρρες: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε ο 56χρονος που κατηγορείται για βιασμό της 78χρονης θείας του

Σ. Φάμελλος: Υποκρισία Μητσοτάκη να μιλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει καταστρατηγήσει επανηλειμμένα και βάναυσα

02/02/26 5:40 μμ

Σ. Φάμελλος: Υποκρισία Μητσοτάκη να μιλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει καταστρατηγήσει επανηλειμμένα και βάναυσα

Εξαντλήθηκαν οι εκθεσιακοί χώροι για την 31η «Agrotica» (12-15/3)

02/02/26 5:37 μμ

Εξαντλήθηκαν οι εκθεσιακοί χώροι για την 31η «Agrotica» (12-15/3)

Σερρών Θεολόγος: «Βαθύς ο παραπικρασμός μας για την ακατανόητη και άδικη επίθεση από ομόδοξα χείλη κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου!»

02/02/26 5:33 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Βαθύς ο παραπικρασμός μας για την ακατανόητη και άδικη επίθεση από ομόδοξα χείλη κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου!»

Βουλή - Ξεκινούν οι εσωκομματικές διεργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος - Ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται

02/02/26 5:32 μμ

Βουλή – Ξεκινούν οι εσωκομματικές διεργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – Ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

02/02/26 5:27 μμ

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Συνάντηση Χατζηβασιλείου με Κεραμέως για ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης στην Π.Ε. Σερρών

02/02/26 5:25 μμ

Συνάντηση Χατζηβασιλείου με Κεραμέως για ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης στην Π.Ε. Σερρών

Υπόθεση δύο νεκρών γυναικών στη Μενεμένη - Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι

02/02/26 5:25 μμ

Υπόθεση δύο νεκρών γυναικών στη Μενεμένη – Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία

02/02/26 5:23 μμ

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία

Ανακάλυψη απολιθωμάτων μικροσκοπικού δεινόσαυρου στην Ισπανία

02/02/26 5:49 μμ

Ανακάλυψη απολιθωμάτων μικροσκοπικού δεινόσαυρου στην Ισπανία