15.4 C
Serres

Ψηφίζεται μέσα στις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Date:

Το επόμενο σημαντικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση αφορά αυτό του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ξεπέρασε τα 1.500 σχόλια στη δημόσια Διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή (18/2), και πλέον παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (23/2), το νομοσχέδιο που επικεντρώνει το ενδιαφέρον στις διατάξεις που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) έως τις 29 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να «θωρακίσει» την πρωτοβουλία του, ώστε την επόμενη ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να εκκινήσουν οι διαδικασίες και η προσέλκυση των ξένων πανεπιστημίων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα του πρώτου παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου είναι ο Σεπτέμβριος του 2025.

Μητσοτάκης για Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τη Δευτέρα (19/2) αναφέρθηκε στο θέμα των πανεπιστημίων και εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο», τονίζοντας μάλιστα πως τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυσή του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν είναι μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά πρόκειται για «σοβαρές επενδύσεις» που θα μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα «σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης», το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό, όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος είναι να διαφυλαχθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο ως «φάρος ποιότητας», ο πρωθυπουργός έστειλε ένα «ξεκάθαρο», όπως είπε, «μήνυμα» σε όσους προβαίνουν σε παράνομες πράξεις: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με τη βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει».

Ψηφίζεται εν μέσω διαδηλώσεων και καταλήψεων

Η κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία αναμένεται έντονη, θα διεξαχθεί και εν μέσω κινητοποιήσεων που συνεχίζονται για έβδομη εβδομάδα. Σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν σήμερα υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου. Προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο, οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά σε μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών σχολών.

Να σημειωθεί ότι χθες (20.02) έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου στη Νομική του ΑΠΘ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η συνέλευση των καθηγητών της Σχολής.

«Εξ αιτίας της αδυναμίας διενέργειας εξετάσεων λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής, η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έλαβε τέλος» αναφέρεται στην ενημέρωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους φοιτητές του Τμήματος.





Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου γνωστοποιείται προς τους φοιτητές ότι θα αρχίσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα, τα μαθήματα από τις 26/2 και μετά θα διεξάγονται διαδικτυακά για όσο χρόνο παραμένει κλειστή η Σχολή.

Οι προειδοποιήσεις των Πρυτάνεων

«Οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων, στην έκτακτη συνεδρίασή της προ ολίγων ημερών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι Πρυτάνεις επισημαίνουν πως το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να έχει επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία κρίνουν ότι πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα. «Μια τόσο σοβαρή αλλαγή απαιτεί διαβούλευση με άνεση χρόνου», σημειώνουν.

Επιπλέον, η Σύνοδος Πρυτάνεων υπογραμμίζει πως απαιτείται ένα σαφές και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και η συνδρομή επιστημονικών, κοινωνικών και χωροταξικών όρων. «Εφόσον λειτουργήσουν, πρέπει να διασφαλιστεί μια σειρά από αυστηρές εγγυήσεις με σκοπό την αναβάθμιση συνολικά της ποιότητας των σπουδών», προσθέτει η ανακοίνωση της Συνόδου.

Αποδοχή από την πλειοψηφία των πολιτών

Πάντως, παρά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, παρατηρείται µια ευρύτερη πλέον αποδοχή της δημιουργίας µη κρατικών Πανεπιστηµίων από την κοινή γνώµη.

Σε σχετική δηµοσκόπηση της MARC (25.01.), στην ερώτηση για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια και στο σύνολο του πληθυσµού, «συµφωνώ» δήλωσε το 37,6% και «µάλλον συµφωνώ» το 18,5%, αθροιστικά δηλαδή ποσοστό 56,1%. «Μάλλον διαφωνώ» δήλωσε το 8,8% και «∆ιαφωνώ» το 32,1%, αθροιστικά 40,9%.

πηγή thestival.gr

ΕλλάδαΠαιδείαΨηφίζεται μέσα στις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Παιδείας: Δεν γίνεται η υποβολή αίτηση μετεγγραφής εάν απαιτείται έλεγχος εισοδήματος

Την αδυναμία υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής, για τις οποίες απαιτείται...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να...

Attica Bank: Δωρεά 100 σταθμών απινιδωτών σε δημόσια σχολεία ανά την Ελλάδα

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ....

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα