«Ήταν σε κωματώδη κατάσταση, ο χρόνος ήταν εναντίον μας» - Η συγκλονιστική περιγραφή του ιατρού του ΕΚΑΒ που έσωσε την 39χρονη

Ο ιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε πώς βίωσε αυτές τις στιγμές της διάσωσης της 39χρονης.

«Η Ιατρική δεν αλλάζει, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές όταν δουλεύεις στον δρόμο, στο ασθενοφόρο και κάνουν το εγχείρημα μας μία μεγαλύτερη πρόκληση. Η μέρα εκείνη ήταν πολύ σημαντική μέρα, το περιστατικό διαχείρισης της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε στη ζωή και να την παραδώσουμε στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Η διάσωση της Κωνσταντίνας ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά που οι διασώστες προσφέρουν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζεται από εμάς που καταστείλουμε και διασωληνώνουμε την ίδια και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της προσφέραμε πρώτες βοήθειες», είπε αρχικά.

Advertisement

Για την κατάσταση της υγείας της 39χρονης ο κ. Δαλακάκης, ανέφερε: «Η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα»

Για την διαχείριση των δύσκολων περιστατικών στο επάγγελμά του υπογράμμισε πως, «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».

Το χρονικό

Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η 39χρονη εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να εγκλωβίσει μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου. Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την κοπέλα, τη στιγμή που την έπιασε, με συνέπεια να πάθει αναφυλακτικό σοκ. Μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.

Advertisement
ΔΕΗ

Μέσα σε δυο λεπτά έφτασαν στο σχολείο δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Στο βίντεο από την διάσωση της κοπέλας καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει.

Ο γιατρός και οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσέφεραν επιτυχώς τις πρώτες βοήθειες στην 39χρονη και τη μετέφεραν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Η εθελόντρια ερπετολόγος και μητέρα ενός μικρού αγοριού έδωσε σκληρή μάχη στην εντατική για 8 μέρες, αναπνέοντας με μηχανική υποστήριξη. Έπειτα, βγήκε από την μονάδα της εντατικής, καθώς η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

«Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, δεν θα υπήρχα σήμερα»

Μετά από περίπου τέσσερις μήνες, η Κωνσταντίνα εξιστορεί τα όσα έζησε εκείνη τη μέρα και ευχαριστεί θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που της έσωσαν τη ζωή, όπως τονίζει. «Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση» περιγράφει η 39χρονη ερπετολόγος. «Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση» εξηγεί η Κωνσταντίνα.

«Θέλω να ευχαριστήσω και να τονίσω τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΕΚΑΒ» ανέφερε, ενώ συγκλόνισε με το μήνυμά της λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο». Κλείνοντας, ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ και το προσωπικό για την άμεση και σωτήρια επέμβαση. «Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή’».

πηγή MEGA


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

05/08/25 9:48 μμ

4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

05/08/25 9:40 μμ

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

05/08/25 9:35 μμ

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

05/08/25 9:29 μμ

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

Εξαφάνιση Βρετανίδας από παραλία στην Καβάλα -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

05/08/25 9:15 μμ

Εξαφάνιση Βρετανίδας από την παραλία Οφρυνίου -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

05/08/25 9:00 μμ

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ – Δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

05/08/25 8:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ –video

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

05/08/25 8:53 μμ

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

05/08/25 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

05/08/25 8:46 μμ

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:40 μμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

05/08/25 8:39 μμ

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας