Ηλεκτρικά είδη, είδη μόδας, παιχνίδια και αθλητικά είναι μερικά από τα επικίνδυνα προϊόντα με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή ο άνθρωπος κυρίως μέσα στις γιορτές, χωρίς να γνωρίζει ... Περισσότερα

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κυρίως στα παιχνίδια, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται.

Epilogestv

Epilogestv

Ηλεκτρικά είδη, είδη μόδας, παιχνίδια και αθλητικά είναι μερικά από τα επικίνδυνα προϊόντα με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή ο άνθρωπος κυρίως μέσα στις γιορτές, χωρίς να γνωρίζει τον κίνδυνο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Advertisement
 

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είπε ότι πολλά από τα προϊόντα αυτά δεν είναι φανερό πως είναι επιβλαβή για την υγεία. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κυρίως στα παιχνίδια, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. «Θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα ότι έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε μια σειρά προϊόντων που ελέγχθηκαν βρέθηκε ότι από 329 ηλεκτρικά είδη, εκτός προδιαγραφών ήταν 170, ποσοστό 52%. Από 471 είδη παιχνιδιών που ελέγχθηκαν εκτός προδιαγραφών βρέθηκαν 106 ποσοστό 23%

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα μέταλλα και στα μαλακά πλαστικά των οποίων οι ουσίες, όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν «προβλήματα όπως διαταραχή στο ορμονικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα δευτερεύουσες επιπτώσεις, όπως μεταβολικό σύνδρομο και άρα διαβήτη τύπου 2, προβλήματα λιπώδους ήπατος, ακόμη και προβλήματα στην αναπαραγωγή».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πανευρωπαϊκά, στην οποία μάλιστα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ηγείται – και η χώρα μας γενικότερα – για να σχεδιαστούν προϊόντα και χημικά τα οποία να είναι ασφαλή».

Απειλή για την υγεία, σε μικρότερο βαθμό από τα προαναφερθέντα υλικά, είναι επίσης τα σκληρά υφάσματα, τα υφάσματα (γενικά) και το δέρμα, είπε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος διευκρίνισε ότι υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί ή άλλα αφρώδη υλικά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Είπε επίσης ότι πολλά χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ρούχα, κυρίως μεταλλικά, είναι μεν αρεστά και εντυπωσιακά, αλλά είναι καρκινογόνα. Πιο ασφαλή είναι προϊόντα με περισσότερο φυσικού τύπου αίσθηση, υφή και χρώμα. Πιο επικίνδυνα είναι τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα, που συχνά κατακλύζουν την αγορά.

Advertisement

Ερωτηθείς για τα πλαστικά ή χάρτινα καλαμάκια, είπε ότι τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να έχουν προβλήματα, ωστόσο ο χρόνος που εκτίθεται ο άνθρωπος σε αυτά, όταν τα χρησιμοποιεί, είναι πολύ μικρός, άρα δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Κατά συνέπεια συνολικά η χρήση των χάρτινων είναι προτιμότερη από των πλαστικών.

πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες - Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

06/12/25 1:20 μμ

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες – Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

06/12/25 1:16 μμ

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια

06/12/25 1:14 μμ

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια

Ηλίας Βαλάσης: Δαγκώνω χωρίς να γαβγίσω, έχω αλλάξει συμπεριφορά λόγω των πολλών θανάτων γύρω μου

06/12/25 1:04 μμ

Ηλίας Βαλάσης: Δαγκώνω χωρίς να γαβγίσω, έχω αλλάξει συμπεριφορά λόγω των πολλών θανάτων γύρω μου

Σ. Φάμελλος: Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και μας αφορά όλους

06/12/25 12:57 μμ

Σ. Φάμελλος: Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και μας αφορά όλους

Μήνυμα Τσιάρα προς αγρότες: Η λύση έρχεται μόνο στο τραπέζι του διαλόγου

06/12/25 12:45 μμ

Μήνυμα Τσιάρα προς αγρότες: Η λύση έρχεται μόνο στο τραπέζι του διαλόγου

Νοσοκομειακοί Ιατροί Σερρών σε αγρότες: Μαζί σας μέχρι τέλους

06/12/25 12:41 μμ

Νοσοκομειακοί Ιατροί Σερρών σε αγρότες: Μαζί σας μέχρι τέλους

Γιώργος Κώτσηρας: Αξιοποιούμε τον κοινωφελή πλούτο της χώρας και λύνουμε προβλήματα της καθημερινότητας

06/12/25 12:36 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Αξιοποιούμε τον κοινωφελή πλούτο της χώρας και λύνουμε προβλήματα της καθημερινότητας

Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης λόγω πλημμυρών στον Δομοκό

06/12/25 12:28 μμ

Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών – Θεσσαλονίκης λόγω πλημμυρών στον Δομοκό

Συνελήφθη 62χρονος που οδηγούσε ανάποδα φορτηγό με επικαθήμενο στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών–Θεσσαλονίκης

06/12/25 12:15 μμ

Συνελήφθη 62χρονος που οδηγούσε ανάποδα φορτηγό με επικαθήμενο στην Εθνική Αθηνών–Θεσσαλονίκης

Χατζηβασιλείου στο Συνέδριο του ΒΗΜΑτος: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος, όχι δεδομένος – Στρατηγική η σχέση με τις ΗΠΑ

06/12/25 10:55 πμ

Χατζηβασιλείου στο Συνέδριο του ΒΗΜΑτος: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος, όχι δεδομένος – Στρατηγική η σχέση με τις ΗΠΑ

Δήμος Σερρών: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση για τη διάσωση του 3ου Γυμνασίου Σερρών

06/12/25 10:48 πμ

Δήμος Σερρών: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση για τη διάσωση του 3ου Γυμνασίου Σερρών