Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έγκαιρης διάγνωσης των προκαρκινικών βλαβών του γαστρεντερικού σωλήνα

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ενδοσκόπηση μπορεί να συμβάλλει στην διάγνωση χωρίς βιοψία των προκαρκινικών βλαβών του γαστρεντερικού σωλήνα ώστε να εφαρμόζεται η σωστή θεραπεία και να αποφεύγονται άσκοπες επεμβάσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γαστρεντερολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, στο πλαίσιο του 43ου πανελλήνιου συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στην Θεσσαλονίκη.

Advertisement

«Το κύριο όφελος που αναμένεται από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή κλινική πρακτική είναι η τυποποίηση της ανίχνευσης και της οπτικής διάγνωσης, δηλαδή χωρίς βιοψία, των προκαρκινικών βλαβών κατά την ενδοσκόπηση, ώστε να εφαρμόζεται η σωστή θεραπεία και να αποφεύγονται οι άσκοπες επεμβάσεις. Όσον αφορά τον εντοπισμό των προκαρκινικών καταστάσεων, πρωταρχικός στόχος της τεχνητής νοημοσύνης είναι να ανεβάσει το επίπεδο της απόδοσης των λιγότερο έμπειρων ενδοσκόπων», εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από την οπτική διάγνωση χωρίς βιοψία για λήψη αποφάσεων παραπομπής ασθενών σε ενδοσκοπική ή χειρουργική επέμβαση με στόχο την αποφυγή κατάχρησης της χειρουργικής».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, στην Ιατρική καμιά εξέταση δεν έχει διαγνωστική ακρίβεια 100%. Ειδικότερα σε διαγνωστικές εξετάσεις όπου ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός για το αποτέλεσμα, η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται με σκοπό τη μείωση των ανθρώπινων λαθών.

Advertisement
Babis

«Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πολύ καλή ποιότητα της εκπαίδευσης των γαστρεντερολόγων, η ενδοσκόπηση του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο) δεν είναι αλάνθαστη. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι ακόμα και ο καλύτερος ενδοσκόπος με άριστο εξοπλισμό ενδέχεται να μην καταφέρει να εντοπίσει έως και το 25% των πολυπόδων στο παχύ έντερο. Βεβαίως στην πλειοψηφία τους, αυτοί οι πολύποδες είναι αθώοι, αλλά κάποιοι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ακόμα πιο ανησυχητικό -αλλά σπανιότερο- είναι να μη διαγνωστεί ακόμα και καρκίνος κατά την κολονοσκόπηση. Ανάλογα ανησυχητικά ευρήματα έχουν αναφερθεί και για βλάβες του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου.

Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει τον ενδοσκόπο, σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης και με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, στην ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των βλαβών του γαστρεντερικού σωλήνα με ή χωρίς προοπτική να εξελιχθούν σε καρκίνο.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η θέση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι να αντικαταστήσει την ανθρώπινη, αλλά να την υποβοηθήσει. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι δεξιότητες του ενδοσκόπου και τα χαρακτηριστικά της μηχανής, τα αποτελέσματα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης είναι απογοητευτικά», κατέληξε ο κ. Τριανταφύλλου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα