Παρουσία Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια το μνημόσυνο του Αρχηστράτηγου Εμμανουήλ Παπά στη γενέτειρά του
Date:
Τελέστηκε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια το ετήσιο μνημόσυνο για τα 202 χρόνια από το θάνατο του Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων 1821 Εμμανουήλ Παπά στη γενέτειρα του, το Δημοτικό Διαμέρισμα του Εμμανουήλ Παππά.
Η Τέλεση του Μνημόσυνου στην μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Παπά πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κκ Θεολόγο και ακολούθησε ομιλία για τη δράση και την προσφορά του Εμμανουήλ Παπά από την Φιλόλογο Κρυστάλλη Μάρθα
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικος Δένδιας και ως εκπρόσωπος της Βουλής ήταν ο Βουλευτής της ΝΔ κ.Τάσος Χατζηβασιλείου και παρέλαση στο Ηρώων, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε παρέλαση πολιτιστικών, σχολικών και στρατιωτικών τμημάτων, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.
Με τον Δρόμο αντοχής 17000 μ στην μνήμη του Εμμανουήλ Παπά ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός Υποδομών κος Κώστας Καραμανλής, οι βουλευτές της ΝΔ κος Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Φωτεινή Αραμπατζή, ο στρατιωτικός Διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ.Κώστας Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων και Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά Δημήτρης Νότας και εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών του τόπου, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τμήματα σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων.
Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς
Ο Εμμανουήλ Παπάς (Δοβίστα Μακεδονίας, 1772 – Καφηρέας, 5 Δεκεμβρίου 1821) ήταν Έλληνας έμπορος, τραπεζίτης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Υπήρξε πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική και μία από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.Στις 17 Μαΐου του 1821 κήρυξε την Επανάσταση στη Μακεδονία ως “αρχηγός και υπερασπιστής της Μακεδονία.
Η επανάσταση στη Μακεδονία έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εδραίωση του αγώνα στη νότια Ελλάδα και στην εκεί δημιουργία ισχυρού επαναστατικού κέντρου. Μεγάλος όγκος τουρκικών δυνάμεων, που είχε σκοπό να κινηθεί προς τη νότιο Ελλάδα, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν για όλο το έτος του 1821, στην περιοχή της Μακεδονίας, αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις του Εμμανουήλ Παπά. Το γεγονός αυτό εξασφάλισε μεγάλο πλεονέκτημα χρόνου στις επαναστατημένες δυνάμεις του νότου, για να οργανωθούν, αλλά και για να καταλάβουν μεγάλο μέρος των περιοχών από τις αποκομμένες από ενισχύσεις, τουρκικές δυνάμεις.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων πρότειναν το 2021 να του απονεμηθεί ο βαθμός του υποστρατήγου επί τιμή. Έτσι με Προεδρικό Διάταγμα ο Εμμανουήλ Παπάς πήρε βαθμό επί τιμή «για τον απαράμιλλο ηρωισμό του, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος κατά την Επανάσταση του 1821»