«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ... Περισσότερα

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους

Epiloges Team

Epiloges Team

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές δημοσίου παύουν να είναι πια αποκλειστική προσωπική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρόσφατα.

«Σήμερα ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μια καίρια μεταρρυθμιση στη δημόσια διοίκηση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τη μία πλευρά θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια τις βασικές τομές του νέου νομοσχεδίου. Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης περνάει στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού ενώ ειδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται συνολική προκήρυξη. Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες. «Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης. Είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται πχ διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Advertisement
Family Kitchen

Μίλησε επίσης για τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων ώστε «να δούμε κατά πόσο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται και επειδή άκουσα έντονη κριτική να πω ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια διαδικασία».

Ο στόχος, είπε, είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γι’ αυτό υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης όπου θα μετέχουν οι 7 από τους 15 επικρατέστερους. «Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπόψη οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη», πρόσθεσε ενώ είπε ότι οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν στόχους και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή να απομακρύνονται σε όσα αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο

12/01/26 3:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών - Δύο οι συναντήσεις με τους αγρότες

12/01/26 3:19 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών – Δύο οι συναντήσεις με τους αγρότες

Enaon EDA: Οδηγίες Προστασίας Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου λόγω Χαμηλών Θερμοκρασιών

12/01/26 3:13 μμ

Enaon EDA: Οδηγίες Προστασίας Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου λόγω Χαμηλών Θερμοκρασιών

Νέοι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σερρών: Παραιτήθηκε η Χρυσούλα Δρίγκα, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

12/01/26 2:51 μμ

Νέοι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σερρών: Παραιτήθηκε η Χρυσούλα Δρίγκα, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

Άνοιξαν οι εγγραφές του 14ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

12/01/26 3:10 μμ

Άνοιξαν οι εγγραφές του 14ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ εισάγει δοκιμασία με ανιχνευτή ψεύδους

12/01/26 3:09 μμ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ εισάγει δοκιμασία με ανιχνευτή ψεύδους

Κλειστά σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, λόγω παγετού και χιονοπτώσεων

12/01/26 3:07 μμ

Κλειστά σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, λόγω παγετού και χιονοπτώσεων

Γαλλία-Κλειστό και πάλι το μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας

12/01/26 3:06 μμ

Γαλλία – Κλειστό το μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας

ΑΜΘ: Το αφτί που ...ακούει τις ευχές - «Έκθεμα του Μήνα» για το 2026

12/01/26 3:03 μμ

ΑΜΘ: Το αφτί που …ακούει τις ευχές – «Έκθεμα του Μήνα» για το 2026

ΠΚΜ: Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία

12/01/26 3:02 μμ

ΠΚΜ: Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία

ΥΠΠΟ: Η «άγνωστη» Κρήνη Ανταίου προστατεύεται και αναδεικνύεται στα Πετράλωνα

12/01/26 3:01 μμ

ΥΠΠΟ: Η «άγνωστη» Κρήνη Ανταίου προστατεύεται και αναδεικνύεται στα Πετράλωνα

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει 78,8 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

12/01/26 2:58 μμ

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει 78,8 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία