Τα αιτήματά τους, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, περιλαμβάνονται σε επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου ... Περισσότερα

Αγρότες: Εννέα αιτήματα προς τον Πρωθυπουργό ενώ πυκνώνουν τα μπλόκα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τα αιτήματά τους, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, περιλαμβάνονται σε επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

Advertisement
Family Kitchen

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

– Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

– Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Advertisement

– Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

– ‘Αμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

– Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

– Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο, 24/9, οι αιτήσεις για επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων ΑμεΑ, σε δήμους

23/09/25 3:09 μμ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο, 24/9, οι αιτήσεις για επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων ΑμεΑ, σε δήμους

Γ. Σακελλαρίδης για Τσίπρα: Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια πολιτική "σούπα" απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη

23/09/25 3:04 μμ

Γ. Σακελλαρίδης για Τσίπρα: Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια πολιτική “σούπα” απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία

23/09/25 3:07 μμ

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία

Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς το Ελληνικό και τη Γλυφάδα

23/09/25 3:06 μμ

Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς το Ελληνικό και τη Γλυφάδα

Κόκκινη πιπεριά: Η “αρχόντισσα” των λαχανικών καλλιεργείται στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας

23/09/25 2:58 μμ

Κόκκινη πιπεριά: Η “αρχόντισσα” των λαχανικών καλλιεργείται στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας

ΠΟΥ: Δεν συνδέεται η χρήση παρακεταμόλης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυτισμό

23/09/25 2:56 μμ

ΠΟΥ: Δεν συνδέεται η χρήση παρακεταμόλης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυτισμό

Αφγανιστάν: Τα θρησκευτικά σχολεία η μόνη επιλογή για τα κορίτσια – Ταλιμπάν: «Στείλτε τις κόρες σας ή δεν θα λάβετε βοήθεια»

23/09/25 2:54 μμ

Αφγανιστάν: Τα θρησκευτικά σχολεία η μόνη επιλογή για τα κορίτσια – Ταλιμπάν: «Στείλτε τις κόρες σας ή δεν θα λάβετε βοήθεια»

Παρά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, τα δεινά των κατοίκων της Γάζας δεν μειώνονται

23/09/25 2:51 μμ

Παρά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, τα δεινά των κατοίκων της Γάζας δεν μειώνονται

Hellenic Train: Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγάκι στο Σουφλί

23/09/25 2:48 μμ

Hellenic Train: Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγάκι στο Σουφλί

Σειρήνες συναγερμού θα ηχήσουν για την άσκηση ΤΑΜΣ «Παρμενίων – 25»

23/09/25 2:39 μμ

Σειρήνες συναγερμού θα ηχήσουν για την άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 25»

Η εικόνα από το «Aladdin Sane» του Ντέιβιντ Μπόουι αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ

23/09/25 2:36 μμ

Η εικόνα από το «Aladdin Sane» του Ντέιβιντ Μπόουι αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ

Ο Κωνταντέλιας έφθασε τις 100 συμμετοχές στο πρωτάθλημα

23/09/25 1:10 μμ

Ο Κωνσταντέλιας έφθασε τις 100 συμμετοχές στο πρωτάθλημα